Ošetrenie za peniaze má obmedziť novela zákona

Čakať u lekára na vyšetrenie tri až päť hodín je v mnohých ambulanciách realitou. Nie je výnimočná situácia, keď sa pacient k lekárovi ani nedostane, napriek tomu, že si vystojí rad.

16.10.2013 13:00 , aktualizované: 13:56
vyšetrenie, lekár, pacient, diagnóza, ultrazvuk Foto:
Lekári prednostne vyšetrujú tých, ktorí si za to zaplatia.
debata (8)

Lekári prednostne vyšetrujú tých, ktorí si za to zaplatia. Ostatní pacienti to považujú za predbiehanie a cítia sa diskriminovaní. Tento stav by sa mal od začiatku budúceho roka zmeniť vďaka novele zákona. Tá navrhuje, aby medzi dvoma pacientmi, ktorí idú na prednostné vyšetrenie, lekár vyčlenil dve hodiny iba pre neplatiacich pacientov. S novelou nie sú spokojní nielen lekári, ale ani pacientske organizácie či samosprávy.

Prednostné vyšetrenie za poplatok dnes umožňuje zákon. Kedy takýchto pacientov lekár ošetrí, si určuje on sám, celkový čas vymedzený pre platiacich pacientov nesmie prekročiť jednu štvrtinu z ordinačných hodín. Niektorí lekári na prednostné ošetrenie vyčleňujú prvých pätnásť minút v každej hodine, a ak ide o špecialistu, u ktorého vyšetrenie trvá niekedy aj hodinu, nezvýši čas na iných pacientov. Zmeniť to má novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, s ktorou prišli poslanci z Mostu-Híd. V utorok ju schválil parlamentný zdravotnícky výbor a má šancu uspieť aj v parlamente. V nej navrhujú, aby čas, kedy lekár bude prijímať prednostných pacientov, schvaľoval samosprávny kraj a aby medzi dvomi prednostnými vyšetreniami boli vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu.

Novela reaguje na množiace sa sťažnosti pacientov, ktorí upozorňovali, že lekári zneužívajú prednostné vyšetrenie a pacienti slabších sociálnych skupín musia dlhšie čakať. „Touto novelou zavedieme určitú reguláciu prednostného vyšetrenia v prvom rade tým, že dávame za povinnosť lekárovi, aby doba na prednostné vyšetrenia bola schválená samosprávnym krajom, aby to bolo aj z jeho strany kontrolovateľné,“ tvrdí poslanec a člen zdravotníckeho výboru Tibor Bastrnák z Mostu – Híd. Dodal, že nezasahujú do dĺžky prednostných vyšetrovacích hodín. Novela by mala platiť od decembra, lekári aj samosprávy budú mať dva mesiace na to, aby to realizovali aj v praxi.

Vláde sa pozdáva opozičný návrh na čiastočnú reguláciu prednostných vyšetrení v ambulanciách. Ministri v stredu vyslovili súhlas s návrhom novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý v parlamente predložili poslanci za Most-Híd.

Predkladatelia Tibor Bastrnák, Béla Bugár a József Nagy navrhujú, aby medzi prednostnými vyšetreniami boli vyhradené minimálne dve hodiny na bežnú ordináciu. Rovnako tak chcú presadiť, aby čas na prednostné vyšetrenie schvaľoval lekár samosprávneho kraja, ktorý bude zároveň dodržiavanie tejto povinnosti aj kontrolovať.

Pacientske organizácie novému návrhu veľmi neveria. „Nič to nevyrieši, lekári si to budú riešiť po svojom a samospráva to neskontroluje,“ konštatuje Igor Chamilla, predseda pacientskej organizácie Kardioklub SK.

Súkromní lekári považujú navrhnuté zmeny v ordinácii za admistratívny nástroj, ktorý je v praxi neuskutočniteľný. „Nerozumieme, ako je možné taký návrh odhlasovať, pričom vyjadrujeme presvedčenie, že prinesie komplikácie,“ uvádza prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Ten tvrdí, že tento systém sa do praxe nedá zaviesť za dva mesiace, okrem toho problém vidí v praktickom využívaní." Nie je možné postaviť do ambulancie „strážnika“, ktorý bude rátať minúty, ako sú využívané," dodáva.

Župy považujú návrh za nevhodný a podľa hovorkyne Košického samosprávneho kraja Zuzany Bobríkovej svedčí o nedobrom prehľade navrhovateľov o problematike prednostného vyšetrovania. „Ak je priemerný čas potrebný na vyšetrenie jedného pacienta, napríklad vo všeobecnej ambulantnej starostlivosti, 7 až 10 min., je vhodné čas určený na prednostné vyšetrenie rozložiť, napr. pri 4-hodinovej ordinačnej dobe po 15 min. na každú hodinu. Čo predstavuje 1/4 ordinačných hodín. Ak je priemerný čas potrebný na vyšetrenie jedného pacienta 30 minút, môže pri 4-hodinovej ordinačnej dobe byť čas určený na prednostné ošetrenie vyčlenený 2-krát počas týchto ordinačných hodín,“ dodáva Bobríková.

Samosprávy pritom uvádzajú, že medzi sťažnosťami, ktoré k nim prichádzajú, je práve väčšina takých, ktoré poukazujú na nedodržiavanie ordinačných hodín na prednostné vyšetrenie. Napríklad Bratislavský samosprávny kraj dostal podľa jeho hovorkyne Ivety Tyšlerovej v minulom roku celkovo 169 podnetov a sťažností, z toho 48 bolo opodstatnených a týkali sa väčšinou nedodržiavania ordinačných hodín aj hodín na prednostné vyšetrenie a poplatkov zaň. Výšku poplatkov tiež schvaľujú samosprávne kraje, tie sa pohybujú od 3,32 až do 16,60 eura.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #čakacie listiny #lekári #čakárne