Prokuratúra preverí kurzovú stratu pri predaji emisií

Generálna prokuratúra preverí, či Environmentálny fond v roku 2009 neporušil zákon, keď menil viac ako dve miliardy korún na eurá. Fond tieto peniaze dostal za predaj emisií od firmy Interblue Group.

10.10.2013 20:00 , aktualizované: 11.10.2013 08:00
debata (27)

Pri výmene na eurá prišiel o 800-tisíc eur, ktoré mu potom chýbali na zatepľovací program. Za túto sumu sa mohlo v tom čase zatepliť desať dvanásťposchodových bytoviek, teda takmer 500 bytov.

Predaj emisií patrí medzi najväčšie kauzy prvej vlády Roberta Fica, kvôli nej prišli o miesto dvaja ministri životného prostredia, ktorí boli nominantmi vtedajšej vládnej SNS. Štát mal pri tomto obchode prísť o 66 miliónov eur. Predaj vyšetrovala Generálna prokuratúra. Okrem kurzovej straty vyšetrovatelia viedli stíhanie aj vo veci porušovania povinností pri správe majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa, toto stíhanie polícia zastavila s vysvetlením, že skutok nie je trestným činom. Denník Pravda pred dvoma dňami upozornil prokuratúru, že zatiaľ neobjasnila, ako dopadlo vyšetrovanie kurzovej straty. Tá na to reagovala vo štvrtok.

Hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová vysvetlila, že obe podania boli pripojené do jedného spisového materiálu na spoločné konanie. Hovorkyňa uviedla, že námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky dal preto vo štvrtok pokyn trestnému odboru na preverenie skutočností týkajúcich sa „transakcie výmeny slovenských korún na eurá a kurzového rozdielu“.

Peniaze za predaj emisií prišli do fondu v troch splátkach 19. decembra 2008. Zazmluvnená suma za predaj emisií s firmou Interblue Group bola 75 750 000 eur. Na účet Environmentálneho fondu prišli peniaze v slovenských korunách vo výške 2 258 031 750 Sk. Fond menil koruny na euro kurzom 29,809 Sk za euro. V ten deň však podľa centrálnej banky bol kurz 30,186 Sk za euro, čo bolo viac ako konverzný kurz (pozn. red. 30,126), ktorý začal platiť už o pár dní na to 1. januára 2009 pri prechode na euro.

Bankoví analytici vtedy označili za hlúposť 12 dní pred prijatím eura meniť koruny na eurá. Zhodli sa tiež na tom, že keby transakcia prebehla v centrálnej banke stredovým kurzom Environmentálny fond by nestratil nič. Takto získala, naopak, komerčná banka, cez ktorú sa výmena uskutočnila.

Rezort životného prostredia podal na prokuratúru sťažnosť proti zastavenému stíhaniu. O tom, či sa bude v trestnom konaní pokračovať, rozhodne špeciálny prokurátor. Kauza sa vlečie od roku 2008. Štát vtedy predal 15 miliónov ton emisií neznámej firme Interblue Group za 5,05 eura za tonu, hoci okolité krajiny emisie predávali podstatne drahšie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #emisie