Prezident vymenoval nových profesorov a sudcov

Prezident Ivan Gašparovič v utorok vymenoval 35 nových vysokoškolských profesorov. Medzi akademickú elitu sa zaradilo 13 žien a 22 mužov.

22.10.2013 14:45 , aktualizované: 15:21
Ivan Gašparovič Foto: ,
Ivan Gašparovič.
debata (3)

Prezident Ivan Gašparovič v utorok vymenoval 35 nových vysokoškolských profesorov. Medzi akademickú elitu sa zaradilo 13 žien a 22 mužov. Profesorom v odbore filmové umenie a multimédiá sa napríklad stal režisér Martin Šulík, v odbore ochrana osôb a majetku zasa niekdajší šéf Úradu finančnej polície Jozef Stieranka.

Po dnešku pribudnú profesori v technických odboroch, ako sú napríklad strojárske technológie a materiály, technológia spracovania dreva či automatizácia. Profesormi sa stali aj ľudia z oblasti výtvarného umenia, geológie, pediatrie, informatiky, poštových služieb či športovej edukológie.

Prezident Ivan Gašparovič v príhovore pripomenul, že dosiahnutie profesorského titulu nie je cieľom, „ale iba prostriedkom a zároveň vašou prednosťou, výsadou a vašou značkou kvality. Dnešným dňom sa stávate súčasťou postupnej generačnej obmeny profesorského stavu. Od vás sa predovšetkým očakáva, že budete na vašich vysokých školách a univerzitách hlavnými predstaviteľmi transferu najnovších vedeckých poznatkov vo vzťahu k študentom, ale aj celej našej spoločnosti“.

Naposledy menoval prezident profesorov 5. marca, keď najvyšší akademický titul získalo 27 ľudí.

Gašparovič vymenoval aj 18 sudcov bez časového obmedzenia. Štyria novovymenovaní sudcovia sú z Okresného súdu Bratislava I., ďalší sú zo súdov v Námestove, Martine, Prešove, Lučenci, Dunajskej Strede, Brezne, Nitre, Komárne, Čadci, Považskej Bystrici, Vranove nad Topľou, Partizánskom, Nových Zámkoch a Bratislave IV. Na slávnostnom akte vymenovania v Prezidentskom paláci v Bratislave boli prítomní aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Gašparovič v príhovore položil najväčší dôraz na profesionalitu sudcov. „Sudca musí byť nezávislý, spravodlivý, nekompromisný, a čo je hlavné, musí sa riadiť ústavou, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, k plneniu ktorých sa Slovensko zaviazalo,“ uviedol prezident. V príhovore apeloval na sudcovskú zodpovednosť, ktorá nezasahuje len do života sudcov, ale do života celej spoločnosti. „Vaše rozhodnutia, ak sú spravodlivé, sú vnímané pozitívne a spolu s nimi aj sudcovský stav,“ dodal. Zdôraznil, že sudcovský stav nie je na Slovensku vnímaný pozitívne. "Ako nová generácia profesionálnych sudcov si to uvedomujete,“ uzavrel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #Ivan Gašparovič #profesori