Beblavý: Zamestnanci školstva sú k reforme ESO prevažne kritickí

Zamestnanci školstva sú k prebiehajúcej reforme verejnej správny ESO prevažne kritickí. Tvrdí to poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý, ktorý sa opiera o výsledky jeho elektronického dotazníkového prieskumu.

26.08.2013 15:40
Beblavý Foto: ,
Poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý.
debata (8)

Vyplýva z neho, že až 63,20 percenta opýtaných považuje reformu za zbytočnú, 14,78 percenta ju vníma negatívne a len 5,28 percenta pozitívne. Ministerstvo školstva tvrdí, že efektivita reformy ESO sa prejavila v lepšej komunikácii medzi obvodnými úradmi, odbormi školstva a zároveň aj Ministerstvom vnútra SR.

Beblavý pripomína, že reforma ESO z dielne ministerstva vnútra má v budúcnosti zaviesť pre občanov jedno kontaktné miesto pre viacero štátnych úradov. Z jeho prieskumu vyplýva aj to, že 377 zo 671 respondentov, teda viac ako polovica z radov zamestnancov školstva, malo v čase rušenia krajských úradov kusé alebo žiadne informácie o týchto zmenách.

„Z odpovedí školských zamestnancov vyplynulo, že ani prvá jednoduchá časť ESA nie je kompetentnými občanmi vnímaná pozitívne. Vidia ju ako prevažne zbytočnú, ďalej sa najviac objavili odpovede o organizačnom chaose, nedostatku informácií o celom procese a narušení komunikácie s kompetentnými,“ povedal Beblavý s tým, že pozitívnych odpovedí bolo len niečo cez päť percent. „Obáva sa preto chaosu, ktorý prinesú náročnejšie úlohy, ktoré si reforma predsavzala, ako je vybudovanie klientskych centier od januára 2014,“ poznamenal.

Ministerstvo školstva tvrdí, že efektivita reformy ESO sa prejavila v lepšej komunikácii medzi obvodnými úradmi, odbormi školstva a zároveň aj Ministerstvom vnútra SR. „Zmena v rámci ESO znamená aj to, že začlenením niekdajších krajských školských úradov pod obvodné úrady v krajských mestách sa miestna školská správa viac priblížila k školám a zriaďovateľom,“ uviedol hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Zdôraznil, že s reformou sa nemenili kompetencie. „To znamená, že zamestnanci odborov školstva majú rovnakú kompetenčnú výbavu ako v niekdajších krajských školských úradoch,“ uzavrel Kaliňák.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #Beblavý #ESO