Odporcom už prekáža aj dohovor o ochrane detí

Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa ocitol v podobnej situácii ako podpredseda vlády Miroslav Lajčák. K rokovaciemu stolu si bude musieť sadnúť so zástupcami aktivistov, ktorí odmietajú zaradenie práv homosexuálov do stratégie na ochranu ľudských práv. Tentoraz sú proti Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním.

20.10.2013 20:00 , aktualizované: 21.10.2013 08:00
trieda, žiaci Foto:
Dohovor Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním povinnú sexuálnu výchovu v školách nezavádza.
debata (136)

Hromadnú pripomienku podpísalo 5-tisíc ľudí

Aktivisti chcú od Boreca, aby ratifikáciu dohovoru stiahol. Pod jej hromadnou pripomienkou sa nazbieralo približne 5-tisíc podpisov, čo znamená, že k ich pripomienke sa musí uskutočniť rozporové konanie.

„Nikdy by mi nenapadlo, že odpor proti zásade nediskriminácie aj na základe sexuálnej orientácie, niekto spojí s takýmto dohovorom. Idú do extrémov, keď s týmito argumentmi vystupujú dokonca aj proti dohovoru, ktorý sa týka ochrany detí pred sexuálnym zneužívaním. A na tom hádam záleží každému,“ hovorí Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Sexuálne vzdelávanie je súčasťou iného záväzku

Odporcovia dohovoru tvrdia, že po jeho ratifikácii bude musieť Slovensko zaviesť povinné sexuálne vzdelávanie na prvom a druhom stupni základných škôl, a to podľa zásady nediskriminácie, teda „s ohľadom na LGBTI komunitu“. Sexuálne vzdelávanie podľa nich ohrozuje morálny vývoj dieťaťa. „Ich argumenty sú celé umelé strašenie a hrubé zavádzanie. Tento dohovor nezavádza povinnú sexuálnu výchovu na základných školách a už vôbec nie v materských školách, ako to zvyknú tvrdiť. Mimochodom, sexuálne vzdelávanie je súčasťou iného záväzku Slovenska,“ hovorí Macko.

Výchova, ktorá informuje o prevencii prenosu pohlavných chorôb a tiež o rozpoznaní sexuálneho zneužívania či o plánovaní rodičovstva, má podľa neho svoj zmysel. Samozrejme má byť vo forme primeranej veku a vývoju dieťaťa.

Odporcom dohovoru sa nepáči ani ustanovenie o pomoci detským obetiam sexuálneho zneužívania. Podľa nich je tu hrozba odoberania detí z rodín na základe „krivého obvinenia alebo z malicherných príčin“.

Vyvolávanie strachu a nenávisti

"Vychádzajú zo zavádzajúcich a scestných predpokladov a potom prichádzajú k čudným záverom,“ hovorí sociologička Sylvia Porubänová. Hromadnú pripomienku považuje za súčasť širšej kampane, ktorej cieľom je vyvolať v ľuďoch strach či pocit ohrozenia. V rámci kampane sa totiž zbierajú podpisy napríklad aj pod dokument, ktorý sa týka prevencie násilia na ženách.

"Som presvedčená o tom, že ide o zámernú kampaň, ktorá systematicky spochybňuje všetky medzinárodné dokumenty, ku ktorým je Slovensko viazané, s cieľom zastrašiť ľudí,“ hovorí Porubänová. Ľudia, ktorí kampaň vedú, prichádzajú aj s návrhmi typu zrušiť OSN či EÚ. "Bolo jasné, že témou LGBTI sa nedá donekonečna hrať, že to nezaujíma každého a dlhodobá diskusia môže otravovať. Bolo treba zatiahnuť celú populáciu do strachu, ktorý sa týka všetkých – preto hovoria o odoberaní detí. V ďalšom kroku sa možno zamerajú na starých ľudí,“ upozorňuje Porubänová.

Systematické vyvolávanie strachu a nenávisti by sa pritom nemalo podceňovať. "Keď sa pozrieme na to, ako sa začínali dejinné spory a tragédie, asi nie je náhoda, že sa pri takýchto nenávistných kampaniach v slovenských podmienkach objavia fašizoidné tendencie. Na Slovensku má tlejúce ľudáctvo pri takomto rozdúchavaní nenávisti veľkú šancu,“ dodáva sociologička.

Minister spravodlivosti by podľa nej rozhodne nemal ustúpiť. "Ratifikáciu dohovoru o ochrane detí pred sexuálnym zneužívaním by určite nemal stiahnuť. Už aj preto, že mediálny priestor sa tak zaplavuje nenávistnými vyjadreniami najmä voči zástupcom zraniteľných skupín a menšín, že to skutočne hraničí s extrémizmom a je otázka, ako sa k tomu postaví vláda. Ale nepredpokladám, že by sa minister Borec dal zastrašiť,“ zdôrazňuje Porubänová.

Rezort spravodlivosti sa k hromadnej pripomienke zatiaľ nevyjadruje. "Ministerstvo sa v zásade k pripomienkam vyjadrí až v rámci ich vyhodnocovania,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. V súvislosti s argumentmi iniciátorov kampane však dodáva, že "dohovor v žiadnom prípade neumožní odoberanie detí bez rozhodnutia súdu“.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #diskriminácia #Dohovoru Rady Európy #LGBTI+