Zväzok muža a ženy v ústave?

Manželstvo ako zväzok muža a ženy si zaslúži ochranu prijatím ústavného zákona. Tvrdia to kresťanskí demokrati, ale ešte predtým chcú začať verejnú diskusiu.

11.09.2013 12:00
debata (29)

So svojím návrhom prichádzajú len pár dní po tom, čo sa oddialilo rokovanie vlády o dokumente, v ktorom mali byť zohľadnené aj práva homosexuálov.

Predseda KDH Ján Figeľ vníma relativizovanie základných hodnôt a inštitúcií. „Vytváranie alternatívy k manželstvu a rodine spochybňuje manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Nasledujú požiadavky na nové práva, ktoré menia pomery v spoločnosti a oslabujú, čo je zdravé,“ vyhlásil v utorok Figeľ. Poukázal tiež na to, že vláda vytvorila výbor pre práva LGBTI osôb (lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí) a pripravila celoštátnu stratégiu ľudských práv, cez ktorú ponúka alternatívu manželstva.

PIANO

Prečítajte si a komentár Petra Javůrka Posadnutí.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

V ústave sa hovorí o tom, že manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Adriana Mesochoritisová z mimovládnej organizácie Možnosť voľby nevidí dôvod rozširovať ústavnú definíciu. „Nerozumiem, prečo to má byť na Slovensku iba zväzok muža a ženy. Akíkoľvek ľudia majú právo na to, aby uzavreli manželstvo a mali počet narodených detí, ako sa rozhodnú,“ zdôraznila Mesochoritisová. Podľa nej Slovenská republika ako členská krajina EÚ, Rady Európy a OSN má prijaté viaceré dokumenty v oblasti práv neheterosexuálnych ľudí. „V tejto krajine patria ľudské práva všetkým a nielen vyvolenej skupine ľudí,“ dodala občianska aktivistka.

Prijatie ústavného zákona si vyžaduje podporu 90 poslancov, čo predpokladá dohodu s vládnym Smerom. „Smer má ľavicovú agendu a neviem si predstaviť, že by sa pod takýto návrh podpísala veľká časť poslancov Smeru. Z hľadiska politického pragmatizmu ide o nepriechodnú záležitosť a šéf KDH Figeľ to musí vedieť,“ zhodnotil politológ Tomáš Koziak. Podľa neho inštitút manželstva a rodiny neohrozujú práva LGBTI ľudí. Koziak si preto myslí, že kresťanskí demokrati si len „prihrievajú politickú polievočku“.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #KDH #zväzok #ústavný zákon