Chlapček zomrel po páde do výťahovej šachty v poliklinike

Tragédia sa odohrala v piatok okolo desiatej predpoludním v poliklinike v Humennom. Len 1,5-ročný Šimonko nešťastne spadol zo šiesteho poschodia do výťahovej šachty.

18.10.2013 14:26 , aktualizované: 18:14
debata (30)

„Pri vystupovaní z výťahu došlo za nevyjasnených okolností k samovoľnému pohybu výťahu smerom hore, pričom pri vyťahovaní kočíka spadlo dieťatko do výťahovej šachty,“ potvrdila udalosť prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová. Na mieste zasahovali hasiči aj záchranári a chlapčeka hneď previezli do blízkej humenskej nemocnice na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Podľa Zuzany Gajdošíkovej, hovorkyne spoločnosti Svet zdravia, ktorej Nemocnica A. Leňa v Humennom patrí, dieťa utrpelo polytraumatické poranenia na celom tele. Krátko po druhej popoludní, po operácii, napriek snahe lekárov Šimonko zomrel.

„Vyšetrovateľ okresnej polície v Humennom začal v prípade trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia,“ doplnila Migaľová s tým, že krátko po nešťastí prišiel na miesto vyšetrovateľ aj znalec z odboru bezpečnosti práce a ochrany zdravia. Podľa nej je zatiaľ predčasné sa vyjadrovať k presnej príčine nešťatia. To ukáže až vyšetrovanie, ktoré môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Humenskú polikliniku predala v lete minulého roka spoločnosť Svet zdravia inému majiteľovi. Vedenie polikliniky sa k tragickej udalosti vyjadrovať nechce. Majiteľom budovy, v ktorej poliklinika sídli, je spoločnosť NBP, s.r.o. Jej konateľom je humenský advokát Peter Nízky. Pre Pravdu povedal, že muselo ísť o nešťastnú náhodu. „Výťahy mali riadne urobené revízie, polícia ich má k dispozícii. Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo, zrejme išlo o technickú poruchu. Ak sa preukáže moja zodpovednosť, tak ju prijmem,“ povedal Nízky.

Upozornil však, že po kúpe schátranej budovy polikliniky za 1,9 milióna eur do nej veľa investoval. „Predtým tu výťahy vôbec nepremávali, ľudia chodili peši, preto som ich dal opraviť,“ argumentoval Nízky s tým, že dal vymeniť frekvenčné meniče, ktoré riadia prevádzku výťahov.

Podľa Pavla Tuchyňu, majiteľa firmy Tuchyňa – výťahy, je ťažké povedať, čo sa mohlo stať. „Neviem podrobnosti, ako presne sa to stalo. Mohlo ísť o pochybenie techniky aj ľudí. Ešte nie je jasné, či bol výťah pokazený. Viem, že niektoré boli vymenené,“ povedal. Podľa neho „je verejným tajomstvom, že výťahy na Slovensku sú všeobecne v zlom stave. Zhruba dvadsať až tridsať percent výťahov sa prevádzkuje napriek tomu, že v skutočnosti by už pre zlý technický stav nemali fungovať,“ tvrdí Tuchyňa s tým, že tak v zdravotníckych zariadeniach, ako aj v bytovkách sa údržba a prípadná výmena výťahov zanedbávajú.

Dodal, že revízie výťahov sa majú robiť každé tri mesiace, dozorca výťahu by ho mal prezrieť raz týždenne. Každých šesť rokov sa má vykonať úradná skúška výťahu. „Problém je v tom, že ak sa aj zistia nejaké nedostatky a spíšu sa, je na majiteľovi budovy, či ich odstráni,“ uzavrel Tuchyňa.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výťah #šachta