Hokejista Ščurko dostal šesť rokov za vraždu rozhodcu

Na šesťročný trest odňatia slobody vo štvrtok odsúdil Okresný súd Košice I hokejistu Ladislava Ščurka za vraždu hokejového rozhodcu Mareka Liptaja z januára 2008.

17.10.2013 11:37 , aktualizované: 11:57
Ščurko, vražda, rozhodca Liptaj Foto: ,
Hokejista Ladislav Ščurko na okresnom súde Košice I vo štvrtok 17. októbra 2013.
debata (19)

Oproti predchádzajúcemu rozsudku z minulého roku, ktorý odvolací krajský súd zrušil, je nový trest pre obžalovaného o dva roky nižší. Ladislav Ščurko sa však aj voči tomuto rozsudku odvolal, preto nie je právoplatný.

Súd vo štvrtok opakovane uznal Ladislava Ščurka vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Podľa znalcov z odboru psychiatrie a psychológie sa ho dopustil v stave zmenšenej príčetnosti, čo bolo poľahčujúcou okolnosťou.

Na výkon trestu zaradil súd obžalovaného do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Určil mu zároveň ochranný dohľad na jeden rok a psychiatrické liečenie ambulantnou formou.

Obžalovaný Ladislav Ščurko vinu za vraždu odmieta. „Nesúhlasím s rozhodnutím okresného súdu,“ uviedol po vynesení rozsudku pre novinárov.

Podľa súdu Ladislav Ščurko 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždil Mareka Liptaja, ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ladislav Ščurko, ktorý sa najprv pred vyšetrovateľom k činu priznal, na súdnom pojednávaní v roku 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný. Zmenil tak svoju výpoveď a za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol obeť v osudný deň na stretnutie.

Názory obhajcu a znalcov sa rozchádzajú

Krajský súd z februára tohto roku zrušil minuloročný rozsudok pre niektoré nedostatky, vinu obžalovaného však nespochybnil. Vo štvrtok na pojednávaní podľa žiadosti Krajského súdu vypovedali znalci z odboru psychiatrie a psychológie, ktorí potvrdili svoje písomné závery a vyjadrovali sa k stavu obžalovaného v čase skutku. V tom období sa podľa nich uňho rozvinula akútna stresová reakcia súvisiaca s predchádzajúcimi stupňujúcimi sa konfliktami s obeťou, pričom došlo k jeho skratovému konaniu a nezvládnuteľnému afektu.

Podľa obhajoby predložené dôkazy nepreukázali vinu hokejistu a obžaloba stála len na pôvodnom priznaní obžalovaného, ktorý bol pod vplyvom alkoholu a pod tlakom. Rozsudok o vine obhajoba odmieta. „Máme iný názor, hlavne čo sa týka skutku a úmyslu zavraždiť Liptaja. Myslíme si, že ten úmysel tam v žiadnom prípade nie je, absentuje, a sme za to, že môj klient je nevinný,“ uviedol obhajca Alexander Farkašovský. Poukázal na to, že za vraždou rozhodcu mohla byť tzv. tipovacia mafia.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Vražda rozhodcu #Ščurko