Z koryta kresielka a stolík. Študenti ukázali, čo všetko je možné

Poobzerali sa po antikvariátoch, povalách a pivniciach starých domov, vzali si na pomoc fantáziu i časti z moderného švajčiarskeho nábytku a výsledkom sú nové dizajnové kúsky.

26.09.2013 12:00
drevo, stolár, tesár, koryto Foto: ,
Matej Dubiš a ním vynovená vyše 80-ročná lavica z Hontu.
debata (2)

Nejeden by sa hodil do moderného bytu alebo na vidiecku chalupu. Napríklad dve kresielka a stolík, ktoré študentka dizajnu Terézia Rapčanová vyrobila z koryta. Koryto, aké sa kedysi používalo na pranie alebo domácu zabíjačku, si vypýtala od babky.

„Nie, zatiaľ nie sú na predaj,“ usmieva sa projektová manažérka Michala Lipková pri vystavenej kolekcii nábytku, ktorý vznikol v rámci projektu Flowers for Slovakia. Projekt pripravili profesionálni dizajnéri, ktorí spolupracujú s Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity. S nápadom prišla autorská dvojica Peter Olah, dizajnér Škody Auto, a nemecký dizajnér žijúci v Prahe Lars Kemper. S fakultou spolupracujú na viacerých projektoch, ktoré prepájajú školu s firmami. A zjavne im záleží na tom, aby si študenti čo najviac pričuchli k praxi.

V minulom ročníku do projektu zapojili české sklárne, tento rok pre spoluprácu získali švajčiarsku nábytkársku firmu. Študentov najskôr vyzvali, aby si našli zaujímavé kúsky tradičného nábytku a napísali k nim krátky príbeh. Prihlásilo sa ich vyše 60, a to nielen dizajnérov. Najšikovnejších 15 potom pozvali na týždňový letný workshop do Banskej Štiavnice. Čakali ich tam časti nábytku.

Začalo sa skúmanie, hľadanie, vymýšľanie, čo sa dá urobiť s tou kolískou, rôznymi drevenými lavicami i stoličkami či dokonca s časťou kníhviazačského lisu, a ako pri tom využiť napríklad moderné kancelárske paravány, textílie, kovové časti pre otáčacie kreslá. Študent dizajnu Matej Dubiš prišiel na workshop s lavicou zo starožitníctva so sklápacím vyrezávaným operadlom, ktorá sa využívala aj ako posteľ pre deti. Zaexperimentoval a pridal k nej stolný paraván. „Vidíte postieľku, ohrádku či rodinné sedenie so spoločnou podnožkou?“ pýta sa už pri hotovom výrobku nazvanom Evolúcia.

Terézia Rapčanová urobila z babičkinho koryta... Foto: Peter Simoník
drevo, stolár, tesár, koryto Terézia Rapčanová urobila z babičkinho koryta funkčné kresielka a stolík.

Niektorí študenti sa úlohy zhostili s vtipom a iróniou k dnešnej dobe. Martin Žabka si napríklad vzal 80 rokov starý vahan z Podpoľania, ktorý kedysi slúžil na miesenie cesta, zohnal drevené stoličky a vytvoril stolovaciu súpravu pre dvoch s názvom McTatra. Ako kontrast dnešného „stolovania“ v reštauráciách rýchleho občerstvenia v porovnaní s tradičným stolovaním rodiny, ktorá si potraviny dopestovala a jedlo sama pripravovala.

Študentom pri vymýšľaní radili nielen autori projektu Lars Kemper a Peter Olah, ktorý vytvoril dizajn pohára víťazov Tour de France, ale aj prizvaní lektori – dizajnér Peter Papp a architekt Andrej Olah. „Vyskúšali si aj pracovný stres a tempo, na rozhodovanie nemali tri mesiace, ako to býva v škole, ale tri týždne,“ hovorí Michala Lipková, tiež bývalá študentka dizajnu, ktorá na fakulte ďalej pracuje.

Stolovacia súprava s názvom McTatra, ktorú... Foto: Peter Simoník
drevo, stolár, tesár, koryto Stolovacia súprava s názvom McTatra, ktorú vymyslel Martin Žabka.

Organizátori projektu majú aj ďalší cieľ. Chcú, aby slovenský dizajn nebol vnímaný len cez kroje a mladí slovenskí dizajnéri nemali problém objavovať vlastné korene i tradície. Vytvorené dizajnové kúsky budú putovať aj do cudziny, na budúci týždeň kolekciu vystavia na Pražskom týždni dizajnu.

A čo dostanú študenti za úlohu na budúci rok? „To bude závisieť aj od toho, akú firmu sa nám podarí získať pre spoluprácu,“ hovorí Lipková. Pre firmy tento typ spolupráce môže byť výhodný. Medzi šikovnými študentmi si ľahšie nájdu aj svojich budúcich dizajnérov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #stolár #tesár #koryto