Hlina chce neúčasť podpísaných poslancov riešiť na mandátovom výbore

Neprítomnosť viacerých poslancov v rokovacej sále by mal podľa Alojza Hlinu (nezaradený) riešiť mandátový a imunitný výbor.

20.09.2013 14:16
Aloj Hlina Foto: ,
Alojz Hlina.
debata (21)

Obrátiť sa naň mieni s podnetom voči tým poslancov, ktorí sa dnes ráno podpísali, ale na rokovaní sa ani neukázali. Hlina to oznámil v závere 12. rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady SR, kedy bola rokovacia sála takmer prázdna.

„Je to podvod. Keď potvrdzujem niekde svoju účasť a ani neprídem, je to podvod. Na poslancov, ktorí sú podpísaní a nie sú tu a ani tu neboli, podávam podnet na mandátový a imunitný výbor,“ povedal Hlina. Podľa neho si títo poslanci riadne neplnia poslanecký sľub, ktorý skladali nad Ústavou SR na začiatku volebného obdobia.

„Je piatok, poslanci berú cca 3000-eurový plat a nie sú tu. V piatok, keď všetci slušní ľudia ešte robia, sem nevnoria ani nos,“ rozčuľoval sa Hlina. Nezaradený poslanec odmieta takéto správanie, ako aj to, že si najmä poslanci Smeru-SD urobili z parlamentu len hlasovacie miesto. „Urobili z parlamentu miesto, kde sa chodí len hlasovať a kde sa pije alkohol,“ poznamenal Hlina.

„Ak niečo nevidíme, neznamená, že to nie je, že to neexistuje,“ reagoval na kritiku poslancov neprítomných v pléne Augustín Hambálek zo Smeru. Hlinovi odporučil, aby sa vyvaroval invektívam, keď hovorí a káže o morálke. „Maj akýkoľvek názor, ale vyvaruj sa urážok,“ vyhlásil. Jeho stranícky kolega Dušan Bublavý Hlinovi tvrdil, že mnoho poslancov Smeru, ktorí nie sú v pléne, sú v kanceláriách. „Mnohí sú takí, čo tu nie sú preto, že ťa nechcú počúvať,“ vysvetlil Hlinovi.

V pléne bolo v závere rokovacieho dňa len asi 20 poslancov. Snemovňa má 150 členov. Rokovacia sála v piatok bola takmer prázdna celý deň. Hlina takéto správanie pripisuje tomu, že parlament nehlasoval. Poslanec takéto správanie sa odmieta. Zvýšiť účasť poslancov na rokovaniach mieni novelou rokovacieho poriadku, o ktorom plénum diskutovalo v závere dňa.

Hlina navrhuje, aby plénum hlasovalo častejšie ako dvakrát za deň. Podľa neho by mali poslanci hlasovať hneď po prerokovaní návrhu, maximálne po troch po sebe idúcich. Podľa súčasného zákona parlament rozhoduje o každom návrhu hlasovaním. Poslanci spravidla hlasujú o prerokovaných bodoch dvakrát za deň – o 11.00 h a o 17.00. Plénum sa môže dohodnúť aj na iných termínoch. Podľa Hlinu to poslancom umožňuje nebyť na zasadnutiach v pléne počas prerokovávania jednotlivých bodov programu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Hlina #OĽaNO