Hlina sa ospravedlnil za bitku všetkým poslancom okrem Martvoňa

Poslanec Národnej rady Alojz Hlina (nezaradený) sa vo štvrtok v rokovacej sále ospravedlnil za minulotýždňový incident všetkým poslancom, okrem Antona Martvoňa (Smer), na ktorého fyzicky zaútočil.

12.09.2013 15:11 , aktualizované: 16:36
Aloj Hlina Foto: ,
Nezaradený poslanec Alojz Hlina.
debata (11)

Hlina pripúšťa, že sa incident mohol viacerých členov snemovne dotknúť. Martvoňovi sa však ospravedlniť odmieta, naopak, povzbudzuje ho, aby nebol zbabelý a konečne podal avizované trestné oznámenie. Martvoň ho pripravuje, hotové by ho mal mať na budúci týždeň. V súčasnosti vyhodnocuje, či to bude za útok na verejného činiteľa alebo za výtržníctvo.

Hlina napadol Martvoňa v rokovacej sále minulý týždeň, lebo sa mu nepáčil výrok, že zbohatol na nalievaní alkoholu neplnoletým vo svojom podniku. Hlina chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. „Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi,“ opísal incident Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval. Hlina tvrdí, že poslanca Smeru nenapadol.

„Keby som ho napadol, ležal by na áre,“ povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. „V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje,“ uzavrel Hlina.

Paška podáva na Hlinu disciplinárny návrh

Poslanec Alojz Hlina (nezaradený) zrejme bude čeliť disciplinárnemu konaniu zo strany Mandátového a imunitného výboru. Podnet na neho podáva predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) po tom, ako vo štvrtok Hlina na viac ako hodinu obsadil rečnícky pult v rokovacej sále a dožadoval sa pokračovania interpelácií, ktoré považuje za stále otvorené.

Plénum malo diskutovať o zákone ministra práce Jána Richtera (Smer), Hlina však odmietol rečníkov pustiť k pultu. „Bránite slobodnému výkonu mandátu poslancov. Je riadne otvorená rozprava k vládnemu návrhu zákona. Prosím vás, aby ste uvoľnili miesto za rečníckym pultom. Ja mám dosť času, podávam návrh na disciplinárne konanie,“ odkázal mu Paška s dôvetkom, že Hlina robí hanbu celej NR SR.

Keď poslanec neustúpil ani po viacnásobnom apeli, Paška ho vyzval, aby opustil rokovaciu sálu. Hlina však zostal a Paška zo sály odišiel. Po viac ako hodine podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) oznámil, že do 17. hodiny bude prestávka a pokračovať sa bude hlasovaním o prerokovaných bodoch a voľbou podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu.

Hlina je presvedčený, že interpelácie minulý týždeň vo štvrtok ukončené neboli a mali preto pokračovať v tento deň. Pred siedmimi dňami stál Hlina viac ako dve hodiny mlčky za rečníckym pultom, keďže sa dožadoval prítomnosti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-), ktorého chcel interpelovať. Ten si však poslanca osobne vypočuť nechcel. O 19. hodine, keď sa tradične končí rokovací deň, Paška interpelácie ukončil.

„V Ústave je jasne napísané, že poslanec má právo interpelovať a nikde som sa nedočítal, že toto právo zaniká 19. hodinou,“ zdôraznil Hlina. Tento bod rokovania podľa neho mohol skončiť len tým, že by to na návrh Pašku odhlasovalo plénum. Nič také sa ale nestalo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlina #parlament