Z poslancov sa vykľuli školskí patrioti

Niektorí poslanci sa v stredu vrátili do študentských čias. Ich debata v parlamente o novele školského zákona, ktorým sa majú stanoviť minimálne a maximálne počty žiakov v triedach základných a stredných škôl, chvíľami pripomínala prekáračku o to, kto chodil na lepšie gymnázium.

23.10.2013 19:57
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Spustil to poslanec Peter Osuský (SaS), ktorý začal rozprávať o svojom synovi, absolventovi Gymnázia na Novohradskej ulici – „najlepšieho v Bratislave“. To nedalo poslancovi Miroslavovi Beblavému (SDKÚ), aby na začiatku svojej faktickej pripomienky neupozornil kolegu, že najlepšie gymnázium zamerané na matematiku je na Grösslingovej ulici. Tam chodil on.

„V poriadku. V podstate sú obe najlepšie,“ ustúpil napokon poslanec Osuský. A svoj záver vyvodil zo štatistík, ktoré si kedysi robila Univerzita Komenského o tom, z akých škôl prichádzajú študenti na jej fakulty. Celkovo na počet všetkých fakúlt bolo viac študentov z Novohradskej, ale pri tých ťažkých fakultách ako „matfyzáckej“ bola na tom predsa len lepšie Gamča (Grösslingová). „Ono aj u nás doma sme rozdelení. Jeden syn chodil na Novohradskú a druhý na Grösslingovú,“ dodal Osuský.

Tým sa však debata o tom, kto je z akého dobrého gymnázia, neskončila. „Najskôr chcem povedať, že ja som chodila na Vazovovu – dnes Gymnázium Jána Papánka – a to je tiež jedno z najlepších gymnázií,“ začala s úsmevom poslankyňa Jana Žitňanská (Nová väčšina). V tomto získala podporu aj vládneho poslanca Dušana Jarjabka, ktorý je tiež jeho absolventom.

V poloprázdnej sále sa k prekáračke bratislavských poslancov nenápadne pridal len jeden mimobratislavský. Igor Hraško (OĽaNO) sa vrátil do svojich študentských čias na Gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha v Martine, ktoré „sa tiež radí k dobrým gymnáziám“. Zaspomínal si aj na to, že v triede ich bolo na začiatku 39 žiakov. „A to je veľa. Pri takom počte sú žiaci priam natlačení,“ povedal.

Vládny návrh novely zákona väčšina opozičných poslancov odmieta aj pre zvyšovanie počtu žiakov v triedach. Podľa novely zákona by triedy základných a stredných škôl mali byť plnšie. Ministerstvo školstva však po predchádzajúcej kritike zo strany učiteľov ustúpilo od plánu zvyšovať aj počty detí v triedach prvého stupňa základných škôl. Na druhom stupni sa má maximálny počet žiakov v triede zvýšiť o jedného, na 29. Na stredných školách by malo byť v triedach najviac 31 žiakov. Návrh novely poslanci posunuli do druhého čítania.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #školy #žiaci #triedy #školský zákon