Ftáčnik príde za členstvo v dozornej rade poisťovne o šesť platov

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) príde o šesť svojich mesačných platov. Takýto trest mu dnes schválili mestskí poslanci za jeho pôsobenie v dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne, kde mal nezákonne sedieť od marca 2012.

12.09.2013 10:05 , aktualizované: 13:03
Ftáčnik Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
debata (6)

Ftáčnik tak bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 27.010,32 eura. „Poslanecká komisia na ochranu verejného záujmu, ktorá vyšetrovala toto protiprávne konanie, podozrenia v plnom rozsahu potvrdila,“ povedal ešte pred zasadnutím dnešného mestského zastupiteľstva šéf najsilnejšieho poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most-Híd Ivo Nesrovnal.

„Za 500 eur mesačne bol primátor ochotný podvádzať Bratislavčanov a poslancov po dobu viac ako 15 mesiacov,“ podotkol.

Primátor podľa dnes schváleného uznesenia porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov tým, že v čase od 19. marca 2012 do 25. júna 2013 vykonával funkciu člena a podpredsedu dozornej rady Komunálnej poisťovne, a.s., Vienna Insurance Group.

Ftáčnik súčasne porušil zákon aj tým, že v písomnom oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov za rok 2012 neuviedol, či spĺňa podmienky nezlučiteľnosti výkonu funkcie verejného funkcionára a neuviedol svoje členstvo v dozornej rade. Ako verejný funkcionár môže byť primátor členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto.

„Uvedomujem si, že som urobil chybu, porušenie zákona je vážna vec. Neurobil som ju úmyselne. Uvedomujem si tiež, že to ale nie je žiadne ospravedlnenie,“ povedal po rokovaní mimoriadneho zastupiteľstva primátor s tým, že táto situácia bude preňho ponaučením. „Ak sa človek pomýli, neznamená to ale, že zmažete všetko, čo ste dovtedy urobili. Toto hodnotenie urobia ľudia, ja som pripravený naďalej pôsobiť vo funkcii primátora.“

Primátor zopakoval, že počas jeho pôsobenia mesto neuzavrelo so súkromnou poisťovňou žiadnu zmluvu. „Ak máme poistenie v Kooperative, tak ho máme ešte z minulosti, určite sa to neudialo v tom období, keď som v dozornej rade pôsobil ja. Tvrdenie, že by som poisťovňu nejakým spôsobom zvýhodnil, odmietam,“ podotkol s tým, že svoje členstvo nikdy netajil.

Svojej funkcie sa Ftáčnik po upozornení občanom 25. júna tohto roka písomne vzdal. Súkromnej poisťovni potom 18. júla vrátil vyplatenú odmenu vo výške 5197,87 eura. Skupina poslancov za klub SaS-OKS Igor Bendík, Zuzana Dzivjáková, Peter Osuský, Martin Dinuš a Ján Hrčka následne podala podnet na prešetrenie možného porušenia ústavného zákona.

Na magistrát prišiel 22. júla.

Pokutu by mal Ftáčnik uhradiť na účet mesta do 15 dní. „Využijem svoje úspory a tieto peniaze uhradím. Sankcia zodpovedá tomu, čo stanovuje ústavný zákon. O výške nechcem polemizovať,“ potvrdil.

Proti rozhodnutiu mestského zastupiteľstva o uložení pokuty môže Ftáčnik do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia podať návrh na jeho preskúmanie na Ústavný súd SR. „Rozhodnutie prijímam, určite sa neodvolám, považujem vec právne za jasnú. Skutok sa stal,“ podotkol.

Primátora dnes prišli do Zrkadlovej sály Primaciálneho paláca podporiť aj občania. Na Nesrovnalove výčitky voči Ftáčnikovi reagovali vypískaním poslanca a vo svojich vystúpeniach primátorovi vyjadrili podporu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Ftáčnik #Komunálna poisťovňa