Novela zákona o cestnej premávke ukladá nižšie pokuty

Pokuty za niektoré dopravné priestupky by mali byť nižšie o 16 percent, základná sadzba pokút sa zníži zo 60 na 50 eur.

10.10.2013 13:33
reflexná vesta Foto: ,
Doteraz museli mať reflexné prvky na oblečení chodci iba vtedy, ak sa pohybujú mimo obce.
debata (10)

Peniaze vodičom majú ušetriť zmeny v zákone o cestnej premávke, ktorý vo štvrtok brannobezpečnostný výbor parlamentu odporučil poslancom schváliť. Nižšie pokuty budú za menej závažné priestupky, ako je napríklad prekročenie rýchlosti v obci do 20 km/h alebo mimo obce do 30 km/h. Cestným pirátom, ktorí platia vysoké pokuty, však nový zákon nepomôže. Ďalšou zmenou je zavedenie elektronickej služby, čo v praxi prinesie možnosť zaregistrovať auto aj cez internet.

Pre ľudí by malo byť ľahšie uplatniť si náhradu škody, ktorú im spôsobí vodič auta. Vinníkovi škodovej udalosti by totiž mala pribudnúť od nového roka povinnosť vždy vyhľadať osobu, ktorej poškodil majetok okrem auta a vyplniť s ňou tlačivo o náhrade škody. Keď na parkovisku napríklad niekto poškodí auto, musí poškodeného informovať. Nestačí len nechať lístok so svojou adresou. Ak odíde, čaká ho vyššia sankcia. Táto zmena má podľa rezortu vnútra zjednodušiť uplatnenie náhrady škody.

Zaviesť sa má nová povinnosť aj psychológom a lekárom. Doklady o psychickej spôsobilosti sa zvyknú falšovať, uvádza sa v návrhu. Podľa novej legislatívy by sa preto mali tieto doklady zasielať v duplikáte aj priamo na políciu. Rovnaká povinnosť má platiť aj pre lekárov pri vydávaní dokladov o zdravotnej spôsobilosti.

Nosenie reflexných prvkov má byť povinné aj v obci

Novela zákona o cestnej premávke prináša viaceré ďalšie novinky. Patrí medzi ne aj rozšírenie povinnosti nosiť vestu alebo reflexné prvky za zníženej viditeľnosti. Po novom by sa mala táto povinnosť týkať chodcov, ktorí idú po krajnici alebo po okraji cesty aj v obci. „Môže to dávať priestor na "buzeráciu“ občanov," vyslovil sa poslanec za SDKÚ Martin Fedor.

Súčasťou legislatívnych zmien je aj zmiernenie odoberania vodičských oprávnení. Súčasný zákon je podľa rezortu vnútra v tomto príliš tvrdý, keďže dnes platí, že sa oprávnenie vezme vodičovi za spôsobenie troch dopravných nehôd v priebehu piatich rokov bez ohľadu na vzniknuté následky nehôd. Po novom by vodičovi mala hroziť strata preukazu len za nehody s následkom na živote alebo zdraví. Návrh upravuje tiež parkovanie motocyklov. „Paradoxne mali motocykle zákaz parkovať na chodníkoch, kde je to vyznačené, ako parkujú autá. Zrovnoprávňujeme to,“ konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Účinnosť novely sa navrhuje od 7. novembra v tých častiach, ktoré transponujú smernicu EÚ, zjednodušujúcu cezhraničnú výmenu informácií o deliktoch na úseku bezpečnosti cestnej premávky a v ostatných častiach návrhu sa predpokladá účinnosť k 1. januáru.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bezpečnosť na cestách #chodci #reflexné prvky