Peniaze na kultúru menšín sa budú rozdeľovať po novom

Prerozdeľovanie finančných prostriedkov medzi národnostné menšiny v SR v dotačnom programe Kultúra národnostných menšín sa bude riadiť novými pravidlami.

08.11.2013 10:26
Rómovia Foto:
Ilustračné foto
debata

Jej základom je kompromisný návrh, ktorý pri prepočítavaní výšky alokácie zohľadňuje viaceré kritériá, najviac sa berie do úvahy počet ľudí, pre ktorých je menšinový jazyk materským.

Toto kritérium má pri prideľovaní celkovej výšky alokácie 50-percentnú váhu. Druhým závažným kritériom je samotný počet príslušníkov národnostnej menšiny, s 45-percentnou váhou pri rozhodovaní. Prihliada sa aj na materskú krajinu. Toto kritérium má pri prerozdeľovaní peňazí päťpercentnú váhu.

Dočasná pracovná skupina sa ďalej zhodla na tom, že nepohyblivá čiastka sumy by mala byť vyjadrená percentom (osem percent), nemala by však byť nižšia ako 25 000 eur na kalendárny rok pre každú národnostnú menšinu. K dohode došlo aj v prípade výšky alokácie na podprogram Multikultúrne a interetnické aktivity. Bude vyjadrená percentuálne a výška sumy bude predstavovať sedem percent z celkovej alokácie. Príslušný návrh takisto zohľadňuje aj výšku alokácií pre jednotlivé národnostné menšiny za posledné tri roky.

Dočasná pracovná skupina, ktorá mala za úlohu vytvoriť nový mechanizmus prerozdeľovania peňazí pre menšinovú kultúru, bola zriadená 29. apríla 2013 a rozšírená 23. októbra. Tvorili ju zástupcovia všetkých národnostných menšín v SR a tiež dvaja členovia vymenovaní predsedom Výboru pre národnostné menšiny (VNMES).

Návrh nových pravidiel prideľovania finančných prostriedkov národnostným menšinám v rámci dotačného programu Kultúra národnostných bude predložený na rokovanie VNMES v utorok 12. novembra. Po jeho schválení sa budú finančné prostriedky rozdeľovať podľa uvedených pravidiel už na budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #národnostné menšiny