Vláda v budúcom roku zvýši samosprávam podielové dane

Vláda pre budúci rok zvýši podiel dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávy zo súčasných 65 na 67 percent. Podľa koncoročných výsledkov samospráv potom rozhodne, či ich zvýši až na 70,3 percenta, ako to bolo v minulosti. Po stredajšom rokovaní vlády s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer).

23.10.2013 15:04
Euro, graf, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Podľa predsedu ZMOSu Jozefa Dvonča ma dohodnuté zvýšenie daní priniesť samosprávam v budúcom roku balík asi 30 miliónov eur. Tieto prostriedky majú samosprávam pomôcť vykryť zvýšenie platov školských zamestnancov, ktoré vláda vyrokovala nedávno so školskými odborármi.

„Ponúkli sme ako gesto záujmu o mestá a obce, že by sme pristúpili k navýšeniu podielových daní zo 65 na 67 percent s tým, že v budúcom roku chceme hľadať a použiť všetky nástroje na to, aby sme sa postupne dostali k tomu cieľu, ktorý je 70,3 percenta,“ avizoval Fico.

Vážnou témou dnešného rokovania bolo podľa premiéra práve zvýšenie platov pre zamestnancov v školstve. „Navýšenie podielových daní dáva predpoklad, že máme určité zdroje na to, aby sme to vedeli zabezpečiť,“ povedal po rokovaní Dvonč.

Minister financií Peter Kažimír (Smer) podotkol, že zvýšenie podielových daní neovplyvní návrh rozpočtu na budúci rok. „Veľmi transparentne je v rozpočte na budúci rok uvedená rezerva na zhoršenie hospodárenia obcí, a to v rovnakej výške, ktorá zodpovedá navýšeniu podielových daní. Po slovensky povedané, nenavýši to výdavky, neohrozí to cieľ deficitu,“ podčiarkol šéf rezortu financií.

Fico avizoval, že ešte počas aktuálnej schôdze Národnej rady urobí vládny Smer-SD dve zmeny v zákone o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, pretože potrebuje uvoľniť ruky samospráve. „V zákone bolo striktne dané, že negatívne rozpočtové zmeny bude možné robiť iba do 30. júna. Dohodli sme sa na posune tohto termínu, takisto ako sme sa dohodli na prechodnom ustanovení určitých limitov, v ktorých sa môže samospráva pohybovať pri úveroch, a tam sme sa dohodli na posune tohto termínu do 1. januára 2017,“ dodal Dvonč.

Podľa Fica sa vláda tiež zaviazala k tomu, že do konca roka uhradí záväzky, ktoré má voči obciam a mestám v súvislosti s čerpaním európskych fondov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ZMOS #miestne dane