Polícia obvinila bývalého riaditeľa štátnych lesov z kšeftovania

Polícia obvinila bývalého riaditeľa štátnych lesov Jozefa Minďáša z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

09.11.2013 10:02
mindas Foto:
Jozef Mindáš
debata (35)

Informuje o tom týždenník Plus 7 dní na portáli pluska.sk.

Polícia ho obvinila z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, čo v podstate znamená, že svojím konaním spôsobil škodu na majetku, vysvetľuje portál. V Minďášovom prípade ide o údajné kšeftovanie s drevom v čase, keď bol ešte za prvej vlády Roberta Fica generálnym riaditeľom štátneho podniku Lesy SR.

„Vyšetrovanie nie je k dnešnému dňu ukončené,“ uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková s tým, že obvinili jedného muža. Napriek tomu, že vyšetrovateľom leží Minďáš v žalúdku a hrozí mu najvyššia možná sadzba, a to desať až 15 rokov väzenia, pracuje v ďalšej vysokej verejnej funkcii a navyše je prorektorom na vysokej škole.

Minďáš vedie podriadených v Bratislave z Bystrice

Jozef Minďáš od novembra 2011 šéfuje leteckým meteorológom v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave (SHMÚ). Leteckú meteorologickú službu (LMS) veľkoryso platí priamo Európska únia. Ako sa ďalej na portáli uvádza, riaditeľ SHMÚ Martin Benko v Minďášovom obvinení problém nevidí. „Kým riaditeľ docent Minďáš nie je právoplatne odsúdený, platí prezumpcia neviny. Až do právoplatného rozhodnutia súdu sa k téme nebudeme vyjadrovať,“ konštatoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Ani samotný Minďáš nevidí problém v tom, že znovu pracuje pre štát, hoci z vysokej funkcie už raz musel odísť. „Oslovil ma ešte predchádzajúci riaditeľ a ja som ponuku prijal. Cítim sa nevinný a verím, že sa to aj dokáže,“ uviedol Minďáš. Okrem tolerantnosti voči minulosti má zo strany už nového generálneho riaditeľa SHMÚ Martina Benku, ktorý post zdedil po predchodcovi, aj iné výhody.

Bývalý lesník a nositeľ Nobelovej ceny ako riaditeľ LMS sedí v Banskej Bystrici, kde býva, no drvivá väčšina jeho podriadených sedí v Bratislave. Prečo? Podľa hovorcu je všetko v poriadku. „Letecká meteorologická služba má celoslovenskú pôsobnosť a zabezpečuje činnosť na šiestich medzinárodných letiskách na Slovensku. Riaditeľ LMS má svoju kanceláriu na vysunutom pracovisku SHMÚ v Banskej Bystrici, ako aj v Bratislave na Kolibe. "V súčasnom období riešime otázku fungovania riaditeľa LMS v Bratislave,“ uviedol Garčár. Samotný Minďáš svoju kanceláriu v jeho domácej Banskej Bystrici obhajuje tým, že napríklad na popradské letisko to má bližšie ako z Bratislavy.

Vzhľadom na prebiehajúce policajné vyšetrovanie Minďáš podľa informácií týždenníka nedisponuje previerkou spoľahlivosti od Leteckého úradu, čo je podmienka na vykonávanie funkcie. Samotný Letecký úrad SR sa odmietol vyjadriť k tomu, či Minďáš má, alebo nemá previerku. „O posudzovaní spoľahlivosti konkrétnej osoby, vychádzajúc aj z ochrany osobných údajov, sa Letecký úrad SR nevyjadruje,“ povedal vedúci odboru bezpečnostnej ochrany civilného letectva Jozef Malankevič.

Previerka sa odkladá na neurčito

Redakcia Plus 7 dní však má k dispozícii dokument úradu, ktorý hovorí, že práve pre prebiehajúce policajné vyšetrovanie udelenie previerky odkladajú na neurčito. Pracovníci v leteckej prevádzke pritom musia mať previerku od úradu. Inak nemôžu vstupovať na letisko ani na pridružené pracoviská, napríklad ani na meteorologickú službu.

V praxi to znamená, že riaditeľ Minďáš nemôže skontrolovať svojich podriadených bez toho, aby sa za neho niekto z nich zaručil a pod jeho dohľadom prišiel na kontrolované pracovisko. Okrem toho, že Minďáš sedí doma v Banskej Bystrici a ľudí má v Bratislave a že pracuje bez previerky spoľahlivosti, ešte stíha byť aj prorektorom pre vedu a výskum na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

„Zákon to umožňuje a vykonáva pedagogickú činnosť,“ uviedol pre týždenník hovorca SHMÚ Garčár. Prorektor je pritom skôr riadiaca funkcia a nie pedagogická. „Prorektor je čestná funkcia a navyše na SHMÚ nemám plný úväzok, takže všetko sa dá stíhať,“ reagoval Minďáš. Na otázku, aký je riaditeľov plat na čiastočný úväzok, hovorca Garčár odmietol odpovedať s tým, že je určený vnútorným predpisom a zákonom o verejnej službe.

Nobelova cena za informácie o klimatických zmenách

Jozef Minďáš získal v roku 2007 Nobelovu cenu za mier ako jeden z dvetisícpäťsto členov medzivládneho vedeckého panelu pri OSN o klimatických zmenách. Minďáš si tak môže odkrojiť jednu dvetisícpäťstotinu Nobelovej plakety. „Toto ocenenie získal náš medzivládny panel za to, že svojou prácou dokázal zburcovať svetovú odbornú i laickú verejnosť natoľko, že začala prijímať viacero konkrétnych opatrení, ktoré viedli až k podpísaniu Kjótskeho protokolu a k postupnému znižovaniu výskytu skleníkových plynov v ovzduší,“ povedal vtedy Minďáš. Od roku 2006 Minďáš ako nominant HZDS pracoval ako generálny riaditeľ Lesov SR. Vydržal do roku 2009. Vtedy sa štátny podnik takmer dostal do krachu a požadoval štátnu pomoc vo výške 67 miliónov eur.

Až tisícdvesto zamestnancov sa podpísalo pod otvorený list proti riaditeľovi, v ktorom ho obviňovali z nevýhodného predaja firmám, ktoré neplatili a v podstate už neexistovali, ďalej z nákupu predražených služieb, kšeftovania s poľovnými revírmi pre straníckych kamarátov a najmä, že zo skladu v Liptovskom Hrádku zmizlo bez oficiálneho zaplatenia šesťsto kamiónov vyťaženého dreva. Naštvaní lesníci vyprovokovali v roku 2009 premiéra Fica, ktorý dal vedenie štátnych lesov spolu s Minďášom odvolať. Ten sa potom o dva roky vrátil do verejnej funkcie. K leteckým meteorológom, kde spravuje takmer tri milióny eur ročne.

Leteckí meteorológovia sledujú a hlásia počasie leteckým prepravcom vo všetkých výškach, teda od zeme až do desiatich kilometrov. Vopred varujú, ak sa napríklad v nejakej výške objaví silné prúdenie alebo sa blíži nebezpečná búrka. Letecká meteorológia je dôležitá pre malé ultraľahké lietadlá aj pre najväčšie stroje. Organizačne síce patria pod SHMÚ, ale pôsobia skôr ako samostatná jednotka. V rámci systému EUROCONTROL ich platí Európska únia. Celkový ročný rozpočet sa pohybuje okolo 2,7 milióna eur asi na šesťdesiat ľudí. To je na hlavu dvojnásobne viac, ako má SHMÚ. V mnohých krajinách EÚ sú letecké rosničky samostatné práve vďaka peniazom z únie, aby sa eurá neprelievali k „obyčajným“ meteorológom, prípadne niekam inam. Na budúci rok chystá Brusel u leteckých meteorológov audit, ktorý by mal skontrolovať aj prelievanie peňazí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #Nobelova cena #Jozef Minďás