Smrť ďalšieho vojaka: Pád pri zlaňovaní z vrtuľníka v Lešti

Smrťou 40-ročného vojenského policajta sa v štvrtok skončilo cvičenie vo výcvikovom stredisku v Lešti. Pri nácviku zlaňovania z vrtuľníka spadol z asi 20- až 40-metrovej výšky, čo je približne pád zo ôsmeho až šestnásteho poschodia.

12.09.2013 13:02 , aktualizované: 18:51
Lešť, vojenské výcvikové stredisko Foto: ,
Vojenské výcvikové stredisko Lešť
debata (34)

Dva mesiace po útoku na slovenských vojakov v Afganistane tak naša armáda čelí ďalšej tragédii.

Verzie nešťastia v Lešti sa rôznia. Podľa zdrojov Pravdy malo okolo obeda pri výcviku dôjsť k poruche, pre ktorú hrozilo, že spadne celý vrtuľník, a preto bolo lano núdzovo odrezané tak, ako hovoria predpisy. Jeden z vojenských policajtov však práve v tom čase zlaňoval. Pád na zem neprežil. Podľa inej verzie sa malo pri nacvičovaní výsadku pretrhnúť lano. Ďalšia hovorí o tom, že jednotka nacvičovala výsadok na strechu domu a muž spadol po tom, ako sa mu lano rozkývalo.

Ministerstvo obrany v oficiálnom vyhlásení uviedlo len to, že šlo o nácvik ostrého výsadku, pri ktorom muž zlaňoval z vrtuľníka. „V súčasnosti prípad vyšetruje vojenská polícia a letecký úrad. Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúcemu vyšetrovaniu nebudeme poskytovať. Touto cestou by chcel minister obrany vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým,“ uviedla hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Ľútosť vyjadril aj premiér Robert Fico.

Krátko po tragédii šiel na Lešť aj náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek spolu s vyšetrovacím tímom, ktorý vedie brigádny generál Jindřich Joch. Ako povedal pre Pravdu Vojtek, prípad sa začne vyšetrovať priamo na mieste, keďže malo ísť o bežný výcvik. Potvrdil, že sú aj zranení, hoci počet nechcel spresniť. Podľa našich zdrojov by malo ísť o ďalšieho muža, ktorému lano spálilo ruky a tiež o miestnu pracovníčku, ktorá skolabovala.

Ako mohlo k tragédii dôjsť, si nevedia vysvetliť ani odborníci, ktorí majú skúsenosti so zlaňovaním. Podobný výcvik ako vojaci absolvujú napríklad horskí záchranári. „Stáva sa, že sa lano pretrhne, no je veľa možností, pre ktoré by sa tak mohlo stať,“ hovorí bývalý záchranár, ktorý si neželá byť menovaný. Každé lano má podľa neho vyznačenú životnosť, ktorá sa zväčša pohybuje od troch do desať rokov. „Riadiť sa však vždy treba podľa jeho používania a opotrebovanosti,“ opisuje s tým, že okrem mechanického poškodenia z predošlých výcvikov či zlého skladovania lana dochádza často aj k spáleniu vlákien pri trení o ostrý predmet.

Ako ďalej popisuje, pri výcviku sa zvyčajne používa navijak, alebo záchranári zlaňujú sami. „Vtedy sa záchranár zaistí zlaňovacím kľúčom, pomocou ktorého sa posúva,“ povedal. V prípade rozkývaného lana sa teda mohlo stať, že vojenský policajt sa jednoducho neudržal.

Obyvatelia okolitých obcí včera popoludní o tragédii v blízkom vojenskom výcvikovom tábore ani netušili. Mimoriadny ruch nebolo cítiť ani pri vstupe do vojenského výcvikového priestoru medzi Pliešovcami a Senohradom. Pri vstupnej bráne neparkovali žiadne autá, niekoľko civilných a vojenských áut prešlo medzi štrnástou a pätnástou hodinou dovnútra aj smerom von z vojenského priestoru. Z územia, do ktorého je zákaz vstupu, neprenikli von žiadne informácie.

K udalostiam došlo len dva mesiace po teroristickom útoku na slovenskú jednotku pôsobiacu na misii v Afganistane. Útočník Lambar Chán vtedy spustil streľbu z guľometu na jednej zo strážnych veží, pri ktorej sa mu podarilo zabiť 35-ročného čatára Daniela Kavuliaka a poraniť šiestich ďalších vojakov. Dvaja z nich boli neskôr prevezení do vojenskej nemocnice v Nemecku a v súčasnosti sa podrobujú rehabilitáciám vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. Chán po necelom týždni z kandahárskeho väzenia utiekol a zatiaľ je nezvestný.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #vojenské cvičenie #Lešť #výcvikové stredisko