Vakcíny proti chrípke sa už minuli. Nikto nevie, či ešte budú

Očkovanie proti chrípke sa ani nerozbehlo naplno a zdá, že sa už aj skončí. Lekárne totiž nemajú vakcíny.

06.11.2013 12:00
lekaren, liek, lieky, zdravotnictvo Foto: ,
V lekárňach na Slovensku sú vakcíny proti chrípke takmer vypredané.
debata (3)

Objednané množstvo minuli počas októbra, keď sa začala sezóna očkovania. Najväčší výrobcovia vakcín tvrdia, že viac na náš trh nedodajú. Denník Pravda dostal podnety od čitateľov, ktorí upozorňovali na nedostatok vakcín proti chrípke. Potvrdila to asi aj dvadsiatka lekárni po celom Slovensku, ktoré denník oslovil.

Slovenská lekárnická komora to vysvetlila tým, že prvá dodávka vakcín z konca septembra sa už spotrebovala. Môže za to vyšší záujem ľudí o očkovanie, ako aj skutočnosť, že vakcíny zdravotné poisťovne preplácajú všetkým, ktorí prejavia záujem. Lekárne nevedia, či vakcíny ešte dostanú. Niektoré tvrdia, že ich mať už nebudú, ďalšie zase, že možno niečo príde v polovici novembra.

„Vakcíny nie sú a nedajú sa už ani objednať,“ informoval lekárnik z Prievidze. Nedostatok vakcín potvrdil aj prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. „Podľa našich zistení už vakcíny nie sú,“ podotkol Pásztor.

Výrobcovia vakcín Sanofi-Aventis a GlaxoSmithKline (GSK) tvrdia, že na Slovensko doviezli 180-tisíc vakcín a riadili sa minuloročnou spotrebou. Koľko z týchto vakcín sa už minulo sa nedá presne určiť, dodávky môžu mať v rukách ešte distribútori, ktorí ju nemuseli celú vyexpedovať. Ďalšie vakcíny výrobcovia už nedovezú.

„Sanofi Pasteur plánovalo pre Slovensko na túto sezónu dovoz 120-tisíc dávok, reálne ich doviezlo o desaťtisíc viac, čo je pokrytie približne 2,5 % populácie,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Beáta Kujanová. Ďalšie dodávky už podľa nej nebudú, pretože už nie sú dostupné. Niektoré vakcíny ešte môžu byť v lekárňach, lenže výrobca nemá informácie o ich zostatkoch. V minulom roku sa im z lekárni vrátilo viac ako 200-tisíc dávok vakcín.

Pavol Trnovec z farmaceutickej spoločnosti GlaxoSmithKline (GSK) uvádza, že v tomto roku priviezli 50-tisíc kusov chrípkovej vakcíny. „Dňa 26. septembra sme vakcíny vyskladnili a tie sa následne rozdistribuovali do lekární, viac vakcín nemáme, minulý rok sa nám vrátilo stotisíc dávok,“ uvádza Trnovec. Na Slovensko dodáva chrípkovú vakcínu ešte spoločnosť Abbott International. Informáciu o počte dodaných vakcín sme do uzávierky nedostali.

Podľa Slovenskej lekárnickej komory lekárnici predbežné objednávky zasielajú už v marci či apríli. „Aktuálny stav je taký, že prvá dodávka vakcín z konca septembra je viac-menej spotrebovaná,“ uvádza viceprezident lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, pritom nevylučuje, že sú lekárne, ktoré vakcíny ešte majú.

Záujem o očkovanie v tomto roku prekvapil. Doteraz bol totiž nízky. Pred dvoma rokmi sa nechalo zaočkovať viac ako 400-tisíc Slovákov (7,5% populácie), vo vlaňajšej sezóne to bolo asi 240-tisíc ľudí (4,6 % populácie Slovenska). Očkovanosť bola podľa Sukeľa nízka aj preto, že vakcíny boli v časoch exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika spoplatenné, a zrejme aj kvôli silným antiočkovacím kampaniam.

Problém je podľa Kujanovej aj to, že na Slovensku nefunguje systém plánovania a objednávania vakcín proti chrípke zo strany lekárov a verejných lekárni. Vakcíny proti chrípke sa vyrábajú pre krátku sezónu, produkcia nie je celoročná, a preto je limitovaný objem dávok. Krajiny ako USA, Kanada, ale aj Nemecko, Francúzsko či Taliansko objednávajú potrebné množstvo vakcín priamo u výrobcov v predstihu.

„Slovenská republika od roku 2005 zrušila centrálne zabezpečenie očkovacích látok vrátane vakcín proti chrípke a zodpovednosť ostala len na pleciach lekárov, ktorí by mali svoje požiadavky na vakcíny uplatniť v priebehu mája – augusta vo verejných lekárňach,“ hovorí Kujanová a dodáva, že distribútori každoročne oslovujú verejné lekárne a očkujúcich lekárov s predobjednávkami na vakcíny proti chrípke. Lekárne a lekári, ktorí si predobjednajú, vakcínu dostanú v plnom požadovanom množstve.

Počet komplikácií z chrípky stúpa

Chrípka každoročne spôsobí na Slovensku niekoľko tisíc ťažkých komplikácií ako zápal pľúc, bronchitídu, zápaly alebo neurologické ochorenia. Najviac ohrozuje deti do 2 rokov, tehotné ženy, starších ľudí a ľudí s chronickými a dlhotrvajúcimi zdravotnými ťažkosťami.

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Lenky Skalickej z roka na rok stúpajú počty prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení. „Minulú sezónu bolo hlásených 243 prípadov, čo je o 202 prípadov viac ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne, je to šesťnásobný nárast,“ udáva Skalická. Z 243 prípadov zomrelo 32 pacientov, v ôsmich prípadoch bol potvrdený vírus chrípky typu A (H1N1), takzvaný prasací, v štyroch prípadoch vírus chrípky typu B bez bližšej špecifikácie a v jednom prípade vírus chrípky typu A.

Skalická uvádza, že očkovanie je najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra až novembra, aby sa v organizme včas stihli vytvoriť ochranné protilátky. Očkovanie je však možné aj v ďalších zimných mesiacoch do objavenia epidémie chrípky, dokonca aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Rizikom je však to, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne protilátky vytvoriť.

Na základe skúseností z predchádzajúcich chrípkových sezón úrad hlavného hygienika predpokladá nárast chrípkových ochorení na konci januára a vyvrcholenie chrípkovej epidémie v priebehu februára.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #chrípka #očkovanie