OĽaNO chce zrušiť kvórum pre platnosť referenda

Celoštátne referendá by mali byť platné bez ohľadu na to, koľko voličov sa ich zúčastní. Vypustiť podmienku účasti minimálne 50 percent oprávnených voličov pre platnosť referenda navrhujú v novele ústavy poslanci za OĽaNO.

28.09.2013 16:36
debata (107)

„Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu aktuálnej politickej situácie, keď sa javí, že parlamentná väčšina v NR SR nechráni verejný záujem, ale záujmy finančných skupín. Prostredníctvom inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre NR SR záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa umožnilo občanom SR spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie,“ argumentujú Igor Matovič, Jozef Viskupič a Miroslav Kadúc.

Pripomínajú, že v histórií Slovenska sa konalo sedem referend, z ktorých iba jedno skončilo s platnými výsledkami. Ostatné referendá skončili ako neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené. Pri šiestich referendách sa teda podľa nich zbytočne minuli značné finančné prostriedky. „Vzhľadom na historické skúsenosti možno konštatovať, že striktná požiadavka referendového kvóra de facto oslabuje využitie tohto inštitútu priamej demokracie,“ vravia obyčajní.

Referendum podľa návrhu bude platné bez ohľadu na počet zúčastnených voličov. Na prijatie návrhov tvoriacich predmet referenda bude však aj naďalej potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny účastníkov referenda. Poslanci obyčajných ľudí zdôrazňujú, že priamo ústava hovorí „štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom volených zástupcov alebo priamo”. Referendum podľa OĽaNO predstavuje jediný inštitút priamej demokracie, ktorým môžu občania SR rozhodnúť o najzávažnejších otázkach verejného záujmu.

Matovič, Viskupič a Kadúc si uvedomujú, že v prospech referendového kvóra sa dá uviesť to, aby o dôležitých otázkach verejného záujmu nerozhodlo minimum voličov zúčastnených na referende. „Takáto argumentácia je na prvý pohľad vábivá, ale pri dôslednom porovnaní s ostatnými demokratickými inštitútmi zakotvenými v Ústave SR sa stáva neudržateľnou. Platnosť volieb do NR SR, druhého kola voľby prezidenta, volieb do zastupiteľských a výkonných orgánov územnej samosprávy nie je ústavne podmienená požiadavkou účasti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov,“ upozorňujú obyčajní. Do 20 percent voličov sa zúčastnilo napríklad posledných eurovolieb či volieb do vyšších územných celkov.

Referendum podľa OĽaNO plní dve dôležite funkcie – kontrolnú a iniciatívnu. Kontrolná funkcia znamená verejnú kontrolu občanov nad tvorbou verejných politík a rozhodovania v rámci NR SR. Iniciatívna funkcia umožňuje občanom prijať dôležité rozhodnutia, ktoré sú potrebné, ale NR SR nie je schopná ich uskutočniť. „Priama účasť občanov na správe veci verejných tak môže byť obzvlášť žiaduca v období politických kríz, kedy riadna činnosť NR SR môže byť z politických príčin oslabená. Z týchto dôvodov je funkčnosť inštitútu referenda nevyhnutná,“ uzatvárajú Matovič, Viskupič a Kadúc.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #OĽaNO #referendum