Fico odmieta, že občania doplatia na prevzatie SPP štátom

Premiér Robert Fico odmieta, že daňoví poplatníci doplatia na prevzatie stratovej materskej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) štátom.

15.09.2013 12:52 , aktualizované: 15:43
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (217)

Matka SPP, predávajúca plyn koncovým užívateľom, vyprodukovala vlani stratu na úrovni asi 76 miliónov eur. Opozícia poukazuje na to, že ak by sa pomery v spoločnosti nemenili, tak by si straty naďalej delili súkromní vlastníci a štát, po novom zostanú len na pleciach štátu. „Na daniach nezaplatia daňoví poplatníci nič. Zase sú to nezmysly, keď počúvam niekoho, že zo štátneho rozpočtu budeme niečo na to dávať,“ vyhlásil v diskusnej relácii TA3 V politike. Fico nekonkretizoval, odkiaľ vezme štát peniaze na každoročné vykrytie straty a kto ju v konečnom dôsledku zaplatí.

Premiér zároveň argumentoval aj tým, že vláda nič nekúpila, len preberá plnú kontrolu nad spoločnosťou, kde mala doteraz 51 percentný podiel. „Nič sme nekúpili, to je bezplatný prevod stopercentnej matky pod stopercentnú kontrolu štátu, neplatí sa za to ani jedno jediné euro,“ vyhlásil Fico. Tvrdí, že štát len využíva opciu v spoločnosti, kde menšinový podiel získala od francúzskych a nemeckých vlastníkov spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH).

Predseda vlády aj v relácii opakoval svoj hlavný argument, že jeho kabinet chce chrániť domácnosti pred zdražovaním regulovaných cien plynu. „Predaj plynu pre domácnosti vytvára stratu odjakživa, to tu stále je, strata tu je stále,“ pripomínal. Podľa jeho slov sa to snažila pravica, keď bola pri moci spolu so zahraničným majiteľmi spoločnosti riešiť tak, že navrhovali 18 až 19 percentný nárast ceny plynu pre domácnosti.

Fico ich chce držať na čo najnižšej úrovni. „Máme konečne v rukách spoločnosť, s ktorou my budeme rokovať s ruskou stranou o tom, ako sa postaviť k cenám,“ vysvetľovala dodal, že „my máme teraz dlhodobý kontrakt s ruskou federáciou do roku 2027 alebo do roku 2028.“ Argumentoval aj tým, že už teraz je vytvorený balík z rezervného plynu. „My už teraz máme 170 miliónov k dispozícii z rezervného plynu, ktorým môžme vykrývať túto stratu z plynu pre domácnosti,“ uviedol v relácii.

Malatinský má dôveru Fica

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru) má dôveru premiéra. „Samozrejme, že má, nie je dôvod, aby nemal. Nič neurobil, plní programové vyhlásenie vlády, nič iné,“ vyhlásil predseda vlády. Reagoval tak na kritiku opozície, že za rozhodnutím vlády o nevýhodnom prevzatí stratovej materskej spoločnosti SPP môžu stáť finančné skupiny. Materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors, predkladal kabinetu práve Malatinský. Menšinový 49-percentný podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T.

Zmienku o tejto spoločnosti vo vládnom materiáli Fico vysvetľuje tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za „úplne normálne“. „Dnes je 49-percentným akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel,“ argumentoval premiér. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na odvolanie predsedu vlády, ktorú v piatok iniciovali predstavitelia opozície, sa podľa Fica uskutoční a osobne na nej vystúpi s prejavom, ktorý sa bude týkať aj privatizácie SPP. V celom aktuálnom spore ide pritom podľa neho len o ceny plynu. „Na jednej strane je Smer, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza a do takejto schôdze veľmi rád pôjdem,“ dodal premiér.

V Smere máme viacero vhodných kandidátov na prezidenta, tvrdí Fico

Téma výberu kandidáta do budúcoročných prezidentských volieb príde v Smere na stôl na prelome novembra a decembra. Avizoval to premiér Robert Fico. „Dá sa predpokladať, že vtedy Smer oznámi meno kandidáta. Určite Smer musí postaviť kandidáta, pretože takáto veľká strana by urobila chybu, keby ho nepostavila,“ uviedol.

Sám je v súčasnosti podľa vlastných slov vyťažený funkciou predsedu vlády a touto témou sa vôbec nezaoberá. Navyše pri mnohých stretnutiach s voličmi a sympatizantmi Smeru zistil, že veľká časť z nich si neželá, aby odchádzal z postu premiéra, tvrdí.

Napriek tomu má podľa neho Smer k dispozícii viacero vhodných kandidátov na funkciu hlavy štátu, najprv si však túto otázku musia vyriešiť vo vnútri strany. „Nebudem hovoriť mená. Smer má ľudí, ktorí sú v politike a vieme, že keď skočia do prezidentskej kampane, môžu byť úspešní,“ dodal premiér.

Agentúra Focus sa podľa Fica radí s KDH o výsledkoch prieskumu

Robert Fico nikdy nekomentuje žiadne prieskumy verejnej mienky, lebo im neverí. „Agentúra Focus pred tým, ako uverejní prieskum, vždy ide do centrály KDH sa poradiť, či je v poriadku ten prieskum,“ vyhlásil. Vyjadril sa aj na adresu ďalšej prieskumnej agentúry MVK. „Viete čo nám MVK dorobilo s odhadmi, s prieskumami verejnej mienky. Keď chcete akýkoľvek odhad, choďte do MVK a oni vám ho urobia, aký chcete,“ dodal predseda vlády. Prieskumy verejnej mienky môžu niečo indikovať, ale podľa Fica sú na Slovensku často „sfarbené“.

Martin Slosiarik z agentúry Focus odmieta tvrdenie Fica. „Neviem, či sa pánovi premiérovi niečo prisnilo, je to jednoznačný blud,“ povedal. Na margo ich ostatného prieskumu o preferenciách prezidentských kandidátov povedal, že to bol štandardný prieskum. Nerobili ho pre KDH, takže Slosiarikovi unikajú súvislosti, prečo by sa mali radiť s KDH. Premiér máva podľa Slosiarika dosť často vyjadrenia na adresu výskumných agentúr, ktoré nie sú odborne podložené.

„Robert Fico stále častejšie klame, keď mu začína horieť pod nohami,“ reagovalo na Ficove vyjadrenia KDH prostredníctvom hovorcu Mateja Kováča. V stanovisku poukázali na aktuálnu kauzu okolo SPP. „Pri kauze SPP je zrejmé celej slovenskej verejnosti, že to bol on a minister Malatinský, ktorí sa radili a dohodli v záujme s finančnou skupinou J&T o celej tejto transakcii. Evidentne ide o slovenský plynárensky podvod,“ uvádza sa v stanovisku KDH.

Šéf agentúry MVK Pavel Hualík by zasa odporučil premiérovi, aby sa držal toho, čo hlása, že prieskumy nekomentuje. „Lebo tomu vôbec nerozumie,“ dodal.

Lipšicova NOVA sa obráti na licenčnú radu

Avizovanú televíznu diskusiu s Robertom Ficom bez oponenta v TA3 už v sobotu kritizoval vo vyhlásení líder hnutia Nová väčšina – Dohoda (NOVA) Daniel Lipšic. „Svojim nedeľným televíznym monológom potvrdil, že návrh na jeho odvolanie je opodstatnený,“ uviedol.

TA3 však argumentuje, že od začiatku augusta pozývala Fica, aby sa zúčastnil v prvej relácii V politike po letnej prestávke. „Vzhľadom na to, že pracovná vyťaženosť mu to minulý týždeň neumožnila, dohodli sme sa premiérom na tomto dátume,“ uviedla televízia pre Pravda.sk na reakciu, že premiér bol v štúdiu sám. „Vo štvrtok, ihneď po prepuknutí kauzy, sme chceli pozvať pána Lipšica, ktorý mal sám v relácii TA3 vystúpiť. Na naše telefonáty však nereagoval," dodala.

NOVA sa obráti na Radu pre vysielanie a retransmisiu s podnetom pre podozrenie z porušenia Zákona o vysielaní a retransmisii. Hnutie tvrdí, že podľa zákona je „vysielateľ povinný zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov,“ no predseda vlády opakovanými útokmi na opozíciu niekoľkokrát porušil toto ustanovenie zákona. „Predstavitelia stredo-pravých strán totiž nemali možnosť reagovať na jeho kritiku nie preto, že by s Robertom Ficom nechceli diskutovať, ale z dôvodu, že ich nikto do relácie V politike nepozval,“ tvrdí NOVA.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SPP