Mečiar už nie je predsedom HZDS, stranu riadi grémium

Ľudová strana-Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) bude v nasledujúcom období bez predsedu a viesť ju bude republikové politické grémium, tvorené ôsmimi krajskými predsedami, europoslancom Sergejom Kozlíkom a doterajším ústredným tajomníkom Tiborom Cabajom.

07.09.2013 16:30
Vladimír Mečiar Foto:
Dlhoročný šéf HZDS Vladimír Mečiar už nie je predsedom strany.
debata (105)

Rozhodli o tom delegáti sobotného republikového snemu tejto strany, keď personálna komisia, žiadna krajská ani okresná organizácia ani žiadny delegát nenavrhol nikoho za kandidáta na predsedu. Doterajšiemu vedeniu HZDS vrátane predsedu Vladimíra Mečiara podľa stanov zanikli funkcie k začiatku snemu. Grémium má stranu viesť do nasledujúceho snemu, ktorý sa má uskutočniť najneskôr o rok.

Podľa Kozlíka bol sobotný snem po vyše 20 rokoch prelomovým, končí sa ním éra Mečiarovho predsedníctva, počas ktorej sa HZDS dopracovalo z 38-percentnej voličskej podpory v roku 1992 k vlaňajšiemu necelému percentu. „Mečiarova zásluha o štát je nesporná, ale strana žila v tieni jeho osobnosti a my sa teraz musíme naučiť žiť bez neho. Máme istú prechodovú fázu, treba to predýchať, najneskôr do roka bude snem, ktorý urobí absolútnu zmenu stanov, odľahčí celý mechanizmus fungovania strany,“ uviedol Kozlík s tým, že hlavným cieľom snemu bolo určiť riadiace orgány a utvoriť predpoklady pre vstup HZDS do novembrových regionálnych volieb.

Výsledky potom zhodnotí predstavenstvo strany v decembri, urobí aj ďalšie rozhodnutia k pokračovaniu transformácie a bude riešiť aj otázky prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu.

Ako uviedol Cabaj, pri zostavovaní kandidátok a prípadnom uzatváraní koalícii pre župné voľby dostali voľnú ruku krajskí predsedovia. „Všetku energiu ideme venovať voľbám do samosprávnych krajov. Priznám sa, že očakávame, že sa nám podarí vygenerovať ďalších funkcionárov. Prečo nepoužiť tých, ktorí budú úspešne kandidovať ako straníckych funkcionárov, keď majú podporu voličov,“ povedal Cabaj. Nevylučuje, že HZDS postaví v niektorom kraji aj vlastného kandidáta na župana, hoci zatiaľ to nepripravujú.

Diskusia na sneme bola podľa Kozlíka rozsiahla a emotívna, návrh na zánik strany ani jej zlúčenie s inou však nepadol. Všetky krajské organizácie vyjadrili podporu pokračovaniu činnosti HZDS. Snem v sobotu schválil aj niektoré zmeny stanov. Medzi iným presunul právo ukončiť činnosť strany z všečlenskej schôdze na snem. „Naša strana mala v stanovách zakódovanú nerozpustnosť. Už sme, keď zmenu stanov zaregistruje ministerstvo vnútra, rozpustná strana,“ podotkol Kozlík s tým, že všečlenskú schôdzu prakticky nebolo možné zvolať.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiar #HZDS #Kozlík