Slovensko má ponuku na účasť v operácii Interpolu v Strednej Amerike

Celosvetová pátracia akcia Interpolu s názvom Infra-Red dopadla pre slovenskú políciu veľmi dobre. Z 11 hľadaných sa podarilo vypátrať troch, dvoch z nich dostať na Slovensko a ďalších lokalizovať.

29.09.2013 11:25
odtlačok prsta, Interpol, identifikácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Šéf Národnej ústredne Interpolu v Bratislave Róbert Garaj hovorí, že Slovensko patrí v tejto akcii spolu s Nemeckom a Českou republikou medzi tri najúspešnejšie krajiny. Po ďalších na zozname sa stále pátra.

„Na základe tohto nám generálny sekretariát Interpolu ponúkol účasť na ďalšej operácii Infra-Amerika, ktorá sa bude odohrávať na jeseň v Strednej Amerike,“ povedal Garaj. Okrem Viliama Mišenku bol na Slovensko privezený aj Baki Sadiki. V stredoamerickom Belize vypátrali a zadržali Karola Mella, belizské orgány ho však Slovensku nevydali.

Podľa riaditeľa Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Jaroslava Paľova si spustenie operácie Infra-Red vyžiadala aktuálna situácia. „Zistili sme, že máme ľudí, o ktorých vieme alebo tušíme, kde sú, ale do tých krajín sme sa nevedeli prepracovať našimi bežnými prostriedkami, respektíve tamojšia polícia nereagovala, tak ako by reagovať mala,“ povedal. Preto bol v centrále Interpolu vo francúzskom Lyone zložený špecializovaný tím ľudí a ten sprostredkoval kontakty s krajinami, ktoré si zločinci vybrali ako svoju skrýšu pred políciou.

Slovenská polícia sa v prípade Mella spoliehala najmä na prevzaté dohody o vydávaní zločincov. Slovensko podľa Paľova prevzalo po rozdelení Československa okrem iných aj dohodu o vydávaní zločincov so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie. „Keďže Belize bolo súčasťou Spojeného kráľovstva ako jedna z kolónii a oni tiež sukcesovali zmluvy, podľa nášho právneho názoru sukcesovali aj zmluvu o vydávaní zločincov. Bohužiaľ, stále sa o to naťahujeme,“ vysvetlil Paľov.

Zároveň dodal, že aj v prípade, že Slovensko nemá s nejakým štátom uzatvorenú dohodu o vydávaní zločincov, neznamená to, že hľadaní sú v nej v bezpečí. „Stále ešte existuje zásada reciprocity,“ zdôraznil. V takom prípade však závisí od toho, ako a či sa obe strany dohodnú. Paľov pripomenul, že na základe zásady reciprocity bol z Kosova vydaný Sadiki.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pátranie #Interpol