Rozprava k odvolaniu premiéra sa skončila, hlasovať sa bude popoludní

Takmer 23-hodinová rozprava k opozičnému návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer) pre kauzu SPP sa skončila. Samotné hlasovanie príde na rad až o 13.45.

18.09.2013 19:28 , aktualizované: 19.09.2013 02:06
budova, parlament, bratislava, politika Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (264)

Posun hlasovania sa nepáčil jednému z predkladateľov návrhu Danielovi Lipšicovi (nezaradený), keďže pôvodne bolo rozhodnuté, že sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) ho upozornil, že takýto postup bol odsúhlasený na poslaneckom grémiu. Lipšica však nepresvedčil, keďže o zmene nehlasovalo plénum a celú mimoriadnu schôdzu označil za nezvládnutú. Napriek tomu si myslí, že táto schôdza dala nádej, že naše deti budú žiť v slušnejšej krajine.

Šéf SDKÚ Pavol Frešo v závere vyjadril presvedčenie, že debata na mimoriadnej schôdzi mala niečo do seba. „Nemám pochybnosť, že skôr či neskôr sa NR SR stane miestom, že parlament bude rozhodovať o tom, čo robí vláda a nie, že jeden premiér tu bude cvičiť s celým parlamentom,“ povedal. Líder SaS Richard Sulík zase vyzval ľudí, ktorí schôdzu sledovali, aby nevzdávali boj so zlom. „Je to len otázka času, kedy zlo porazíme,“ myslí si.

Radoslav Procházka (nezaradený) si zaspomínal na vtedajšiu premiérku Ivetu Radičovú, ktorá bola podľa neho odvážnejšia, ako Robert Fico, keďže pokusu od odvolanie čelila v rokovacej sále po celý čas a neodišla hneď po úvodnom prejave ako súčasný premiér. Igor Matovič (OĽaNO) je presvedčený, že opozícia na schôdzi dokonale odhalila kráľa. „Kráľ je po dnešku nahý,“ vyhlásil.

Poslanci Smeru-SD, ktorí sa v sále počas rozpravy vyskytovali len v minimálnom počte, sa do diskusie nezapojili a takmer vôbec nevyužívali ani možnosť reakcií cez faktické poznámky.

Mikloš kritizuje Fica za nečinnosť v eustreame

Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) v rozprave kritizoval premiéra Roberta Fica za to, že neposilnil vplyv štátu voči ziskovej dcérskej spoločnosti SPP Eustream. Pod ňu sa podľa regulácie Bruselu začiatkom roka presunul plynovod v hodnote 2,4 mld. eur. Dcérska firma eustream sa venuje tranzitu plynu a pôvodne si rúru od matky SPP prenajímala. „Štát preberá na seba budúci stratový biznis a nechá investorom ziskový,“ povedal Mikloš na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša Fica odvolať za kauzu SPP. Sám Fico pritom prevod plynovodu z SPP na eustream kedysi kritizoval.

„Dnes preberáme dlh, čo nám zhorší rozpočet,“ skonštatoval Mikloš. Popiera aj premiérove tvrdenia, podľa ktorých sa 49-percentný podiel pred rokmi predal pod cenu. „Česká socialistická vláda Zemana v tom istom čase, ako sme my predávali 49 percent akcií v SPP, predávala v ich Transgase 97-percentný podiel. My sme 49 % akcií predali za 130 mld. slovenských korún, oni 97-percentný podiel v prepočte za zhruba 150 mld. Sk,“ povedal Mikloš.

Poslanec za SDKÚ vyjadril aj obavy, že vláda bude prostredníctvom nízkych cien plynu dotovať vybrané podniky. „Niečo podobné sme zažili aj za Mečiara, keď štát predával Duslu Šaľa plyn lacnejšie, ako ho nakupoval v Rusku,“ poznamenal Mikloš s tým, že takto cez štátny podnik dotovali súkromných privatizérov. „Ak si nad to právnici sadnú, tak nájdu dosť dôkazov, že vláda Roberta Fica pri tejto transakcii konala proti verejnému záujmu v réžii finančných skupín,“ uzavrel Ivan Mikloš.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná pokusu opozície o vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer) od 19. hodiny pokračuje. Pred prvým prerušením zasadnutia poslanci rečnili 16 hodín. Samotné hlasovanie je zatiaľ v nedohľadne.

Rokovanie sa začalo v utorok o 15. hodine a prerušili ho v stredu ráno o 7. hodine. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 16 poslancov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Štefan Kuffa (OĽaNO) v úvode cez procedurálny návrh žiadal odložiť stredňajšie nočné rokovanie na ráno, ale neuspel. Ľudovít Kaník (SDKÚ) sa zase dožadoval prítomnosti členov vlády. „Je to potupenie parlamentnej demokracie. Žiadam vás, aby ste zabezpečili účasť vlády. Kým sa nedostaví aspoň premiér, navrhujem, aby sme prerušili rokovanie,“ povedal. Ani tento návrh neprešiel.

Figeľ: Zastavte slovenský plynárenský podvod v SPP

Vláda SR by mala zastaviť plánované prevzatie materskej spoločnosti SPP, lebo ide o slovenský plynárenský podvod. Počas parlamentnej rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) pre kauzu SPP to vyhlásil líder opozičného KDH Ján Figeľ s tým, že predseda vlády dôveru hnutia nemá a ak bude potrebné zvolať ďalšiu schôdzu, pokúsia sa o vyvodenie zodpovednosti opäť.

„Kúpiť stratu, na to netreba veľa rozumu, ale je to deficit charakteru. Strata pre verejnosť a občanov. Toto mala byť tá istota? Kto to zaplatí? Na toto Robert Fico opakovane nedáva odpoveď. Všetko niečo stojí, aj tento biznis, a to až do úrovne 600 miliónov eur. Prečo to treba zaplatiť? Prečo by to nemohlo byť zdieľané s akcionármi? Prečo majú byť finančné skupiny zvýhodnené?“ pýtal sa vo svojom vystúpení Figeľ.

Podľa jeho slov táto transakcia nemôže byť súčasťou sociálnej politiky vlády. „Je to blud. Smer má moc, ale nemá pravdu. Ideálne je mať moc, ktorá slúži pravde, ktorá je základom spravodlivosti. Pred pravdou neujdete, nedá sa. Pravda vyhráva a oslobodzuje,“ odkázal vládnym poslancom.

Figeľ zároveň kritizoval aj formu, akou mimoriadna schôdza prebieha, keďže sa na nej nezúčastňuje Fico ani členovia jeho vlády. „Toto tu ešte nikdy nebolo. Podľa Ústavy SR "na požiadanie NR SR sa člen vlády musí zúčastniť na jej schôdzi“. Má to viacero výkladov? Dá sa tomu rozumieť? Robert Fico, právnik. Čo toto je? Je to prejav arogancie a zbabelosti. Nepatrí sa to, ale každý robí, čo vie," dodal. Z poslancov Smeru na jeho kritiku nikto nereagoval.

Rokovanie prebieha za zvýšeného záujmu verejnosti

Rokovanie NR SR o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi zaujíma aj verejnosť. Ľudia zaplnili balkón v rokovacej sále. Približne 50 však zostalo stále pred budovou NR SR. To vyprovokovalo podpredsedu SaS Ľubomíra Galka, ktorý povedal, že so žiadosťou o vpustenie verejnosti išiel za šéfom parlamentu Pavlom Paškom.

„Požiadal som ho, aby do kinosály vpustil na moju zodpovednosť 25 ľudí,“ uviedol Galko. Ďalších ľudí berie do budovy NR SR aj poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská. Je možné, že ľudí v parlamente ešte pribudne, pretože tí, čo sa už dostali dnu, telefónmi informujú známych, že sa dá do parlamentu prísť.

Opozičným poslancom neprešli viaceré návrhy

Opozičným poslancom neprešli po 19:00 viaceré procedurálne návrhy. Poslancovi Štefanovi Kuffovi (OĽaNO) neprešiel návrh rokovať cez deň, Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ) zas neprešiel návrh, aby na rokovaní boli prítomní členovia vlády. Neuspel ani Igor Matovič (OĽaNO) s procedurálnym návrhom podrobiť poslancov testom na alkohol. Daniel Lipšic (nezaradený) nepresvedčil väčšinu, aby bolo prerušené rokovanie 24. schôdze. S identickým návrhom nepochodil ani Alojz Hlina (nezaradený).

Podľa Lipšica viacerí poslanci Smeru boli v noci pod vplyvom alkoholu a preto požiadal predsedu NR SR Pavla Pašku, aby sa podobné excesy neopakovali. Upozornil tiež, že pri nočnom incidente Jozef Valocký Matovičovi bránil v pohybe v sále, aby ten nemohol bežať po maketu Roberta Fica, ktorú mu zobrali poslanci Smeru. O tomto je ochotný svedčiť ako svedok na parlamentnom mandátovom výbore.

Prečo sa rokuje o odvolaní premiéra?

Ešte minulý týždeň piatok sa podpísalo 56 poslancov KDH, Mosta-Híd, SDKÚ, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina Dohoda pod návrh na zvolanie takejto schôdze. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-% podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

Dôkazom má byť vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádza meno firmy J&T Investment Advisors. Menšinový podiel v SPP získa štát od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorého spoluvlastníkom je aj skupina J&T. Opozícia to vníma ako dôkaz, že štát neriadi vláda, ale finančné skupiny. Kabinetu vyčíta tiež nevýhodnosť obchodu, kedy štát podľa nich zbytočne preberá stratovú a zadlženú spoločnosť.

Zmienku o J&T vo vládnom materiáli Fico cez víkend vysvetľoval tým, že dokument vznikal pri bežnej komunikácii dvoch akcionárov SPP, čo považuje za „úplne normálne“. „Dnes je 49-% akcionárom v SPP spoločnosť EPH a všetci vieme, že EPH je spojená s J&T. Ale čo my s tým máme? My sme EPH nepredali nič, to boli Francúzi a Nemci, ktorí predali svoj podiel,“ argumentoval premiér v televízii TA3. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.

Podľa predsedu vlády v celom aktuálnom spore ide len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. „Na jednej strane je Smer, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza,“ dodal premiér.

Diskusiou ku korupcii ukončili poslanci rokovací deň

Diskusiou k návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie ukončili poslanci 10. deň 23. schôdze parlamentu. Zákon predložený podpredsedom parlamentu Jánom Figeľom (KDH) zvyšuje ochranu oznamovateľov korupcie.

Týka sa vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme.

Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev. Pôvodne návrh počítal aj s odmeňovaním ľudí, ktorí korupciu nahlásia, Figeľ pre kritiku vládneho Smeru už toto opatrenie zo zákona vypustil. Naopak, ochranu rozšíril aj na oblasť oznamovateľov volebnej korupcie a niektorých daňových deliktov. Vláda Figeľovu právnu normu zamietla. Podľa rezortu spravodlivosti nerieši túto problematiku systémovo.

Poslanci teraz budú pokračovať v rokovaní 24. schôdze k odvolávaniu premiéra Roberta Fica.

264 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #parlament #Smer #odvolávanie