Čaplovič: Učebnicu o LGBTI nepodpíšem

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) nedá zelenú učebnici o právach homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov (LGBTI), ktorú podľa medializovaných informácií podporil rezort zahraničných vecí dotáciou vo výške 15-tisíc eur.

19.09.2013 17:31
debata (63)

Šéf rezortu to vo štvrtok povedal počas parlamentnej hodiny otázok v odpovedi na otázku poslanca Richarda Vašečku (OĽaNO). Toho zaujímalo, ako chce rodičom zabezpečiť právo odmietnuť neželaný ideologický vplyv na ich deti prostredníctvom spomínanej učebnice.

„Ja ako človek, ktorý uznáva tak sociálne ako aj kresťanské hodnoty, nebudem asistovať pri podpise takejto učebnice, o ktorej sa hovorilo v tlači. Odmietam takéto texty a pokiaľ budem na ministerstve, takúto učebnicu nepodpíšem,“ vyhlásil Čaplovič. Ministerstvo podľa neho ešte ani nemá žiadosť o schvaľovaciu doložku pre túto stredoškolskú učebnicu.

Učebný text na spomínanú tému sa musí podľa Čaploviča posudzovať veľmi citlivo. „V prvom rade musí ísť o text, ktorý nebude urážlivý voči akejkoľvek skupine občanov v našom štáte. Odmietam názorový fundamentalizmus, som za názorovú vyváženosť. Veď predsa ide o budúcnosť našich detí a ich harmonický duševný vývoj,“ podčiarkol. Svoj názor podľa vlastných slov povedal aj na stredajšom stretnutí arcibiskupovi Bernardovi Boberovi, ktorý je predseda Komisie pre katechizáciu a školstvo v rámci Konferencie biskupov Slovenska.

Denník Pravda v auguste informoval, že Inštitút ľudských práv už knihu dokončuje, no bez odporúčania ministerstva školstva zostane len na rozhodnutí riaditeľov škôl, či o ňu prejavia záujem. Vydanie knihy má podľa Pravdy sprevádzať aj informačná kampaň. Na stredné školy by sa mala dostať od budúceho školského roka. Martin Macko z Iniciatívy Inakosť pre denník povedal, že úspech učebnice bude závisieť práve od toho, či získa odporúčaciu doložku od rezortu. V školách podľa neho treba hovoriť o právach homosexuálov, aby žiaci akceptovali ľudí s inou orientáciou.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #Čaplovič #učebnica #sexuálna výchova #LGBTI+