Rubikovu kocku chcú postaviť pri Dunaji

Maďarský dizajnér a architekt Ernő Rubik na budúci rok oslávi sedemdesiatku a jeho životný vynález, magická kocka, štyridsiatku. Na otázky Pravdy odpovedal po piatkovej prednáške na bratislavskej konferencii Honest Conf.

22.09.2013 16:24
Ernő Rubik Foto: ,
Ernő Rubik.
debata (1)

Maďarský dizajnér a architekt Ernő Rubik na budúci rok oslávi sedemdesiatku a jeho životný vynález, magická kocka, štyridsiatku. Na otázky Pravdy odpovedal po piatkovej prednáške na bratislavskej konferencii Honest Conf.

Ako sa chystáte na okrúhle výročia?
Pracovne. Vrcholia prípravy veľkej vedecko-technickej interaktívnej putovnej výstavy, ktorá sa má na počesť výročia kocky na budúcu jar otvoriť v americkom New Jersey. Nie je ľahké vymyslieť, čo sa tam má vystavovať. Čo už môžete nové ukázať na niečom, čo každý pozná? Veď aj tu na konferencii, keď sa moderátor opýtal, kto už držal Rubikovu kocku v rukách, s výnimkou troch sa zdvihli všetky ruky.

Príde tá výstava aj na Slovensko?
Svet je veľmi veľký. A hoci Slovensko ako susednú krajinu mám veľmi rád, neraz som tu bol, výstava sa sem sotva dostane. Budapešť však nie je ďaleko. A záujemcovia zo Slovenska si ju budú môcť ísť pozrieť tam.

Kedy?
To je dnes ešte ťažké povedať. Výstava sa začne v Amerike a prvé dva roky tam určite zostane. Až potom sa vydá na päťročné putovanie po svete. Časom by mala prísť aj do Maďarska. Ale kedy to bude, to je dnes ešte otvorená otázka.

Vlani ste s premiérom Viktorom Orbánom podpísali predbežnú dohodu o tom, že do štyroch-piatich rokov by sa v Budapešti malo otvoriť múzeum Rubikovej kocky. Je to reálne?
Prípravy sú v plnom prúde. Na budúci rok bude vypísaná medzinárodná architektonická súťaž. A keď nájdeme vhodné miesto a finančné krytie, tak by sa to mohlo podariť.

Kde by táto zamýšľaná nová dominanta Budapešti mala stáť?
Uvažuje sa o dunajskom nábreží na budínskej strane rieky, naproti Národnému divadlu. Ale nie je to ešte rozhodnuté, rovnako ani architektonické stvárnenie. Vláda má takú predstavu, že tvar a možno aj farebnosť budovy by mali vychádzať z podoby magickej kocky. Ja som sa k tomu dostal len ako vynálezca kocky, ale nie som proti a ak to bude v mojich silách, tak to podporím. S putovnou výstavou, ktorá sa na budúci rok začne v USA, tento projekt nemá nič spoločné, azda s výnimkou toho, že v centre oboch expozícií má byť nielen kocka, ale všeobecne tvorivosť a predstavivosť.

Je to pravda, že Rubikovci majú korene na Slovensku?
Rodina z otcovej strany pochádzala odtiaľto. Môj starý otec žil v Piešťanoch, pracoval tam ako realitný úradník. Žiaľ, v prvej svetovej vojne o neho rodina prišla. Stopy po ňom sa stratili v roku 1915 na ruskom fronte. S najväčšou pravdepodobnosťou padol, jeho telesné pozostatky sa však nenašli. Moja stará mama vychovávala troch malých chlapcov, s ktorými sa krátko po vojne odsťahovala z novovzniknutého Československa. Presúvali sa z miesta na miesto v Békešskej župe. Istý čas žili aj v Slovenskom Komlóši (Tótkomlós). Otec, rodák z Piešťan, neskôr pracoval v Ostrihome (Esztergom).

Tam Ernő Rubik starší pracoval na vývoji lietadiel. Zdedili ste technickú tvorivosť po ňom?
S najväčšou pravdepodobnosťou. Bol inžinier, projektoval lietadlá a klzáky, mal aj niekoľko patentovaných vynálezov. Talent sa dá zdediť po rodičoch alebo prarodičoch. Odinakiaľ ho nedostanete. Gény sú rodinná záležitosť. Zo vzduchu neprídu.

Ernő Rubik (69)

Detstvo: Narodil sa koncom vojny v Budapešti v rodine leteckého konštruktéra a poetky. Mal rád hlavolamy, nesúťažne hrával šach.
Štúdiá: Ako inžinier architekt promoval na budapeštianskej Technickej univerzite, kde neskôr aj učil. Postgraduálne sa venoval sochárstvu a interiérovej architektúre.
Práca: Začínal ako architekt, bol šéfredaktorom časopisu o hrách, profesorom Vysokej školy umelecko-priemyselnej v Budapešti. Od roku 1983, keď založil Rubikovo štúdio, je vo voľnom povolaní.
Hlavolamy: Magickú kocku zostrojil v roku 1974 ako pomôcku na riešenie priestorových konštrukčných úloh. Dal si ju patentovať a od roku 1977 sa v Maďarsku začala vyrábať. V roku 1980 Rubikova kocka dobyla svet. Dodnes sa jej predalo takmer pol miliardy kusov. Vymyslel aj ďalších viac ako desať logických hier, ale ani jedna z nich nebola taká úspešná ako kocka.
Peniaze: V rebríčku najbohatších Maďarov sa s odhadovaným majetkom 10 miliónov eur zaraďuje ku koncu prvej stovky. Mohol by však byť podstatne bohatší, keby sa práva na výrobu a predaj Rubikovej kocky ešte pred pádom komunistického režimu nedostali do cudzích rúk v zahraničí.
Rodina: Je ženatý otec štyroch dospelých detí – dve dcéry vyštudovali filozofiu, ďalšia je grafička, syn vyštudoval za hudobného skladateľa. Žije v rodinnom dome v Budapešti, s manželkou rád pracuje v záhrade a chodí na prechádzky so psom.
Obľúbená zábava: Počas šoférovania na diaľnici sa pokúša o dokonalú jazdu, aby sa podľa možnosti bez brzdenia dostal až po kraj mesta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #Rubikova kocka