Paška ubezpečil šéfa ruského parlamentu o vďake za slobodu

Stretnutiu predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku s predsedom Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergejom Jevgenievičom Naryškinom dominovala téma druhej svetovej vojny.

28.08.2013 13:26
Paška, Naryškin Foto: ,
Predseda NR SR Pavol Paška a predseda štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej J. Naryškin.
debata (82)

„Hovorili sme o určitých snahách a tendenciách deformovať históriu, ale ubezpečil som pána predsedu, že nemusia mať obavy o strate pamäti na Slovensku a naša vďaka za slobodu je vyjadrená aj starostlivosťou o pamätníky či hroby sovietskych vojakov,“ vyhlásil Paška po rokovaní. „Je to najlepší dôkaz, ako si tento kus našej spoločnej histórie vážime,“ dodal.

Naryškin, ktorý sa vo štvrtok zúčastní aj na centrálnych oslavách SNP v Banskej Bystrici, vysoko zhodnotil vojenské bratstvo medzi oboma národmi, ktoré bolo počas druhej svetovej vojny. „Vysoko tiež hodnotíme pozície slovenského vedenia v hodnotení dejín druhej svetovej vojny. Musíme spolu bojovať za historickú pravdu,“ povedal. Rusi podľa jeho slov vďačia Slovákom za úctu, ktorú prejavujú pamätníkom a hrobom padlých sovietskych vojakov. „Za oslobodenie Slovenska ich zahynulo 60-tisíc,“ upozornil Naryškin. Pripomenul tiež, že sa blíži 70. výročie Povstania, karpatsko-duklianskej operácie, ale aj 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny. „Na Slovensku je pochovaných 30-tisíc až 40-tisíc vojakov cárskeho Ruska,“ doplnil šéf ruského parlamentu.

Obaja ústavní činitelia zhodnotili vzájomné vzťahy ako veľmi dobré. „Posledných 20 rokov našej spolupráce bolo založených na pevnom základe priateľstva. Samozrejme, že máme záujem rozširovať naše vzťahy vo všetkých oblastiach,“ ukončil Naryškin.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Paška #Naryškin