Harabinovi sa 150-tisíc eur zdá málo, zvažuje ďalšie žaloby

Stopäťdesiattisíc eur, ktoré má zaplatiť generálna prokuratúra predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi za to, že potvrdila prepis jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994, je podľa neho veľmi malá suma.

07.11.2013 08:15 , aktualizované: 19:27
Šteran Harabin Foto:
Štefan Harabin
debata (618)

Na štvrtkovej tlačovej besede to vyhlásil Harabin s tým, že zvažuje ďalšie žaloby na politikov či médiá, ktoré jeho meno spájali s mafiánom. „Veď už len ten fakt, že niekto sudcu spojí s drogovým dílerom, je pre mňa trauma, ktorá je nezaplatiteľná,“ povedal. „Tá výška odškodného je ešte veľmi nízka,“ dodal. Na kritiku poslanca Daniela Lipšica, že bežní ľudia dostávajú od štátu oveľa menšie odškodné, reagoval Harabin s tým, že to spôsobil sám Lipšic.

„To že súdy nedávajú pri dopravných nehodách a pri ujmách na zdraví vyššie odškodné, je robota pán Lipšica, ktorý prijal legislatívu takú, že chránil poisťovne, aby nemuseli dať tým, čo sú na vozíčku po dopravnej nehode,“ myslí si Harabin.

Predseda Najvyššieho súdu SR v súvislosti s prípadom prepisu jeho údajného telefonátu s Bakim Sadikim zvažuje ďalšie žaloby. „Teraz budú nasledovať ďalšie kroky, lebo Baki Sadiki, to len tak neskončilo. Všetky peniaze, ktoré vysúdim, pôjdu na detskú onkológiu a budem žiadať veľké sumy, pretože tvrdím, že toto, čo som žiadal, je veľmi málo,“ hovorí Harabin.

Ako dodal, sám sa považuje za veľkorysého, a preto mu postačí ospravedlnenie od každého, kto jeho osobu s Bakim Sadikim spájal. „Každý, kto povedal, to bude Žitňanská, Dzurinda, koľkokrát hovorili, že Harabin je spojený s mafiánom, všetko mám zmapované. Ja budem vyhodnocovať, pokiaľ sa mi ospravedlnia. Ide mi o to, aby sa mi ospravedlnili, mne nejde o peniaze, tie dám na detskú onkológiu,“ zdôraznil šéf najvyššieho súdu.

Ako si okrem iného posťažoval, trestným sudcom je už 30 rokov a pre svoje názory na súdnictvo má veľmi veľa silných nepriateľov. „Súdnictvo je v dnešných časoch už poslednou brzdou pred nebankovkami, ktoré zdierajú občanov. Mám veľa nepriateľov a som neobľúbený u mocných a bohatých. O tomto napíšem knihu, keď pôjdem do dôchodku,“ doplnil. Prepis údajného rozhovoru je podľa Harabina len pomstou Daniela Lipšica, ktorý vedel, že pozná manželku Bakiho Sadikiho.

Denník Sme informoval, že Generálna prokuratúra SR musí zaplatiť Harabinovi odškodné 150-tisíc eur za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994. Rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave, ktorý vysoké odškodné Harabinovi priznal pred rokom, teraz potvrdil krajský súd. Verdikt je tak právoplatný a nedá sa už proti nemu odvolať. Okrem odškodného musí Generálna prokuratúra SR vykryť Harabinovi aj trovy právneho zastúpenia vo výške takmer 8 800 eur.

Bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka v roku 2008 verejne potvrdil, že prepis telefonátu Harabina so Sadikim bol súčasťou ich dohľadového spisu. Na základe čoho rozhodoval krajský súd, zatiaľ nie je známe. Okresný súd sa však vlani v zdôvodnení rozsudku vôbec nezaoberal tým, či je prepis telefonátu pravý. Trnka podľa neho zasiahol do Harabinových práv už len tým, že sa k veci verejne vyjadroval. Keď sa Harabin pýtal na prepis oficiálnym listom, prokuratúra mu podľa súdu odpovedala, že prepis nie je súčasťou trestného spis u v kauze Bakiho Sadikiho.

Harabin hovorí o spravodajskej hre

Okresný súd sa vlani v zdôvodnení rozsudku vôbec nezaoberal tým, či je prepis telefonátu pravý. Trnka podľa neho zasiahol do Harabinových práv už len tým, že sa k veci verejne vyjadroval. Keď sa Harabin pýtal na prepis oficiálnym listom, prokuratúra mu podľa súdu odpovedala, že prepis nie je súčasťou trestného spisu v kauze Bakiho Sadikiho.

Súd Harabinovi za porušenie práv v tomto prípade priznal odškodné 125-tisíc eur. Ďalších 25-tisíc dostal za to, že prokuratúra v súvislosti s ním v minulosti neoprávnene viedla trestné konanie pre podozrenie z poisťovacieho podvodu. Hoci bolo napokon zastavené a Harabin ani nebol obvinený, utrpel tým podľa súdu ujmu.

Prepis telefonátu s Bakim Sadikim označuje Harabin za „vymyslenú mediálno-spravodajskú hru“ šéfa strany Nova Daniela Lipšica, ktorý ho v roku 2008 vytiahol ako argument na jeho odvolanie z postu ministra spravodlivosti. Lipšic v stredu denníku nedvíhal telefón. Harabin doteraz neprezradil, aký bol v minulosti jeho vzťah s Bakim Sadikim. Priznal len, že sa poznal s jeho manželkou, keď bola ešte slobodná. S Bakim Sadikim sa vo štvrtok v Prešove začína obnovený proces v kauze obchodovania s heroínom.

618 debata chyba
Viac na túto tému: #odškodnenie #Baki Sadiki #Štefan Harabin