Malatinský vysvetľoval v parlamente kauzu predaja SPP

Názov spoločnosti J&T Investment Advisors sa dostal do vlastností vládneho dokumentu o reorganizácií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) počas toho, ako firma dostala predfinálnu verziu materiálu k nahliadnutiu. Vyhlásil to v úvode ôsmeho rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru).

12.09.2013 10:50 , aktualizované: 12:24
Tomáš Malatinský Foto: ,
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský.
debata (47)

Rezort hospodárstva sa takto podľa jeho slov rozhodol preto, lebo materiál obsahoval veľmi citlivé informácie, ktoré by pri úniku mohli poškodiť SPP. „Zdôrazňujem, že takýto postup považujem za profesionálny a dokonca nutný k tomu, aby nehrozilo riziko porušenia práv SPP alebo jeho zmluvných partnerov zo strany štátu,“ odôvodnil Malatinský.

V rámci záverečnej reči k novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie sa dnes ráno vrátil k svojmu stredajšiemu vysvetleniu celej situácie. Priznal, že informácia, ktorú zverejnil nezaradený poslanec Daniel Lipšic, ho prekvapila a nevedel o nej. Preto nariadil prešetrenie celej veci ešte v stredu večer.

Lipšic na stredajšej tlačovej konferencii informoval, že podklady vládneho materiálu o odkúpení zvyšného podielu v materskej spoločnosti SPP údajne pripravovala finančná skupina J&T. Dôkazom majú byť vlastnosti elektronického dokumentu, kde figuruje názor spoločnosti J&T Investment Advisors. Podľa opozície to znamená, že materiál na rokovanie vlády pripravila finančná skupina a nie ministerstvo a teda, že štát neriadi vláda Roberta Fica (Smer), ale finančné skupiny.

„V plnom rozsahu platí moje tvrdenie, že materiál bol pripravovaný len ministerstvom hospodárstva a jeho poradcami,“ uviedol dnes Malatinský. V stredu mohol podľa vlastných slov o príčinách prekvapivého popisu vlastností uvedeného súboru uviesť len hypotézy. A to, že k nemu došlo pri výmene tabuliek o hospodárení SPP, ktoré ministerstvo z firmy dostalo.

Vo štvrtok uviedol, že sa názov spoločnosti dostal do vlastností dokumentu počas nahliadnutia firmou SPP do predfinálnej verzie materiálu. Urobil tak poradca predstavenstva SPP Miroslav Haško. Ten bol do funkcie nominovaný spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá je súčasným menšinovým akcionárom SPP. Používal pri tom svoj pôvodný notebook, ktorý je vo vlastníctve firmy EP Investment Advisors, dcérskej firmy EPH. Jej pôvodné meno však bolo J&T Investment Advisors.

Sulík vyzbieral podpisy na mimoriadnu schôdzu o odkúpení SPP

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík vyzbieral 45 podpisov opozičných poslancov pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by sa malo riešiť odkúpenie podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

O tom, či tento návrh bude podaný, alebo opozícia pristúpi k iným krokom, sa bude v najbližšom čase rokovať. „Kúpa SPP je čisté svinstvo. Robert Fico kupuje prázdnu, deravú stratovú schránku. Preto som rád, že som našiel dostatočnú podporu v opozícii,“ vyhlásil Sulík.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #J&T Investment Advisors #Malatinský #Daniel Lipšic