Pristátie parašutista prežil s vážnymi zraneniami

Namiesto hodovej slávnosti šok. V Cíferi mali v nedeľu popoludní pred začiatkom futbalového zápasu zoskočiť do stredu ihriska dvaja parašutisti. Podarilo sa to len jednému z nich. Druhý sa "nekontrolovane zrútil" asi 30 metrov od ihriska. Prežil, pri tvrdom pristátí sa však vážne zranil.

30.09.2013 20:20
debata

„Muž je v umelom spánku na ARO. Je po operácii nohy a má aj úraz hlavy. Je stabilizovaný,“ povedala Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. Okolnosti pádu vyšetruje trnavská polícia. Príčiny vyšetruje ako ublíženie na zdraví z nedbanlivosti.

Zraneným parašutistom je futbalový rozhodca Jean Daniel. Pochádza z Francúzska, s manželkou však už roky žije v Cíferi. Zoskok v obci, kde žijú, chcel vraj zorganizovať už dávnejšie.

„Nebol síce členom nášho aeroklubu, spĺňal však všetky potrebné podmienky na to, aby sme mu zoskok povolili. Má licenciu a za sebou už 660 zoskokov,“ hovorí Martin Karnas z Aeroklubu Trnava, ktorý zoskok parašutistov v Cíferi pripravil. Karnas vyskočil z lietadla ako druhý. „Videl som, že má padák otvorený, potom som sa už pripravil na vlastný zoskok,“ dodáva. On zoskočil do stredu ihriska. „Používam iný štýl pristávania a mal som aj iný typ padáka,“ vraví.

Jean Daniel si podľa neho vybral vlastný padák, ktorým sa dopadá rýchlejšie. „Pred pristátím človek uvedie padák do rotácie – zatáčky, naberie rýchlosť. Tesne nad zemou potom padák dostane do vodorovného letu a kĺzavým spôsobom pristane,“ vysvetľuje Karnas. Očití svedkovia nehody hlásili, že parašutista ku koncu nečakane zrýchlil, začal neprirodzene rotovať a skončil mimo ihriska. „Vyzeralo to, akoby ho strhol vzdušný vír, mal vysokú rýchlosť a nekoordinovane sa zrútil,“ tvrdia miestni svedkovia nehody.

Podľa Karnasa parašutista zrejme spravil pri pristávaní, ktoré sa začalo 30 metrov nad zemou, chybu: „Pravdepodobne neodhadol správne situáciu – tie zlomky sekúnd, kedy má začať a ukončiť zatáčku a prejsť do vodorovného kĺzavého letu.“ Preto podľa neho dopadol na zem vo veľkej rýchlosti. „Ak by v takej rýchlosti pristál aj na trávniku ihriska, bolo by to nebezpečné tvrdé pristátie,“ dodal.

V každom prípade dúfa, že zdravotný stav Daniela sa zlepší a „zo zranení sa dostane“. Niečo podobné sa mu ešte nestalo. „Nie, neskončím, ale teraz si s propagačnými zoskokmi asi dám pauzu,“ hovorí. Hlavný inšpektor parašutizmu pri Slovenskom národnom aeroklube sa k prípadu nechcel vyjadriť, keďže bude spracovávať správu k vyšetrovaniu nehody.

Podľa Juraja Gyenesa z bratislavského aeroklubu sa padák otvoril – člen ich aeroklubu robil na propagačnom zoskoku v Cíferi vysadzovača.

Zoskoky padákom bývajú lákavé aj pre začiatočníkov, ktorí si chcú vyskúšať adrenalínový šport. Na zoskok v tandeme pritom stačí len potvrdenie o dobrom zdravotnom stave, pri samostatnom zoskoku treba absolvovať výcvik, ktorý sa podľa Gyenesa dá v zrýchlenej forme zvládnuť za víkend. Každému však radí, aby pri zoskoku dodržiaval pravidlá, ktoré sa pri výcviku učí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pád #parašutista #Cífer