Ceny prevozu hľadaných štát tají

Polícii sa podarilo tento rok doviezť na Slovensko v poradí už tretieho muža, ktorý sa ukrýval pred spravodlivosťou v zahraničí a bol v hľadáčiku Interpolu.

20.09.2013 13:00
peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Koľko stál prevoz Viliama Mišenku z Brazílie, Bakiho Sadikiho z Kosova a z objednávky vraždy obvineného podnikateľa Marka T. zo Seychel, polícia ani ministerstvo vnútra nezverejnili.

Posledného menovaného, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, priviezlo súkromné lietadlo v stredu na bratislavské letisko priamo zo Seychel. Polícia ho ešte v apríli obvinila z objednávky vraždy údajného člena podsvetia Romana Deáka spred 13 rokov.

Podľa rezortu vnútra prevoz obvineného zorganizovala seychelská strana. Slovenská polícia začala procesné úkony až po vystúpení Marka T. z lietadla. Dnes Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodne o tom, či zostane vo väzbe.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že ešte nie je vyčíslené, koľko tento let stál. Tvrdí však, že to bude lacnejšie, ako keby letel po obvineného vládny špeciál. Podnikateľ opakovane poprel, že si mal objednať vraždu Deáka. Tvrdí tiež, že nemá slovenské občianstvo. O to mal prísť, keď požiadal a dostal seychelské. To mu v apríli seychelské úrady najprv udelili, neskôr odobrali.

Rezort vnútra však tvrdí, že Marek T. má stále platné slovenské občianstvo. „Seychelské občianstvo bolo osobe právoplatne a definitívne odobraté seychelskými orgánmi a rozhodnutie potvrdené miestnym súdom, nakoľko Marek T. pri žiadosti o seychelské občianstvo uviedol nepravdivé údaje. Jeho pas mu preto odobrali a zneplatnili,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Lucia Kirinovičová.

Polícii sa podarilo obvineného dostať na Slovensko až na štvrtý pokus. Hoci ho seychelské bezpečnostné zložky zadržali a z krajiny chceli poslať preč, nepodarilo sa to. Podnikateľ vlastní na Slovensku viacero firiem, venuje sa najmä obchodu s realitami. Podľa polície v minulosti bol v spojení s ľuďmi z podsvetia patriacimi pod sýkorovcov. Vo vražde Deáka figurujú aj muži zo skupiny takáčovcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Interpol #hľadaní občania