Odvolávanie premiéra rozvášnilo parlament

Spor o ovládnutie Slovenského plynárenského priemyslu štátom vyvrcholil v utorok pokusom opozície odvolať Roberta Fica z funkcie predsedu vlády. Dôvodom mal byť stratový obchod pre štát a argument, že v krajine vládnu oligarchovia.

17.09.2013 15:17 , aktualizované: 21:44
parlament, fico, Foto: ,
Premiér Robert Fico počas mimoriadnej schôdze k návrhu na jeho odvolanie.
debata (390)

Opozícia sa odhodlala na odvolanie predsedu vlády prvýkrát po viac ako 17 mesiacoch od parlamentných volieb. Na jeho zosadenie, a tým aj celého kabinetu, je potrebných aspoň 76 hlasov zo 150 poslancov parlamentu. Smer však ovláda pohodlnú väčšinu 83 kresiel.

Daniel Lipšic pred objektívmi fotoaparátov a...
Minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a...
+2Daniel Lipšic

Schôdza na začiatku trvala necelé dve hodiny a potom sa nakrátko prerušila. Za ten čas stihol vystúpiť iba poslanec Daniel Lipšic a potom premiér Fico. Smer rozhnevalo, že Lipšic niekoľkokrát prirovnal Fica a vládu k lokajom slúžiacim finančným skupinám. Podľa premiéra Lipšic tým nastavil neakceptovateľný štýl. Oznámil, že sa nenechajú urážať, a preto nech si opozícia diskutuje sama.

Vzápätí členovia vlády a poslanci Smeru opustili rokovaciu sálu. Opoziční poslanci v reakciách označili premiéra za zbabelého, keď utiekol z rokovacej sály. Označili za nedôstojné, ako sa o návrhu rokovalo. Pred rečníckym pultom namiesto neprítomného premiéra stála len jeho papierová maketa. Do napätej atmosféry sa zapojila aj skupina občanov na balkóne, ktorí hlasnými výkrikmi dávali najavo nesúhlas s politikmi. Jeden z protestujúcich občanov kričal, že na Slovensku nebola vláda, ktorá by nekradla.

Matovič sa rozhodol čítať až do stredajšieho rána

Parlament v noci o odvolávaní premiéra Roberta Fica rokovať nebude. Mimoriadnu schôdzu sa totiž rozhodli až do deviatej hodiny ráno zablokovať poslanci Igor Matovič a Helena Mezenská (OĽaNO). Tí sa v nočných hodinách budú striedať pri čítaní materiálov súvisiacich s kúpou stratovej matky SPP. Nesúhlasia totiž s tým, aby parlament o takejto dôležitej veci rokoval v noci. Matovič číta materiály postojačky. „Je to doslova obtieranie si svojich špinavých topánok o opozičných poslancov. Je to potieranie možnosti vyjadriť svoj názor, lebo človek nie je v noci fyzicky bdelý. Nemyslím si, že je normálne, aby sme ďalej pokračovali takýmto spôsobom, že nám parlamentný valec vždy pri nepríjemných témach, ktoré nechce počúvať, odsúhlasí nočné rokovanie,“ vyhlásil Matovič a začal čítať materiál o transformácii SPP. (sita, pravda.sk)

Poslanec Daniel Lipšic v úvode rozpravy tvrdil, že vláda musí padnúť, lebo predala Slovensko finančným skupinám. Podľa neho SPP má kľúčové subjekty – tranzit, distribúciu, zásobníky a obchod, ale práve obchod ako jediný stratový prevezme štát. Premiér potvrdil, že predaj plynu pre domácnosti vytvára stratu, ale vláda podľa neho nedovolí, aby ceny pre domácnosti vzrástli. Nechápal, prečo opozícia prenechala iniciatívu Lipšicovi, ktorý návrh na odvolanie predniesol. To podľa Fica svedčí o tom, v akom stave sa opozícia nachádza.

Podľa politológa Michala Horského sa po 17-mesačnom vládnutí niet čomu diviť, že opozícia konečne našla zámienku odvolať premiéra. „Nejde o nič iné iba o demonštrovanie pokusu opozície docieliť pád vlády, ale reálne nemá dostatočnú silu, aby mohla čokoľvek presadiť,“ zhodnotil politológ. Kauza SPP podľa Horského neposilní a ani neoslabí premiéra a to isté platí aj pre opozíciu. „Je to najmä preto, že kauza je pred verejnosť postavená v neskutočnej podobe. Opozícia dôvodí tým, že premiér je v područí podnikateľských skupín a ten zase tvrdí, že bojuje za nižšie ceny plynu, čo dravci z opozície odmietajú,“ vysvetlil Horský. Ktorý argument zaberie na voličov, je podľa politológa ťažké rozsúdiť.

Bezprostredným podnetom k návrhu na pád premiéra bol vládny materiál o prevzatí 49 percent akcií SPP. Ten mal vzniknúť na počítači finančnej skupiny J&T. Vládni činitelia tvrdili, že zmienka o J&T sa v elektronických vlastnostiach vládneho dokumentu zjavila preto, lebo ho kontroloval Miroslav Haško, ktorý v minulosti pôsobil v J&T a teraz je vo funkcii poradcu predstavenstva SPP za českých spoluvlastníkov firmy Energetický a průmyslový holding (EPH).

© Autorské práva vyhradené

390 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #poslanci #parlament #odvolávanie #Daniel Lipšic