Štátny plyn alebo vyše 20-percentné zdražovanie

Diskusii o tom, či má štát plne ovládnuť Slovenský plynárenský priemysel a držať súčasné ceny plynu aj za cenu dotácií, chýba to, aká je k tomuto kroku alternatíva.

17.09.2013 20:00
plyn Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (113)

Opozícia tvrdí, že kupovať stratový podnik a dotovať ceny plynu bude na úkor peňazí pre zdravotníkov či učiteľov. Aj preto pravicové strany navrhli odvolať premiéra Roberta Fica. Reálne riešenie situácie bez zdražovania plynu však opozícia neponúka.

Je pravdepodobné, že ak by štát SPP neovládol, súkromný investor, ktorým je v súčasnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), by požiadal o zvýšenie cien plynu najmenej o 20 percent. O toľko je totiž v súčasnosti plyn na Slovensku lacnejší oproti cenám v Česku, kde ceny odrážajú situáciu na trhu. Premiér Fico tvrdí, že zdražovanie by muselo byť až na úrovni 26 percent. Ak by na zdražovanie regulačný úrad nepristúpil, SPP by mohol štát dať na súd a potom by hrozilo, že daňovníci na to tak či tak doplatia.

Pozície vládnucej ľavice a pravicovej opozície k SPP sa momentálne vrátili do bodu pred rokom 2002, keď boli plynárne ovládané štátom a riešilo sa, či ich predať súkromnému vlastníkovi, alebo si podnik má štát nechať. Podobnosť je v tom, že aj vtedy pravica hovorila, že štát je zlý vlastník a podnik treba nechať riadiť súkromnému investorovi. O cenách plynu vláda Mikuláša Dzurindu veľa nehovorila. Naznačovala, že súkromník bude so 49 percentami akcií a manažérskymi právomocami hospodáriť lepšie a štát ako 51-percentný vlastník bude brať dividendy.

Pravica však vtedy nepovedala, že na privatizáciu ľudia aj doplatia. Ceny plynu pre domácnosti sa len v rokoch 2002 až 2006 zvýšili o 180 percent. SPP na predaji plynu slušne zarábal, čo dokazuje fakt, že v rokoch 2005 až 2008 bol plyn pre Slovákov drahší ako v susednom Česku. Česi majú pritom prístup aj k nórskemu plynu a sieť plynovodov im svojím rozsahom nezaťažuje natoľko ceny plynu, ako je to na Slovensku. SPP síce po privatizácii plnil štátnu kasu, ale zároveň sa ukázalo, že nemeckí a francúzski kupci na privatizácii dobre zbohatli.

Od štátneho k súkromnému a späť

Plynárne sa v roku 2002 v prepočte na vtedajší kurz predali za necelé tri miliardy eur. Keď po desiatich rokoch privatizéri SPP predávali, mali už kúpnu cenu späť vo vrecku cez zisky firmy a ešte dostali od českého EPH, v ktorého akcionárskej štruktúre sú aj finančníci z J&T, za akcie 2,6 miliardy eur. Štát tak z SPP zinkasoval za 10 rokov približne toľko čo privatizéri, s tým rozdielom, že najziskovejší tranzitný plynovod už štát neovláda.

Robert Fico už v roku 2002 z opozície privatizáciu SPP kritizoval. Najlepším riešením situácie vtedy bolo, aby štát dlhodobo tunelovaný štátny podnik ozdravil a riadil tak, aby plnil štátnu kasu, ako je to pri podobných firmách vo vyspelých štátoch. Pravica však takýto model po ukončení divokej éry Vladimíra Mečiara nehľadala a plynovod aj s cenami plynu dala do rúk zahraničných privatizérov. Pri zmene vlastníka sa teraz štátu na základe predkupného práva naskytla možnosť podnik získať späť.

V rozpočte na to nie sú peniaze a vláda sa rozhodla na 100 percent ovládnuť aspoň časť SPP, ktorá predáva plyn rodinám a firmám. SPP sa medzitým dostal do straty, ktorá sa pre budúci rok odhaduje asi na 40 miliónov eur. V zahraničí totiž išli po zotavení sa z krízy ceny plynu hore, ale na Slovensku to regulačný úrad nedovolil. Slovensko má aj preto v súčasnosti desiaty najlacnejší plyn v Európe. Štát si za reguláciu vyslúžil arbitrážne žaloby od SPP na 200 miliónov eur, od ktorých podnik po zmene majiteľa ustúpil. EPH tiež vláde sľúbil, že plyn nebude tento rok zdražovať, ale rok 2014 už dohodnutý nebol.

Kľúčová zmluva s Gazpromom

Vláda sa preto rozhodla ovládnuť SPP aj za cenu stratového hospodárenia. Nádejou pri vývoji hospodárenia je ešte zmena zmluvy s ruským Gazpromom, čím sa však strata zrejme len zmierni. Premiér Fico je však aj tak odhodlaný plyn nezdražovať a dotovať ceny z dividend, ktoré štát získa z dcérskych firiem SPP. Stabilné ceny energií Fico voličom pred voľbami sľúbil a inak ako dotáciami či súdnymi spormi to splniť nemôže. Posledné roky ukázali, že reguláciou sa ceny držať nedajú a je tu riziko arbitrážnych rozhodnutí.

Vláda má teda na výber. Buď nebude ovplyvňovať vývoj cien, nechá to na trh a ceny pôjdu hore, alebo bude ceny dotovať. Ak sa časť dividend z dcér SPP použije na dotovanie cien plynu, bude to nepriamo znamenať, že všetci daňovníci sa budú skladať na stabilné ceny plynu. Kto plynom kúri (väčšina obyvateľstva) priamo v rodinnom dome alebo nepriamo v paneláku cez centrálne rozvody, ten na tomto systéme zarobí. Kto plyn nepoužíva (menšia časť rodín) prerobí. Bude sa totiž cez dane nepriamo skladať aj na lacný plyn pre tých, čo ho používajú.

Aby táto rovnica neplatila, štát by musel z SPP spraviť ziskový podnik. Cesta k tomu vedie cez lepšiu dlhodobú zmluvu na nákup plynu z Ruska (vláda o nej už rokuje) a cez získavanie plynu na burzách, kde sú lacné prebytky. SPP tiež treba ozdraviť, hovorí sa stále o prezamestnanosti a nevýhodných zmluvách. V prípade ziskovosti je možné, aby SPP bol štátnym podnikom. V iných krajinách energetické firmy bežne plnia štátnu kasu.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #plyn #SPP #opozícia #odvolávanie