Úbytok vtáctva môže Slovensko dostať na súd

Pre slabú ochranu vtáctva hrozia Slovensku pokuty z Bruselu. Úbytok zimujúcich vodných vtákov na chránených územiach spôsobujú poľovníci, pretože chyba vo vyhláške ministerstva životného prostredia im umožňuje loviť vtáctvo bez obmedzení.

28.09.2013 12:29 , aktualizované: 30.09.2013 09:19
dunajske luhy, dunajsk Foto: ,
Ilustračné foto. Lesy SR za šéfovania Jozefa Minďáša podpísali nevýhodnú zmluvu so spoločnosťou Hubert & Diana.
debata (2)

Európska komisia na problém upozornila už pred viac ako rokom, envirorezort dodnes chybu neopravil. Ak nezladí právne predpisy o poľovníctve so smernicou o vtáctve do dvoch mesiacov, komisia sa chce obrátiť na Európsky súdny dvor. Podľa ochranárov by to bola medzinárodná blamáž.

Chránené vtáčie územia Dunajské luhy a Záhorské Pomoravie patria k najvýznamnejším útočiskám vodného vtáctva v strednej Európe a môže tu prezimovať aj viac ako stotisíc vtáčích jedincov. Medzi najrozšírenejšie patria husi divé, husi siatinné či chocholačky. Poľovníkom vyhláška dovoľuje husi v časti roka neobmedzene loviť, väčšina vtáctva však mizne najmä v dôsledku vyrušovania spôsobeného intenzívnym lovom.

Ochranári v posledných rokoch zaznamenali v Dunajských luhoch až 99-percentný pokles niektorých druhov vtáctva, v Záhorskom Pomoraví je situácia podobná. Pred štyrmi rokmi preto žiadali o vyhlásenie území s obmedzením lovu na Dunaji, to však nebolo možné pre chybnú vyhlášku, ktorá vyhlasuje chránené vtáčie územie Dunajské luhy. Tá síce umožňuje zákaz lovu, no v ďalšej prílohe rovnakého dokumentu sa už hovorí o zákazoch podľa úplne iného odseku, ktorý lov povoľuje.

Podľa Jozefa Ridzoňa z SOS Birdlife situácia nemusela zájsť až tak ďaleko, ak by zelený rezort opravil nezmyselnú chybu vo vyhláške hneď, ako na ňu komisia upozornila. „Na Dunaji ide o výmenu čísel v odkazoch jednotlivých ustanovení vyhlášok. Je nepochopiteľné, že kvôli niekoľkým zlým číslam a nesprávnym slovkám hrozí Slovensku podanie na Európsky súd a slovenské úrady nevedia tento problém vyriešiť roky,“ hovorí Ridzoň.

Envirorezort pritom s prípravou zmeny chybných vyhlášok začal už pred rokom, od marca tohto roku sa proces zastavil. Organizácia SOS Birdlife upozorňovala na nedostatočnú ochranu ministra životného prostredia ešte v máji tohto roku aj listom, jeho odpovede sa dodnes nedočkali.

Zelený rezort dostal oficiálnu výzvu komisie pred pár dňami. „O probléme ministerstvo vie a vykoná potrebné kroky, aby túto nezrovnalosť vyriešilo v čo možno najkratšom čase. Rezort sa rozhodol preveriť aktuálnu situáciu prostredníctvom štátnej ochrany prírody,“ uvádza hovorca Maroš Stano. Štátni ochranári už vykonávajú monitoring výskytu druhov, aby vyhodnotili vplyv a škody lovu na stav vtáčích druhov.

Keďže Dunajské luhy aj Záhorské Pomoravie patria k pohraničným oblastiam, podľa rezortu je potrebné skúmať aj vplyv lovu v susedných štátoch.

Starosta obce Dunajská Lužná Štefan Jurčík tvrdí, že o probléme s ním ako so starostom nikto nehovoril. „Som však aj poľovnícky hospodár a môžem potvrdiť, že snaha vyhlásiť túto chránenú oblasť za nepoľovnú sa stretáva s odporom. Skutočný poľovník je prvom rade ochranca zveri a tvorca životného prostredia,“ tvrdí. Lov podľa neho určite nevplýva na úbytok vtáctva a viac ho vyrušujú desaťtisíce turistov, ktoré oblasť navštevujú. Poľovníci tam vraj podľa neho chodia len počas krátkeho obdobia lovu kačíc a husí.

Podľa Ridzoňa sa úprava vyhlášky dá stihnúť do dvoch mesiacov. „Keďže zmena vyhlášok je už pripravená, bola riadne prerokovaná, treba ju len poslať do medzirezortného pripomienkovania,“ myslí si. Rozhodujúce podľa neho bude, či ministerstvo začne konať aj v prospech ochrany prírody. Udelenie pokuty od súdneho dvora by bola podľa neho obrovská hanba pre Slovensko, keďže stav bolo možné napraviť už dávnejšie jednoduchým prečíslením vyhlášok.

Za nesplnenie sľubu ustanoviť nepoľovné zóny na chránených územiach a nezladenie vyhlášok s európskou smernicou o ochrane vtáctva môže Slovensko platiť vysoké pokuty. Ich prípadnú výšku evnirorezort nechcel komentovať, pretože podľa hovorcu je to predčasné.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #ministerstvo životného prostredia #Poľovníci