Rezort obrany nekomentuje, či pri páde vojaka bolo odrezané lano

Ministerstvo obrany nekomentuje medializované informácie, že pri mimoriadnej udalosti v Lešti, kde zahynul vojenský policajt pri zlaňovaní z vrtuľníka, možno museli odrezať lano.

13.09.2013 12:41
debata (14)

„V súčasnosti prípad vyšetruje Vojenská polícia. Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme poskytovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podľa zdrojov Pravdy malo pri výcviku dôjsť k poruche, pre ktorú hrozilo, že spadne celý vrtuľník, a preto bolo lano núdzovo odrezané tak, ako hovoria predpisy. Jeden z vojenských policajtov však práve v tom čase zlaňoval. Pád na zem neprežil. Podľa inej verzie sa malo pri nacvičovaní výsadku pretrhnúť lano. Ďalšia hovorí o tom, že jednotka nacvičovala výsadok na strechu domu a muž spadol po tom, ako sa mu lano rozkývalo. Denník Nový Čas dnes oznámil, že sa redakcii prihlásil svedok, ktorý hovorí, že lano údajne odrezal vojakov veliteľ na príkaz pilota.

Pri nácviku zlaňovania z vrtuľníka vo štvrtok vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť zahynul vojenský policajt (1973). Zliezal po lane ako tretí v poradí. Vojenskí policajti cvičili ostrý výsadok na strechu budovy. Prvý zliezal príslušník vzdušných síl, ktorý mal funkciu vysadzovača. Tento vojak bez problémov zlanil. Rovnako sa to podarilo aj vojenskému policajtovi, ktorý išiel po ňom. Problémy mal až ďalší vojenský policajt, ktorému sa údajne rozhojdalo lano a spadol z výšky približne 20 metrov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #vrtuľník #vojak #Lešť #lano #pád