Rodina vysúdila rekordné odškodné, ospravedlnenie neprišlo

Rodičia Šimona Bucha vysúdili od Fakultnej nemocnice v Nitre rekordné odškodné v dejinách Slovenska. Sumu 500-tisíc eur.

02.10.2013 16:02 , aktualizované: 03.10.2013 09:17
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Taká je finančná náhrada za to, že ich syn zostal po zbabranej operácii nosovej priehradky v bdelej kóme bez šance na zlepšenie stavu. Hoci ide o prelomové víťazstvo rodiny po šiestich rokoch trvania procesu, advokáti upozorňujú, že o odškodné ešte budú musieť bojovať. Zrejme aj za pomoci exekútorov.

Šimonova matka Valéria Buchová pre Pravdu priznala, že stredajší rozsudok Krajského súdu v Nitre ešte poriadne nespracovala. „Myslím si, že krajský súd rozhodol veľmi dobre. Celé je to o tom, že sme hovorili pravdu. A treba povedať pre celé Slovensko, že ľudia sa nesmú báť a nech bojujú za svoje práva,“ povedala matka. Zadosťučinenie však nepociťuje, pretože to synovi zdravie už nevráti.

Od septembra 2007, keď ich syn upadol do bdelej kómy po banálnej operácii nosovej priehradky, sa život celej rodiny prevrátil naruby. Na dva dni v týždni vozia syna do sanatória pre bdelú kómu vo Viedni. Museli predať byt v Nitre, postavili bezbariérový dom s hydraulickou vaňou a telocvičňou a výrazne za zadlžili. „Ešte sme nerozmýšľali, na čo tie peniaze použijeme. Nevieme, čo urobí nemocnica. Najprv tie peniaze musíme mať, aby sme mohli kalkulovať. Nechceme mať teraz veľké oči,“ dodala Buchová.

Rozsudok včera vyslovil senát Krajského súdu v Nitre a podľa jeho hovorcu Olivera Kolenčíka ide o právoplatné rozhodnutie. „Odvolanie nie je možné. Rozsudok je záväzný a nemeniteľný, čo vyplýva aj z judikatúry Ústavného súdu,“ vysvetlil Kolenčík. Rodina pôvodne žiadala 900-tisíc eur, súd im sumu znížil v časti nemajetkovej ujmy pre Šimona.

Advokát rodiny Peter Koscelanský hovorí o rozsudku, ktorý na Slovensku nemá obdobu. Pripomenul však, že na získanie týchto peňazí má rodina obmedzenú lehotu desiatich rokov. „Takáto vysoká suma ešte nebola vysúdená. Štandardný postup bude taký, že požiadame nemocnicu o dobrovoľné zaplatenie. Ak tak nemocnica nespraví, budeme musieť nariadiť exekúciu. Máme desať rokov na to, aby sme tie peniaze dostali. Taká je premlčacia lehota. Pevne verím, že sa to podarí.“

Koscelanský tiež potvrdil, že nemocnica sa za uplynulých šesť rokov rodine neospravedlnila. Pravda oslovila aj ľudí z vedenia nemocnice, no tí sa odmietli včera vyjadriť. „Nie, už sa určite nevyjadríme, máme po pracovnej dobe,“ povedal námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice v Nitre Ladislav Berecz.

Rekordným odškodným, ktoré bolo doteraz skutočne vyplatené, je 365-tisíc eur pre rodinu malého chlapca z Petržalky. Šesťtýždňovému bábätku neposkytol primár, lekárka a zdravotná sestra podľa súdov včasnú pomoc a z dieťaťa sa stal invalid s ťažkým poškodením mozgu. Prípad sa riešil od roku 1995 až do roku 2010. Fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava vyplatila podľa hovorkyne Petry Stano Maťašovskej celú sumu v šiestich splátkach.

Rozsudok o odškodnení vo výške 100-tisíc eur má už druhý mesiac v ruke aj Peter Marček, ktorému pred ôsmimi rokmi zahynula manželka po pôrode v topoľčianskej nemocnici. Nemocnica sa však podľa advokáta Jána Cupera k vyplateniu nemá. „Čakal som, že nemocnica to bude plniť dobrovoľne, to však nerobí a bude to musieť vykonať exekútor,“ hovorí Cuper. Podľa neho zákony detailnejšie riešia len odškodné v prípade straty oka alebo ruky.

„Takýto druh satisfakcie, čiže primerané zadosťučinenie za stratu ľudského života, stále nie je upravené v Občianskom zákonníku. Stanovenie hodnoty ľudského života je asi filozofická otázka. No na odvolacom súde som vycítil, že sudcovia si zrejme vypracovali nejaký metodický postup a snažia sa zjednocovať judikatúru v takýchto prípadoch,“ naznačil advokát.

Šimon potrebuje 24-hodinovú starostlivosť

Šimon mal 16 rokov, keď mu operovali nosovú priehradku. Počas operácie došlo k zástave srdca, navyše sa pokazilo monitorovacie zariadenie, a tak ho lekári monitorovali len manuálne. Namiesto toho, aby chlapca umiestnili na ARO, preložili ho na bežnú prebúdzaciu izbu.

Anestéziológ Ivan Kliment dostal ešte v roku 2009 podmienečný dvojročný trest za ublíženie na zdraví a päťročný zákaz vykonávania práce anestéziológa. Šimon je stále v bdelej kóme, nevníma okolie. Rodičia a dvaja súrodenci prispôsobili celý svoj život nepretržitej starostlivosti a v Rakúsku absolvovali školenia o bdelej kóme.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Nitra #odškodné #Šimon Buch