Deviatakom má pribudnúť test z cudzieho jazyka

Deviatakov v budúcnosti čaká testovanie z troch predmetov. Okrem slovenčiny a matematiky im má pribudnúť aj monitor z cudzieho jazyka.

16.09.2013 15:54 , aktualizované: 17.09.2013 09:49
škola, študent, žiak Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ktorých ročníkov sa táto zmena dotkne, si odborníci netrúfajú odhadnúť. Dá sa predpokladať, že najskôr sa to bude týkať terajších žiakov prvého stupňa. Testovanie zabezpečuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania a podľa jeho riaditeľky sa testovanie deviatakov z cudzieho jazyka už pripravuje. „Budeme vedieť, s akými jazykovými zručnosťami prichádzajú žiaci základných škôl na stredné školy, kde z cudzích jazykov povinne maturujú,“ uviedla riaditeľka ústavu Romana Kanovská.

Hoci má ústav pripravený test z angličtiny, zatiaľ nie je isté, či sa bude testovať len tento jazyk. Návrh nového štátneho vzdelávacieho programu totiž predpokladá, že by angličtina už nebola povinným cudzím jazykom na prvom stupni základných škôl a žiaci by si mohli vybrať cudzí jazyk sami. „O tom, kedy by testovanie mohlo byť spustené, je predčasné hovoriť, keďže nie je uzavretá diskusia o štátnom vzdelávacom programe,“ zdôrazňuje hovorkyňa národného ústavu Mária Grebeňová-Laczová.

Predtým, ako bude zavedené celoslovenské testovanie, sa monitor z cudzieho jazyka bude niekoľko rokov pilotne overovať vo vybraných školách, aby si učitelia i žiaci naň zvykli. Podobne to teraz funguje pri monitore piatakov.

Oslovení zástupcovia základných škôl rozšírenie o cudzí jazyk uvítali. „Testovanie z cudzieho jazyka len podporujem,“ hovorí angličtinár Gabriel Kalna, riaditeľ Základnej školy na Drieňovej ulici v Bratislave. Tým, že výsledky monitora neovplyvňujú prijatie na strednú školu, to podľa neho žiakov priveľmi nezaťaží stresom. Úlohy by mali byť zamerané najmä na porozumenie tak, že by ich žiaci mali zvládnuť aj bez náročnej prípravy.

„Výsledky budú v prvom rade informáciou pre strednú školu, na ktorú žiak pôjde, o úrovni jeho znalosti z jazyka,“ hovorí Kalna. Školy by to zároveň podľa neho nútilo, aby za učiteľov cudzieho jazyka prijímali skutočne kvalifikovaných pedagógov, ktorí žiakov na testy pripravia.

„Myslím si, že v dnešnom svete je dôležité vedieť cudzie jazyky a testovanie z angličtiny by mohlo viesť aj k tlaku na školy, aby deti monitor zvládli. Jeho výsledky budú predsa aj vizitkou škôl,“ vraví Andrea Filová z Radošoviec, ktorej syn prešiel monitorom deviatakov minulý rok. Rozšírenie o cudzí jazyk by podľa nej nebola pre deti až taká záťaž. S prípadným ústupom od povinnej angličtiny však rozhodne nesúhlasí. „Dnes sa bez nej ťažko pohnete,“ myslí si.

Podľa riaditeľky Základnej školy v Čiernom Balogu Ľubice Vranskej by monitor deviatakov z cudzieho jazyka mal tiež žiakov motivovať k tomu, aby sa viac učili. Pripúšťa, že to bude náročnejšie aj pre školu a učiteľov cudzích jazykov. „Je pravda, že je problém zohnať kvalitných učiteľov cudzích jazykov. Nám sa to po rokoch konečne podarilo,“ dodáva.

Stredné školy v súčasnosti čiastočne zohľadňujú výsledky monitora. Prijímačky na stredné školy s maturitou nemusia robiť tí, čo v testovaní deviatakov dosiahli 90-percentnú úspešnosť. Tento rok sa to podarilo 2 778 deviatakom.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #škola #žiak #cudzí jazyk #monitor