Stáčanie kilometrov nebude trestným činom

Problém stáčania kilometrov, s ktorým bojujú motoristi už dlhé roky, zostáva naďalej nevyriešený.

04.09.2013 09:51
autoservis,servis,automechanik,auto,fiat Foto: ,
Na Slovensku sa údajne predá 30 až 60 percent ojazdených automobilov, ktoré majú zmanipulované údaje tachometrov.
debata (4)

Poslancom opozície Pavlovi Zajacovi a Jánovi Hudackému z KDH sa v parlamente nepodarilo presadiť novelu Trestného zákona, ktorá mala trestať falšovanie počítadiel najazdených kilometrov.

V súčasnosti Trestný zákon postihuje pozmeňovanie identifikačných údajov motorového vozidla. Vzťahuje sa však len na páchateľov, ktorí falšujú alebo pozmeňujú identifikačné číslo motorového vozidla, výrobné číslo motora motorového vozidla, výrobný štítok motorového vozidla alebo výrobné číslo súčastí motorového vozidla.

Údaj o stave najazdených kilometrov na tachometri motorového vozidla nie je identifikačným údajom a preto toto konanie nie je trestným činom. Podľa neoverených odhadov sa na Slovensku predá 30 až 60 percent ojazdených automobilov, ktoré majú zmanipulované údaje tachometrov, argumentovali poslanci kresťanských demokratov.

Prezident Ústredného automotoklubu SR Juraj Smrečan si myslí, že zamietnutie novely Trestného zákona poškodí viacerých motoristov: „Rozhodne to nie je dobrý krok, pretože človek si kúpi auto v dobrej viere, že má najazdených 100-tisíc kilometrov a môže mať aj tristo, čím ho predávajúci poškodí. Dnešnými technológiami sa už pretáčanie dá zistiť, ale mnohí ľudia nie sú odborníci. Kupujú v neautorizovaných bazároch, a tak dochádza k úmyselnému poškodeniu motoristov,“ povedal Smrečan. Podľa neho by legislatíva mala na to reagovať tak, aby to bol trestný čin.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #kilometer #Trestný zákon