Mimovládky očakávajú od vlády, že podporí ľudskoprávnu stratégiu

Podporu aktivitám, ktoré smerujú k zlepšeniu v oblasti ľudských práv a výzvu na dopracovanie a prijatie Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR v štvrtok v Bratislave vyjadrili zástupcovia desiatok mimovládnych organizácií (MVO) a súkromných osôb, ktorí sa podpísali pod vyhlásenie k situácii v oblasti ľudských práv na Slovensku.

24.10.2013 15:53
vláda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (46)

Cieľom spoločného úsilia je podľa signatárov vyhlásenia to, aby sa Slovensko stalo skutočne krajinou pre všetkých, teda i pre všetky zraniteľné skupiny spoločnosti.

Ako na tlačovej konferencii pripomenul predseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku Kálmán Petőcz, moderná demokracia je založená na ľudských právach. V tejto súvislosti zdôraznil potrebu prijatia celoštátnej ľudskoprávnej stratégie. „Potrebujeme stratégiu, ktorá jasne poukáže na vzájomnú podmienenosť princípov demokracie, právneho štátu a dodržiavania ľudských práv,“ povedal Petőcz. „Bude to dokument, ktorý sa stane politickým záväzkom, ktorý určí nástroje, prostriedky a cesty zlepšenia súčasného stavu,“ dodal. Programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec pripomenul, že pripravovaná stratégia je od Nežnej revolúcie v roku 1989 prvým pokusom o tvorbu oficiálneho dokumentu, ktorý vytvorí návod ako implementovať v praxi dodržiavanie ľudských práv.

Zástupkyňa občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Šarlota Pufflerová doplnila, že stratégia je príležitosť naplniť to, čo tu malo fungovať už dávno. „Nie je to cieľ, je to prostriedok, aby sa záväzky, ktoré máme prijaté, premietli do systému štátu,“ uviedla. Pripomenula, že tvorba stratégie je dlhodobým procesom. „No musíme ho naplánovať tak, aby sme vedeli, čo môžeme realizovať v najbližšom období i to, k čomu bude stratégia smerovať v dlhodobom horizonte,“ povedala Pufflerová. Od vlády spolu s ostatnými signatármi vyhlásenia očakáva, že sa za Stratégiu zasadí a nevzdá sa jej prijatia napriek tomu, že sa v rámci verejnej diskusie objavili názory, ktoré z pripravovaného dokumentu robia „strašiaka spoločnosti“. Signatári vyhlásenia zároveň odsúdili všetky útoky, ktorých obeťami sú tvorcovia pripravovanej stratégie i ľudia, ktorí sa o jej prijatie zasadzujú. Pripomenuli, že útoky sa zamerali napríklad aj na ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka či riaditeľku Odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí MPSVaR SR Oľgu Pietruchovú.

Ako dodala podpredsedníčka Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Lucia Faltinová, signatári vyjadrili presvedčenie diskutovať s tými, ktorí majú k pripravovanej ľudskoprávnej stratégii odmietavý postoj. „Diskusia však musí byť v súlade s demokratickými princípmi a rešpektovaní ľudskoprávnych hodnôt,“ zvýraznila Faltinová.

Pod vyhlásenie sa podpísali zástupcovia 40 mimovládnych organizácii a 23 súkromných osôb. Medzi zástupcami mimovládiek je napríklad Klára Orgovánová z Rómskeho inštitútu, Zuzana Kusá zo Slovenskej siete proti chudobe či Branislav Mamojka z Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím.

Pripravovaná stratégia by mal byť predložená vláde na schválenie v júni 2014.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #mimovládne organizácie