Splnomocnenca pre menšiny zatiaľ nenašli

Vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny sa Úradu vlády nedarí nájsť. Premiér Robert Fico cez leto povedal, že tento problém by sa mohol vyriešiť na jeseň. Kreslo splnomocnenca je prázdne už štyri mesiace, keď sa ho vzdal László Nagy.

07.10.2013 15:00
Bývalý vládny splnomocnenec pre národnostné... Foto:
László Nagy
debata (19)

Premiér mal cez leto dvoch až troch kandidátov, ich mená však neprezradil. Medzi kandidátmi bola aj bývalá poslankyňa parlamentu Edita Pfundtner. Robert Fico vtedy hovoril, že aj jej meno sa objavuje v éteri, ale nie je oficiálnym kandidátom. Podľa našich informácií Pfundtner ponúkanú pozíciu odmietla.

Predstava premiéra bola, že bude hľadať neutrálneho človeka alebo človeka blízkeho maďarským politickým stranám na Slovensku, nemal by to však byť príslušník maďarskej národnosti blízky Smeru. „Keď to bude aktuálne, budeme informovať,“ zareagovala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

Lázsló Nagy sa vzdal funkcie v júni po výzve materskej strany Most-Híd. Dôvodom bolo neschválenie zákona v parlamente o dvojjazyčnom označovaní železničných staníc a zastávok. Premiér, naopak, tvrdil, že Nagy abdikoval z politických dôvodov pre boj s konkurenčnou SMK. Most-Híd nemieni nikoho navrhovať zo svojich radov, rovnako aj SMK.

Česká a ukrajinská menšina presadzujú, aby nový splnomocnenec bol Slovák. Ak by totiž tento post obsadil predstaviteľ nejakej národnostnej menšiny, napriek jeho snahám o nestranný prístup, bude vždy pod tlakom svojej menšiny. Rusíni považujú jeho funkciu za príliš slabú a privítali by vytvorenie menšinových samospráv.

Podľa člena Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Kálmána Petőcza nič nenaznačuje, že by vláda tento post plánovala obsadiť ešte do prezidentských volieb. „Je to chyba, pretože tým trpí napríklad grantová schéma pre menšiny na čerpanie financií, ktorá bez splnomocnenca nefunguje, ako by mala,“ povedal Petőcz. Už tretí rok dostávajú menšinové organizácie dotácie na svoje aktivity až na jeseň a dovtedy žijú na dlh.

Úrad splnomocnenca, naopak, argumentuje, že jeho činnosť sa zefektívnila aj v oblasti poskytovania dotácií na podporu kultúry národnostných menšín. Vedením úradu je od 19. augusta poverená Mária Jedličková. „Kým bývalý splnomocnenec L. A. Nagy za 6 mesiacov svojho pôsobenia (od januára do konca júna 2013) zúradoval 229 dotačných zmlúv, M. Jedličková počas necelých dvoch mesiacov od svojho poverenia zúradovala 251 dotačných zmlúv,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády.

Podľa neho bolo k 3. októbru v dotačnom programe pre kultúru menšín na tento rok podpísaných 480 z 580 zmlúv, teda 83 percent. Vyplatených bolo 2 633 880 eur, čo predstavuje 64 percent z celkového objemu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #kandidát #menšina