Podvody malých predajcov pri pokladničných bločkoch

Daniari odhalili veľké podvody menších obchodníkov, ktorí síce vydávali dôveryhodné pokladničné bločky, ale neodvádzali štátu daň z pridanej hodnoty.

05.09.2013 20:00 , aktualizované: 06.09.2013 08:00
bločky, pokladnica Foto:
Daniari nariadili podnikateľom vymeniť až 1 800 pokladníc.
debata (63)

Zákazníci s bločkom v ruke si môžu myslieť, že kúpou tovaru prispievajú aj do štátnej kasy, ale v skutočnosti si daň po zmanipulovaní pokladnice môže nechať predajca.

Pri náhodných kontrolách daniari tvrdia, že problémový je jeden druh pokladnice a nariadili vymeniť pokladnice stovkám podnikateľov. „Môže ísť až o vyše 1¤800 elektronických registračných pokladníc,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Podobné podvody krátia výber daní a aj preto štát v posledných troch rokoch pri znižovaní verejného deficitu prijíma viaceré opatrenia, ktoré napokon opäť zaplatia aj bežní spotrebitelia.

Finančná správa tvrdí, že obchodníci využívajú pri upravených pokladniciach špeciálny softvér, ktorý pomocou USB kľúča dokáže v kase po vydaní bloku meniť údaje, či už množstvá, popis tovaru či samotnú konečnú sumu. Funguje to tak, že napríklad zákazník zaplatí v obchode s oblečením za nákup nohavicového kostýmu 90 eur, no v pokladničnej pamäti sa uloží záznam na osem eur za vlnené ponožky. Štát získa DPH len z lacných ponožiek a daň z kostýmu, ktorú zákazník vidí na bločku, si dá do vrecka obchodník.

Jeden obchodník si takto podľa Finančnej správy dokáže krátiť denné tržby až o 3 000 eur. Štát teda každý deň podľa daniarov stráca na dani z pridanej hodnoty 600 eur.

Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica zrušil zatiaľ dva certifikáty na pokladnice, ktoré to podľa daniarov umožňovali. Zmeniť si pokladnicu bude musieť teraz podľa kontrol daniarov asi 1¤800 obchodníkov v maloobchode. Aj napriek tomu, že nie všetky museli automaticky systém obchádzania platenia daní využívať, štát vydal plošné nariadenie na ich stiahnutie z trhu. Nie je vylúčené, že takýto softvér majú v sebe zabudovaný aj ďalšie certifikované pokladnice na trhu. Pokladnice, ktorým ústav odobral certifikát len pred pár dňami, dodáva spoločnosť Fiscal Group z Nitry. Tá tvrdí, že je v tom nevinne a celú záležitosť odovzdala právnemu zástupcovi.

„V riadne nainštalovanej a servisovanej fiskálnej tlačiarni toto považujeme v našich tlačiarňach za nemožné, preto boli v aj minulosti po riadnom ich preverení aj úradom certifikované. Samozrejme, po externom zásahu treťou stranou, ktorý je podľa nášho názoru evidentný, je možné všetko,“ tvrdí Ladislav Császta z firmy Fiscal Group. Firma pôsobí na slovenskom trhu takmer 20 rokov.

Výrobca pokladníc už nemá svoju internetovú stránku. Na otázku, prečo je to tak a či to súvisí práve s odobratím certifikátov, odpovedal: „Súčasná situácia je konkurenčným bojom o ovládnutie časti trhu cca 1¤800 pokladní a konanie na úrade je medzistupňom, ako odstaviť konkurenciu pomocou rozhodnutia úradu,“ tvrdí Császta.

Daniari majú podozrenie, že pokladnice sú... Foto: Finančná správa SR
pokladňa Daniari majú podozrenie, že pokladnice sú zmanipulované cez USB kľúč.

Distribútori vraj o ničom nevedia

Firma Fiscal Group pritom tvrdí, že do zmeny nastavenia fiskálnych modulov môžu zasahovať aj samotní distribútori pokladníc. Firma má po celom Slovensku spolu 54 autorizovaných distribútorov. „Počujem o tom prvýkrát, že sa zrušil certifikát pri týchto pokladniciach. Nikto ma o tom neinformoval,“ povedal Rastislav Ďurica, ktorý je jedným z autorizovaných distribútorov vo Zvolenskom okrese. Osobne sa vraj za svoju prax nestretol s tým, že tieto pokladnice vydajú blok bez toho, aby uložili transakciu do pamäte. „Nemali sme taký prípad. Mali sme asi jednu poruchu za tri roky, kedy pokladnica nevydala blok, ale to bolo len v dôsledku výpadku elektrického prúdu,“ dodáva Ďurica.

„Nikdy som sa nestretol s tým, o čom hovoríte,“ reagoval zase na našu otázku, či sa mohlo stať, že distribútor nainštaloval do pokladnice modul, ktorý upravuje následne tržby v pokladnici, ďalší z distribútorov pokladníc firmy Fiscal Group Štefan Duffek. Viacerí distribútori pokladníc od firmy Fiscal Group, ktorých Pravda oslovila, aj naďalej pokračujú v zavádzaní týchto pokladníc do prevádzok, ako aj vykonávajú údržbu systému. „O ničom nevieme, v pravidelných servisných prehliadkach a údržbách naďalej pokračujeme,“ odkázala spoločnosť Rubin DMS Slovakia.

Obchodníci o module mohli vedieť

Už v nastaveniach pokladníc, podobne ako keď si bežný človek inštaluje doma napríklad tlačiareň, sa musia zadávať na inštaláciu v rámci programu isté parametre. Daniari upozorňujú na to, že už v prvých krokoch inštalácie je možnosť pri niektorých pokladniciach zadať tzv. nefiskálny mód, ktorý na rozdiel od toho fiskálneho tlačí falošné bločky, no s logom ministerstva financií. Je možné, že už samotní predajcovia, ktorí si kupovali takto upravené pokladnice, o ich funkcii vedeli. „Je to programovateľný modul. Programuje sa to na mieru pre každú spoločnosť, ktorá si objedná fiskál. Je možné, že pri pokladniciach o USB rozbočovači obchodníci vedeli,“ hovorí bývalý servisný technik registračných pokladníc, ktorý nechcel byť menovaný.

Daniari pri poslednej kontrolnej akcii zistili, že obchodníci dokázali denne krátiť cez upravené pokladnice tržby priemerne na úrovni 65 až 95 percent. Strata na dani z pridanej hodnoty na jednej pokladnici tak vychádza pri súčasnej 20-percentnej sadzbe zhruba na 600 eur denne. Únikom na dani z registračných pokladníc štát podľa odhadov momentálne stráca zhruba 150 miliónov eur ročne. V tom sú aj straty z nevydávania bločkov, ktoré sa snaží rezort financií aktuálne znížiť pomocou bločkovej lotérie.

Daniari už rozposielajú listy

Finančná správa v týchto dňoch rozposiela listy podnikateľom, ktorí tento typ fiskálnych tlačiarní používajú, s upozornením, že používajú elektronickú registračnú pokladnicu, ktorá stratila licenciu, a teda nie je v súlade so zákonom. Podnikatelia si ju musia vymeniť. Následne chcú daniari kontrolovať, či podnikatelia naďalej používajú pokladnice aj bez certifikátu. V prípade, že to zistia, hrozí im pokuta. Tá sa môže vyšplhať až do výšky 3 300 eur. Daniari pri zvýšených kontrolných akciách nekončia. Podvádzaniu zo strany obchodníkov chcú zabrániť aj tým, že všetky prevádzky a reštaurácie budú musieť pritom od januára budúceho roka mať okrem pokladnice v predajni aj komunikačný kábel, ktorý prepojí registračnú kasu s počítačom. Daniari budú môcť takto efektívnejšie skontrolovať údaje z fiskálnej pamäte pokladnice.

Ak zákazník kupuje napríklad oblečenie či potraviny alebo platí v reštaurácii, obchodník mu vystaví blok aj s poradovým číslom. V údajoch z fiskálnej pokladnice pri kontrole daniarov nesmie byť počet pokladničných dokladov menší, ako je číslo pokladničného dokladu. Kábel nebude povinný, ak je možné pokladnicu prepojiť s počítačom cez wi-fi alebo bluetooth.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #štát #DPH #daniari