Menej poslancov v mestách? Uvidí sa v septembri

Slovensko je krajinou obecných a mestských poslancov, ktorých je až 21 000. Zámer znížiť toto číslo prinesie istú úsporu, kým sa však nezníži veľký počet malých obcí, počet zástupcov na miestnej úrovni výrazne neklesne.

27.08.2013 12:00
poslanci, mestské zastupiteľstvo, bratislava, Foto:
V Bratislave je v mestskom parlamente 45 poslancov, v sedemnástich mestských častiach je ich celkovo 266. Na snímke zasadnutie mestských poslancov v marci 2013.
debata (6)

Najnovšie chcú zákonodarcovia Smeru znížiť maximálny počet členov zastupiteľstiev v mestách nad desaťtisíc obyvateľov. Koľko sa tým ušetrí, v návrhu zákona neuvádzajú. Odvolávajú sa však na Košice, ktoré na menšom počte poslancov usporia celkom 2 milióny eur. Novelou zákona o meste Košice, ktorú parlament už schválil, sa má totiž počet poslancov mestských častí znížiť o 40 percent.

„Nemalo by sa šetriť na tom, že sa nebudú čistiť ulice, odpratávať sneh,“ argumentuje poslankyňa Smeru a primátorka Humenného Jana Vaľová, ktorá návrh na znižovanie počtu poslancov spolupredkladá.

Obce a mestá si dnes samy stanovujú, koľko členov budú mať ich zastupiteľstvá. Väčšinou zo stanoveného zákonného intervalu využívajú maximálny počet poslancov. Koľko za prácu v zastupiteľstvách dostanú, závisí tiež od miestnych poslancov. V niektorých prípadoch nejde o malé sumy. Napríklad v Humennom je mesačná odmena pre poslanca od 180 do 300 eur. Závisí od toho, v koľkých komisiách poslanci pracujú a či sú aj členmi mestskej rady. Vtedy je odmena vyššia.

V Bratislave je v mestskom parlamente 45 poslancov, v sedemnástich mestských častiach je ich celkom 266. Poslanci v hlavnom meste majú mesačnú odmenu 304 eur v prípade, že zasadá zastupiteľstvo alebo niektorá z jeho komisií. Ak je poslanec aj členom mestskej rady a zároveň predsedom niektorej z komisií, najvyššia odmena predstavuje 709 eur.

Názory na menší počet poslancov v mestských zastupiteľstvách sa rôznia. Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Milan Muška si myslí, že počet poslancov je ešte stále vysoký. „Pri väčších mestách ešte rezervy sú. V súčasnosti, keď bojujeme o každý cent, tak je potrebné uvažovať aj nad tým, aký počet poslancov by mal zastupovať dané územie,“ zhodnotil Muška. Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy povedal, že mesto sa nebráni debate o zefektívnení verejnej správy. „Len v spojitosti so škrtaním poslancov veľké rezervy nie sú. Skôr v zlučovaní jednotlivých samosprávnych funkcií,“ zhodnotil Andrassy.

Na Slovensku je viac ako 2¤900 obcí. Vysoký počet poslancov tak súvisí s veľkým počtom miestnych samospráv. Analytik Konzervatívneho inštitútu Dušan Sloboda upozornil, že až dve tretiny samospráv tvoria malé obce do 1¤000 obyvateľov. „Vysoký počet miestnych poslancov sa nedá preto dramaticky zredukovať bez komunálnej reformy a zníženia veľkého počtu malých obcí,“ uviedol analytik.

Zákon stanovuje počet poslancov podľa počtu obyvateľov. Po novom by v mestách od 10– do 20-tisíc obyvateľov bol počet poslancov 13 až 17, v mestách do 50-tisíc obyvateľov by mohlo mať zastupiteľstvo 15 až 21 poslancov, do 100-tisíc obyvateľov by poslancov bolo 19 až 25 a v mestách nad 100-tisíc obyvateľov by zastupiteľstvo tvorilo 23 až 33 poslancov.

V minulom volebnom období sa o zníženie počtu poslancov snažila SaS. Podľa jej prepočtov obce vynaložia na poslancov 15 miliónov eur. Liberáli chceli znížiť počet poslancov o 30 percent s tým, že úspora mala za jedno volebné obdobie predstavovať okolo 18 miliónov eur.

Či napokon aktuálny zámer Smeru prejde, je otvorené. Smer by mal o novele diskutovať na rokovaní poslaneckého klubu. O zákone sa má rozhodnúť na nadchádzajúcej septembrovej schôdzi.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #zastupiteľstvá