Charizmatický Štefánik bol nielen vykonávateľ myšlienok

Časť výstavy na Bratislavskom hrade, ktorú otvoril francúzsky prezident François Hollande, je venovaná Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. O pôsobení slovenského hrdinu vo Francúzsku hovorí historik Michal Kšiňan.

30.10.2013 09:37
Milan Rastislav Štefánik Foto:
Milan Rastislav Štefánik
debata (5)

Štefánik sa presadil vo Francúzsku v mladom veku. Jeho charizma, talent, cieľavedomosť – čo z toho zohralo úlohu?
Išlo o kombináciu viacerých vecí. Určite sem patria Štefánikove vlastnosti ako ambicióznosť a charizma. Na druhej strane treba vidieť aj priaznivé okolnosti pre jeho kariéru. Prakticky za tri a pol roka sa stal z vojaka generál. Hodnosti získaval aj preto, že francúzska vláda potrebovala zvyšovať autoritu Štefánika v očiach spojencov aj Čechov a Slovákov. Inak sa rokuje s poručíkom, inak s plukovníkom, inak s generálom.

Ako sa Štefánikovi darilo nadväzovať dôležité kontakty?
Názory na jeho osobu sa rôznili. Dochovalo sa viac spomienok ľudí, ktorí ho obdivovali. Existovali však aj takí, čo ho nemali radi, niektorí ho dokonca vyslovene nenávideli. Pokiaľ ide o vplyvné osoby, ktoré si získal na svoju stranu, tak Štefánikov úspech spočíval v tom, že vedel upútať ich pozornosť. Bol scestovaný človek, veď ako astronóm navštívil veľa krajín. Bol rozhľadený. Veľký význam malo to, že bol letec, čo by sa v porovnaní so sto rokmi dozadu dnes dalo prirovnať k astronautovi. Lákali ho moderné veci, napríklad bezdrôtová telegrafia. Tiež meteorológia, ktorá sa rozvíjala. Svoje prednosti dokázal využiť v rozhovoroch s politikmi a generálmi. Zaujal ich zážitkami a potom ich spracovával pre svoju myšlienku.

Hovorilo sa, že čo si myslí Tomáš G. Masaryk, to povie Edvard Beneš a Štefánik to urobí.
Nie je to celkom presné, pretože by sa mohlo zdať, že Štefánik bol iba vykonávateľ myšlienok. Bol však často aj iniciátor. Na druhej strane určite platí z tohto bonmotu, že bol mimoriadne činorodý a keď vznikol problém, bol to on, kto robil hasiča.

Bolo ťažké pre Štefánika presvedčiť Francúzsko, aby vznikla československá armáda?
Francúzsku vládu ovplyvňoval spolu s Benešom, ľahké to nemali. Nahralo im to, že Francúzi získali vojakov z radov cudzincov, ktorí mohli bojovať na francúzskom fronte.

Prečo mu v Meudone, kde pôsobil ako astronóm, odhalili sochu až v roku 1999?
Francúzsko naňho nezabudlo – napríklad v medzivojnovom období po Štefánikovi pomenovali jedno námestie v Paríži. Neskôr komunistické Československo nemalo záujem uctievať si ho. Ideológia vtedajšieho režimu zatláčala Štefánika do pozadia. Preto sme sa dočkali sochy oneskorene.

Milan Rastislav Štefánik a Francúzsko

  • Slovenský hrdina, francúzsky generál, spoluzakladateľ Československa. Milan Rastislav Štefánik. „Mal som krásny život, prežíval som večnosť v sekundách,“ hovoril. Žil síce krátko, ale nezabudnuteľne.
  • Francúzsko sa stalo jeho druhou vlasťou v novembri 1904. Začínal v slávnej hvezdárni v Meudone neďaleko Paríža. „S údivom hľadím do vesmíru a snažím sa v ňom nájsť súradnice mojej duše,“ poznamenal o pozorovaní vzdialeného sveta.
  • Život astronóma a meteorológa sa zmenil príchodom prvej svetovej vojny. Chod dejín mu otvoril bránu k tomu, aby si splnil sen uvidieť na mape Európy spoločný štát Čechov a Slovákov. Vo Francúzsku vytvoril ich spoločnú armádu a ako letec slúžil v prieskumnej peruti. „Konám horlivo svoju povinnosť na fronte, aby som robil česť slovenskému národu a dokázal úprimnú lásku k Francúzsku,“ vyznal sa nositeľ Radu Čestnej légie.
  • Keď sa v máji 1919 po niekoľkých rokoch vracal domov, jeho vyvolená markíza Giuliana Benzoni už nosila snubný prsteň. Ich lásku však zničilo letecké nešťastie, pri ktorom zahynul. Do Francúzska sa vrátil symbolicky navždy v roku 1999. Veľkému Slovákovi, ktorý bol aj francúzskym hrdinom, vtedy v Meudone odhalili sochu.

(čap)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Štefánik #bratislavský hrad #Kšiňan