Čudné obchody župy pod Frešovým vedením

V bratislavskej župe, ktorú vedie šéf SDKÚ Pavol Frešo, sa za posledné tri roky diali pochybné obchody za viac ako 11 miliónov eur.

13.09.2013 20:00 , aktualizované: 14.09.2013 10:00
Pavol Frešo Foto: ,
Bratislavský župan Pavol Frešo (SDKÚ).
debata (124)

Tie župa dala bez verejnej súťaže na opravu asi dvesto havárií. Iné samosprávne kraje pritom v tom istom období riešili najviac tri havárie. Vynárajú sa preto závažné otázky, či bratislavská župa s peniazmi nešafárila.

Len za august 2013 zaplatil Bratislavský kraj štyri faktúry za 279-tisíc eur. Od roku 2010 na viac ako 200 havárií spolu išlo zhruba 11,1 milióna eur. Vyplýva to z údajov, ktoré denník Pravda získal priamo z webových stránok župy. Ani jedna zákazka k havárii nepresiahla 200-tisíc eur, nad túto sumu by totiž župa musela vyhlásiť súťaž.

V porovnaní s ostatnými krajmi v rovnakom období je počet havárií v Bratislavskom kraji nepomerne vysoký. Niekde totiž nemali ani jednu. „Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja od roku 2010 neriešil ani jednu haváriu priamym zadaním a týmto spôsobom nepoužil ani jedno euro,“ uviedla hovorkyňa banskobystrickej župy Monika Pastúchová.

Zákon pri havárii priame zákazky umožňuje. Otázne však zostáva, či sa v prípade Bratislavského kraja nevykazovali iba na papieri. Z objednávok totiž vyplýva, že sa pri sanovaní havárií robili napríklad opravy izolácií, zatepľovanie fasád, výmeny rozvodov či montáž obkladov a dlažieb. To sú zvyčajne klasické stavebné a rekonštrukčné práce, na ktoré by župa podľa zákona musela vypísať verejnú súťaž, a to sa nestalo.

Počet havárií od roku 2010
Kraj počet havárií
Banskobystrický samosprávny kraj 0
Žilinský samosprávny kraj 2
Trenčiansky samosprávny kraj 0
Trnavský samosprávny kraj 0
Košický samosprávny kraj 0
Nitriansky samosprávny kraj 1
Prešovský samosprávny kraj 3
Bratislavský samosprávny kraj 215
Zdroj: ÚVO, župy, web BSK  

Ak sa štandardné stavebné a rekonštrukčné práce vydávajú na papieri za havárie, ide podľa advokáta Radovana Palu z kancelárie TaylorWessing e/n/w/c o porušovanie zákona a mal by to preveriť Úrad pre verejné obstarávanie. Dodáva, že pri verejnom obstarávaní takmer každý obstarávateľ uprednostní využitie výnimky, aj keď ide o hraničný prípad. „Už len pre zdĺhavosť a náročnosť celého procesu verejného obstarávania existuje tlak na to, aby sa mu obstarávateľ vyhol,“ uviedol.

Bratislavský samosprávny kraj tvrdí, že zákon neporušil. Vysoký počet havárií v porovnaní s inými župami jeho hovorkyňa Iveta Tyšlerová vysvetlila tým, že nemajú peniaze na rekonštrukciu, a preto riešia len krízové situácie. „Bratislava na rozdiel od iných VÚC nemôže čerpať eurofondy na rekonštrukcie,“ podotkla hovorkyňa. Hoci zákazky kraj zadával bez súťaže, Tyšlerová tvrdí, že chceli získať najlepšiu možnú cenu.

„Zákon od nás nepožaduje, aby sme oslovili tri firmy, my sme to však urobili,“ argumentovala. Na otázku, prečo oslovili vždy iba tri firmy, keď má župa v databáze desiatky firiem, však odpovedala, že dôvodom bola úspora času. „Zástupcovia totiž musia prísť na obhliadku, inak by nemohli vypracovať dôkladnú cenovú ponuku a havárie je potrebné riešiť ihneď,“ dodala hovorkyňa.

Vymieňali toalety, opravovali fasády

V rámci havárií sa majú opravovať také nedostatky, ktoré vzniknú pri požiaroch, záplavách či prasknutých potrubiach. Štandardný postup je ten, že najprv sa rieši akútny stav a ak treba urobiť aj ďalšiu rekonštrukciu, firmu treba hľadať cez verejné obstarávanie. Bratislavská župa to však ignorovala.

Pod hlavičkou havárie bez verejnej súťaže financovala napríklad na Strednej odbornej škole polygrafickej v Bratislave opravu toaliet za takmer 170-tisíc eur, haváriu terasy za 160-tisíc eur, na SOŠ na Pántoch haváriu fasády za takmer 200-tisíc eur, v SOŠ Ivanka v rámci havárie bola vymenená strešná krytina za viac ako 154-tisíc eur.

Riaditeľ Strednej odbornej školy polygrafickej Milan Lederleitner hovorí, že všetky opravy záchodov a terasy vrátane výberu firmy organizovala župa a nie škola. „Toalety aj terasu sme mali v havarijnom stave. Záchody zatekali, minulý rok sa podarilo havarijný stav odstrániť, vymenila sa celá sanita, 36 záchodov, splachovače, rekonštruovali sa steny, kachličky. Terasa bola taktiež v havarijnom stave, odpadávali kusy omietky, vytŕčali už železné konštrukcie, ktoré už začali hrdzavieť. Musela sa nanovo vymurovať a vydláždiť,“ opísal, čo všetko sa opravovalo.

Na Strednej odbornej škole na Farského za 140-tisíc eur vymieňali toalety. „Záchody boli v havarijnom stave, tiekli, stále sa vynakladali peniaze, ktorými sa hasil havarijný stav. Preto sme požiadali nášho zriaďovateľa, aby sme komplexne zrekonštruovali toalety. Menili sa záchody, splachovače, kachličky na toaletách v celej škole. Samospráva riešila výber firmy aj platby,“ povedal zástupca riaditeľa Jozef Lipták.

Majiteľ najprv opravy nepriznal

Zákazky, ktoré župa uzavrela pre sanovanie havárií do sumy 200-tisíc, sa nemusia zverejňovať vo vestníku, stačí, ak ich Úrad pre verejné obstarávanie zaeviduje. Nezverejňuje sa ani informácia o uzavretí zmluvy. Údaje o objednávkach a faktúrach však obsahuje webová stránka župy.

Podľa zoznamov zverejnených faktúr sa k zákazkám dostávali najmä skupiny firiem z Nitry a Bratislavy. Nitrianska skupina je pritom navzájom prepojená rodinnými a priateľskými väzbami. Lukratívne zákazky dostávali najčastejšie dve nitrianske firmy Boso a Batrak. Ich majiteľom je Pavol Bojkovský.

„Ja nemám nič so žiadnymi školami, neviem, prečo sa ma na to pýtate,“ tvrdil v telefonickom rozhovore konateľ. Až neskôr priznal, že jeho firma sa podieľala na opravách niektorých zariadení v Bratislavskom kra­ji.

Priznať nechcel ani to, že medzi jeho priateľmi na sociálnej sieti figurovalo aj meno Igora Kuceja, ktorý bol za škandálom s financovaním SDKÚ. Pravde tvrdil, že Kuceja nepozná. „Je to moje pracovné konto, ku ktorému ani nemám prístup, lebo ho na propagáciu mojej pálenice spravujú podriadení,“ vyjadril sa Bojkovský. Na tomto konte mal však aj súkromné fotografie, ktoré s pálenicou nemali nič spoločné. Po telefonáte s redaktorom denníka Pravda bolo konto na sociálnej sieti už na druhý deň nedostupné. Po zvolení Freša za predsedu SDKÚ. Kucej v strane ako pokladník skončil.

Bojkovský nechcel odpovedať ani na otázky, či vie, že zákazky na sanovanie havárií pridelila župa aj jeho blízkym ľuďom. Povedal, že si vraj nie je istý. Odkázal, aby mu Pravda poslala všetky otázky e-mailom, na ne však do uzávierky nereagoval.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Frešo #župa