Učiteľom porastú mzdy viac ako iným, v priemere stúpnu o 42 eur

Na školách sa budú od januára zvyšovať platy viac ako v nemocniciach, kasárňach či rôznych úradoch. Vláda zagarantovala, že každý z 343-tisíc štátnych zamestnancov uvidí na výplatnej páske mesačne o 16 eur viac, čím základné tarifné platy vzrastú priemerne o dve percentá. Učitelia, ktorých je 86-tisíc, však pôjdu vyššie.

09.10.2013 18:15 , aktualizované: 10.10.2013 02:17
protest, školstvo, učitelia, platy Foto: ,
Učitelia sa domáhali vyšších platov aj na májovom proteste v centre Bratislavy.
debata (36)

Tarifné platy by sa mali zvýšiť o päť percent, učitelia by si tak v priemere polepšili o 42 eur. Školskí odborári sa na tom dohodli s predstaviteľmi vlády v noci zo stredy na štvrtok. Aj keď odbory požadovali osempercentné zvýšenie, hovoria o úspechu a štrajk by sa už podľa nich nemal uskutočniť.

„Môžem oznámiť, že sme sa dohodli. Na odmeňovanie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov školstva pôjde v budúcom roku o 80 miliónov eur viac,“ vyhlásil po rokovaní minister financií Peter Kažimír (Smer).

Na základe dohody by platy učiteľov na vysokých školách mali stúpnuť o päť percent, pedagógovia a odborní zamestnanci na základných a stredných školách by mali dostať päťpercentné navýšenie do taríf plus jedno percento do tzv. nadtarifných zložiek v závislosti od optimalizácie siete škôl. Malo by ísť napríklad o vyššie príplatky za triednictvo či nadčasy. Nepedagogickí zamestnanci ako školníci či kuchárky by v roku 2014 mali dostať viac o 16 eur, ktoré v utorok s vládou vyrokovala Konfederácia odborových zväzov pre všetkých zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

„Po dvojdňovom rokovaní to považujeme za určitý úspech, lebo vieme, v akej situácii je ekonomika. Celkový objem je vyšší oproti minulému roku. Tento rok je to 80 miliónov eur, v minulom roku sme vyjednali 68 miliónov eur,“ zhodnotil výsledky rokovania líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Spomínané zvýšenie vo výške 68 miliónov eur školskí odborári vyrokovali po minuloročnom štrajku učiteľov, ktorým štát v roku 2013 pridal tiež o päť percent.

Ondek ocenil, že sa platy v budúcom roku zvýšia aj vysokoškolským učiteľom, ktorí sa podľa neho valorizácie nedočkali štyri roky. Začínajúci učitelia v regionálnom školstve by si mali prilepšiť o 27 až 30 eur a napríklad učitelia s 32-ročnou praxou, ktorý pracujú na špeciálnej škole by mohli mať plat vyšší takmer o 50 eur.

Celkovo by priemerný plat na základných a stredných školách mal v budúcom roku dosiahnuť podľa ministerstva financií 962 eur, pričom priemerný plat v národnom hospodárstve odhaduje ministerstvo na úrovni 845 eur. Podľa Ondeka to postupne smeruje k naplneniu záväzku, ktorý dal minister školstva Dušan Čaplovič do správy o stave školstva, že platy učiteľov by mali do roku 2016 dosiahnuť 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Čaplovič pripomenul, že učitelia si budú môcť prilepšiť k platom aj vďaka kreditovým príplatkom, na ktoré pôjde v budúcom roku asi 30 miliónov eur.

Štrajková pohotovosť školských zamestnancov stále trvá, o jej ukončení musia rozhodnúť orgány zväzu. Čo sa týka štrajku, keďže sme sa dohodli, ten by nemal byť. Budeme o tom hovoriť aj v našich zväzových orgánoch, lebo štrajková pohotovosť je, nebola zrušená, podčiarkol Ondek.

Učiteľom zvýšili plat aj v tomto roku

Už minulá vláda pri zmrazení platov vo verejnej správe dávala učiteľom výnimky. Aj tento rok im platy stúpli o päť percent, na priemerných 840 eur mesačne. Pedagogickí zamestnanci pred rokovaním žiadali v budúcom roku rast platov až o osem percent. Minister financií Peter Kažimír povedal, že rozpočet na rok 2014 počíta s viac ako len 2-percentným zvyšovaním miezd učiteľov.

„Vzhľadom na priestor, ktorý v rozpočtovej kapitole školstva vytvoril minister Dušan Čaplovič, vidím priestor na uzatvorenie dohody, s ktorou budú spokojní aj školskí odborári,“ povedal Kažimír.

Školské odbory pred rokovaním potvrdili, že dostali ponuku na vyšší rast platov. Podľa informácií Pravdy sa na platy učiteľov našli peniaze cez zvýšené dividendy zo štátnych podnikov. Vláda zároveň na budúci rok naplánovala nižší deficit verejných financií, a to na úrovni 2,83 percenta, pričom naposledy hovorila o schodku 2,9 percenta.

V stredu večer o raste platov učiteľov rokoval s odbormi minister financií Kažimír, minister práce Ján Richter a neskôr sa po návrate z pracovnej cesty z Izraela sa pridal aj šéf rezortu školstva Čaplovič. Vo štvrtok by vláda mala dať k platom bodku pri schvaľovaní štátneho rozpočtu.

Rokujú aj sestry

Okrem toho sa ďalej rokuje aj o žiadosti zdravotných sestier na minimálne platové nároky vzhľadom na odpracované roky. Vláda požiadavku chce splniť pre zariadenia, ktoré spadajú pod štát. Ak by to malo platiť aj pre neštátne zariadenia, tie by požadovali od štátu dodatočné financie.

Pri udržaní deficitu pod tromi percentami bolo v roku 2014 pre ministerstvo školstva veľmi ťažké zabezpečiť učiteľom rast platov o osem percent. Už dohodnuté základné zvyšovanie miezd všetkých 343-tisíc zamestnancov štátu vyjde štátny rozpočet v budúcom roku na 89 miliónov eur.

„Prvotné prepočty hovoria o tom, že z tejto sumy zaplatia 28 miliónov eur samosprávy a sme pripravení rokovať o zvyšovaní podielových daní, ak obce splnia podpísané memorandum o šetrení pre rok 2013,“ dodal Kažimír. Obce si zvyšovanie platov vedia predstaviť v prípade zdvihnutia podielových daní pre samosprávy zo súčasných 65,4 percenta na 70,3 percenta.

Už v stredu dohodnuté zvyšovanie platov sa týka všetkých štátnych zamestnancov, ako napríklad učiteľov aj školníkov, kuchárok či iných nepedagogických pracovníkov, ako aj zdravotných sestier pracujúcich v štátnych nemocniciach, policajtov, hasičov, vojakov a úradníkov. Odbory rokovania o budúcoročnom raste platov štátnych zamestnancov začali požiadavkou na 12-percentnú valorizáciu. Plus v tomto roku požadovali ešte vyplatenie jednorazovej odmeny vo výške 68,85 eura v hrubom. Konečná dohoda so štátom priniesla zvyšovanie platov o dve percentá.

„Do rokovaní sme nešli s cieľom poraziť nášho partnera, ale nájsť rozumný a hlavne v podmienkach slovenskej ekonomiky realizovateľný kompromis,“ povedal hlavný vyjednávač Konfederácie odborových zväzov Slovenska Slavomír Manga. V kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnancov štátnej a verejnej správy sú zároveň klauzuly umožňujúce otvoriť rokovania o ďalšom zvyšovaní platov aj v priebehu roku 2014. Odbory tak plánujú spraviť v prípade dobrého vývoja slovenskej ekonomiky. „Dôležité je, že po troch rokoch zmrazenia platov príde konečne k zlepšeniu životnej úrovne pre 343-tisíc ľudí,“ dodal Manga.

Naposledy sa totiž platy väčšiny štátnych zamestnancov dvíhali v roku 2010 o jedno percento. V roku 2013 ľavicová vláda štátnym zamestnancom miesto zvyšovania platov poskytla o týždeň dlhšie dovolenky, kratší pracovný čas, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, vyššie odvody do sociálneho fondu a príspevok na odchodné.

Na porovnanie, štandardný pracovný čas stanovený Zákonníkom práce je 40 hodín týždenne. Úradníci si pracovný čas podpisom kolektívnej zmluvy skrátili na 37,5 hodiny týždenne. Ľudia v trvalom pracovnom pomere pracujúci u súkromníkov majú základnú výmeru dovolenky štyri týždne a po oslávení 33 rokov sa dovolenka automaticky predĺži na 5 týždňov. Mladší úradníci môžu oddychovať minimálne päť týždňov a tí nad 33 rokov majú až šesť týždňov dovolenky. „Veríme, že zachovanie týchto výhod sa nám podarí presadiť aj v budúcoročnej kolektívnej zmluve,“ uzavrel Manga.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #školstvo #Školské odbory #Ondek