Ak štát nechce letisko, vezme ho župa

Letisko v Sliači nezanikne. Banskobystrická župa je pripravená prevziať ho od štátu aj prevádzkovať.

28.08.2013 12:00
Sliač, lietadlo, letisko Foto: ,
Letisko v Sliači je banskobystrická župa pripravená prevziať od štátu a prevádzkovať ho. Na snímke letisko počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012.
debata (13)

Letisko má podľa nej najmenšie náklady zo všetkých regionálnych letísk a predpokladá, že o dva roky ho už nebude treba dotovať.

Predbežný návrh štátneho rozpočtu pre budúci rok počíta s výrazne nižšou podporou pre leteckú dopravu ako v tomto roku. Minister dopravy Ján Počiatek povedal, že regionálne letiská majú vysoké náklady na prevádzku a nízke prepravné výkony. „Ak by bol štátny rozpočet schválený v súčasnej podobe, pre niektoré regionálne letiská to môže znamenať zánik,“ dodal Počiatek. V tejto súvislosti spomenul letiská v Žiline a Sliači. Suma budúcoročnej dotácie pre leteckú dopravu sa môže ešte zmeniť, v septembri sa očakávajú zmeny v rozpočte.

Banskobystrický župan Maňka úvahy o utlmení sliačskeho letiska nepripúšťa. Podľa neho má najmenšie náklady v prepočte na jednu prepravenú osobu zo všetkých regionálnych letísk na Slovensku. „Ak to bude nevyhnutné pre zachovanie prevádzky a rozvoj letiska, sme pripravení prevziať letisko od štátu do nášho majetku,“ tvrdí Maňka. Hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová dopĺňa, že letisko je v súčasnosti vo fáze modernizácie a rozvoja. „Je predpoklad, že už v roku 2015 bude dosahovať vyrovnaný hospodársky výsledok a nebude ho treba dotovať,“ poznamenala.

Predseda poslaneckej finančnej komisie krajského zastupiteľstva Jaroslav Demjan pre Pravdu povedal, že zatiaľ sa touto problematikou na zasadnutí komisie nezaoberali. Ak však bude aktuálna, budú hľadať možnosti a zdroje na financovanie prevádzky sliačskeho letiska. „Je to v záujme nás všetkých, aby bolo letisko v Sliači funkčné,“ zdôraznil Demjan.

Obchodno-ekonomický námestník letiska Vladimír Sitarčík potvrdil, že letisko postupne mení svoju tvár. „Vybudoval sa tu nový odletový terminál, zmodernizoval príletový terminál a do prevádzky sme spustili nové dopravníky pásu batožiny. Ďalej nám pribudol automatizovaný systém spoplatneného parkovania na parkovisku letiska, nakúpila sa nová obslužná technika či zmodernizovala vzletová a pristávacia dráha,“ zdôraznil Sitarčík.

Úvahy o konci letiska v Sliači vnímajú negatívne okolité samosprávy, ale aj cestujúci. „Bolo by to na škodu obyvateľov širokého regiónu stredného Slovenska. Pre nich je ekonomicky výhodnejšie, ak pri odlete na dovolenku nemusia cestovať do Bratislavy, ale môžu využiť služby letiska v Sliači,“ myslí si prednosta Mestského úradu v Sliači Jozef Žabka.

Monika Gemerová z Veľkého Krtíša využila služby sliačskeho letiska minulý mesiac. „Začiatkom júla sme z neho s rodinou leteli do Turecka. Bola som milo prekvapená prostredím i službami. Letisko je pekne prerobené. Aj svoje auto sme mohli nechať na parkovisku letiska. Za osem dní sme zaplatili desať eur. Letieť z Bratislavy by bolo pre nás určite drahšie,“ konštatovala Gemerová.

Stopercentným akcionárom letiska je štát. Letisko zabezpečuje charterové lety do dvoch destinácií. Tureckej Antalye a bulharského Burgasu. Podľa informácií Sitarčíka uvažujú od ďalšej sezóny služby rozšíriť o lietanie do Grécka a na severný Cyprus. Každoročne sa tu konávajú aj medzinárodné letecké dni SIAF. Najbližšie budú nasledujúci víkend 31. augusta a 1. septembra.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Sliač