Obama začína byť ako Bush, obáva sa ruský poslanec

Prominentný poslanec ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov v sobotu ostro skritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu a prirovnal ho k jeho predchodcovi Georgeovi W. Bushovi.

25.08.2013 20:39
Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (32)

Urobil tak v reakcii na víkendové správy, podľa ktorých USA zvažujú vojenský zásah v Sýrii. „Obama nedočkavo smeruje k vojne v Sýrii, ako keď Bush smeroval k vojne v Iraku,“ vyhlásil Puškov, ktorý pôsobí ako šéf parlamentného výboru pre medzinárodné záležitosti. Prípadná vojna v Sýrii by bola podľa neho „nelegitímna“ a Obama by sa vďaka nej stal „Bushovým klonom,“ cituje ho tlačová agentúra RIA Novosti.

To, že Obama sa začína zaoberať myšlienkou vojenského zásahu v Sýrii, v piatok naznačil minister obrany Chuck Hagel. Generáli americkej armády podľa neho pripravili pre Obamu viaceré „možnosti“ ďalšieho postupu. Dôvodom napätej situácie sú obvinenia sýrskej opozície z toho, že sily prezidenta Baššára al-Asada použili pri útoku proti stovkám ľudí jedovatý plyn, čo si v stredu vyžiadalo údajne až 1 300 obetí.

Al-Asadova vláda tieto obvinenia rázne odmieta. Americké médiá v rovnakom čase informovali o tom, že Spojené štáty zintenzívňujú svoju vojenskú prítomnosť v Stredozemnom mori. Šiesta flotila zodpovedná za hliadkovanie v tejto oblasti sa rozhodla ponechať si tam bojovú loď USS Mahan, ktorá sa mala podľa plánov vrátiť do domovského prístavu v americkej Virgínii.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Puškov