Šitie rán u praktického lekára? Možno o niekoľko rokov

Všeobecní lekári volajú po väčších právomociach. Takto chcú zatraktívniť povolanie pre mladých medikov, ktorí sa rozhodujú pre ďalšie smerovanie.

23.10.2013 12:00
Lekár Foto:
Ministerstvo zdravotníctva pripravuje rozšírenie kompetencií pre všetkých lekárov.
debata (4)

Špecialisti tvrdia, že vrátiť sa do čias, keď všeobecný lekár robil viac úkonov od trhania zubov až po šitie rán, nebude jednoduché a na to len legislatíva nestačí. Bude trvať 10 až 15 rokov, kým sa vychovajú lekári s novými praktickými skúsenosťami. Rozšírenie prvých kompetencií všeobecných lekárov je možné podľa ministerstva zdravotníctva očakávať budúci rok. V susednom Česku praktickí lekári tieto právomoci majú už dávno.

V Česku môže všeobecný lekár podľa šéfa Českej lekárskej komory Ota Macha robiť aj mnohé úkony lekára špecialistu. Môže ošetrovať drobné rezné rany, preväzy veľkých popálenín, obstreky rán, podávanie infúzií astmatikom, manažovať stabilizovaných diabetikov, robiť laboratórne vyšetrenia. „V Česku tieto rozšírené činnosti môže všeobecný lekár robiť, ak ich chce poskytovať, zdravotná poisťovňa mu tieto výkony preplatí,“ tvrdí Mach. Novinkou je, že český praktický lekár bude môcť používať aj tlakový holter, ktorý slúži na 24-hodinové monitorovanie krvného tlaku. Na Slovensku to zatiaľ robia iba v špecializovanom zariadení srdcových chorôb.

Podobné právomoci chcú aj všeobecní lekári na Slovensku. Okrem drobných chirurgických zákrokov by mali vyhodnocovať EKG, robiť výplachy uší, predoperačné vyšetrenia, manažovať cukrovkárov či srdciarov. Zavedenie rozšírených kompetencií však bude v praxi oveľa zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Slovenskí kardiológovia či chirurgovia si myslia, že všeobecní lekári nebudú môcť robiť niektoré úkony, pretože mnohí nemajú prax, nie všetci sa budú ochotní učiť a navyše treba prístrojovo vybaviť ambulanciu, čo nie je lacná záležitosť. Nedá sa odhadnúť, koľko všeobecných lekárov bude ochotných do ambulancie investovať. Okrem toho vyriešiť bude treba otázku, kto bude niesť zodpovednosť za vznik komplikácií, ak sa u pacienta prejavia neskôr napríklad v nemocnici alebo u špecialistu.

Stanislav Čakloš z chirurgickej ambulancie v Bratislave tvrdí, že v prvom rade treba vychovať študentov, a to je otázka 5 až 6 rokov, nákladné bude vybavenie ambulancie. „V budúcnosti by všeobecní lekári mohli šiť nekomplikované povrchové rany, teda malú chirurgiu, ale podľa európskych smerníc musí mať každá ambulancia autokláv – čo je sterilizácia nástrojov pod tlakom a parou pri určitej teplote,“ tvrdí Čakloš. Ide o nákladné prístroje, ich cena sa pohybuje od 2 500 do 3 500 eur.

Kardiologička, ktorá si neželala uviesť meno, uvádza, že naučiť sa vyhodnocovať EKG môže aj praktický lekár, ale prax sa nedá ničím nahradiť. „Ako začínajúca kardiologička som si myslela, že toho viem veľmi veľa, ale bola to len teória, len praxou som sa naučila jediným pohľadom určiť, či ide o patológiu alebo nie,“ dodáva kardiologička. Generácia praktických lekárov je podľa nej prestarnutá a nie je možné, aby sa už do niečoho takého pustili.

„Robím internistu kardiológa a mám aj ambulanciu všeobecného lekára, takže poznám tú problematiku veľmi dobre, ale jediným legislatívnym zámerom sa nedá vrátiť do stavu, aby všeobecný lekár mohol robiť viac vecí,“ tvrdí lekár z Bratislavy na margo posilnenia právomoci všeobecného lekárstva. Podľa neho je nutné prístrojovo a technicky vybaviť ambulancie, čo je nemalá investícia. Len chirurgický materiál stojí 5-tisíc eur a samotný EKG prístroj od 500 do 1 000 eur.

Tiež si nevie predstaviť, ako si na chirurgické zákroky praktický lekár nájde čas, ak má v obvode 1 500 alebo 2-tisíc pacientov. Okrem vyšetrenia musí urobiť aj niekoľkohodinovú administratívu, bodovanie pre poisťovňu, vypisovanie receptov, žiadanky. „Len vypísanie kúpeľného návrhu trvá 20 minút, a to sa nedá skôr spraviť,“ dodal internista.

Ministerstvo zdravotníctva o pripravovaných kompetenciách pre všeobecných lekárov nechce zverejňovať viac informácií. Podľa Martiny Lidinskej z ministerstva zdravotníctva finišujú s logistickou a odbornou prípravou. Prvé kompetencie pre všeobecných lekárov pravdepodobne nebudú povinné a lekár si bude môcť vybrať, či bude nové úkony vykonávať. Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková sa k pripravovaným kompetenciám tiež nevyjadruje. „Všetko je v štádiu príprav aj legislatíva, a preto treba počkať na definitívne návrhy,“ reagovala na otázky denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári