Figeľ už netrvá na odmeňovaní oznamovateľov korupcie

Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) už netrvá na tom, aby v jeho návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie bolo pravidlo, že ten, kto korupciu nahlási, môže dostať odmenu.

27.08.2013 13:16
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (1)

Figeľ v utorok na rokovaní brannobezpečnos­tného výboru parlamentu deklaroval, že paragrafy o odmenách oznamovateľom korupcie z návrhu zákona vypustí. „Považujem to za prijateľný kompromis, ktorý môže pomôcť ustanoviť takýto nový inštrument. Ak nie, tak to potom potvrdzuje, že nie je na Slovensku v tejto chvíli v politickom prostredí väčšinový záujem bojovať s korupciou,“ zdôvodňoval Figeľ pred členmi výboru. Výbor potom k návrhu zákona dal súhlasné stanovisko, a to najmä hlasmi poslancov za Smer.

Podľa pôvodného Figeľovho návrhu by mohlo ministerstvo spravodlivosti chránenej osobe vyplatiť až 10 percent z uchránenej alebo vrátenej hodnoty, ak už v korupčnej kauze padol právoplatný rozsudok. Poslanec Daniel Lipšic sa až na rokovaní výboru dozvedel o Figeľovom zámere takéto ustanovenie o odmenách vypustiť. "Považujem to za také zmiernenie zákona, že neviem, či je vôbec zmysluplného ho prijímať,“ povedal Lipšic.

Podľa neho sa okolo zákona o ochrane oznamovateľov korupcie strhli politické preteky, čo mu je ľúto. Figeľovi predpovedal, že zákon zrejme aj tak v parlamente neprejde, tak by mal zostať pripravený aj s pravidlom o odmeňovaní, ak by ho v budúcnosti chcel niekto schváliť. Odmietol argument o negatívnom dopade na štátny rozpočet, lebo oznámením korupcie sa podľa neho ochráni viac peňazí ako je zlomok z nich, ktorý by mal dostať oznamovateľ. Predseda výboru Jaroslav Baška pripomenul, že ministerstvo spravodlivosti plánuje pripraviť vládnu verziu takéhoto zákona, ktorú predložia do konca roka. MS už deklarovalo, že Figeľov návrh nepodporuje ako nesystémový.

Podľa navrhovanej legislatívy by sa mala ochrana oznamovateľov korupcie zvýšiť. Návrh sa týka vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme. Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Figeľ #NR SR