Pri vstupe do lesa môže čakať na turistu prekvapenie

Budú hubári povinní pri každom vstupe do lesa o tom informovať jeho majiteľa? Vyzerá to tak, že áno, a nielen oni. Ale aj každý návštevník, ktorý vstupuje do hory za účelom zisku.

11.11.2013 20:00 , aktualizované: 12.11.2013 08:00
les dochodca Foto: ,
Vstup do lesa môže byť onedlho pre hubárov, turistov, či cyklistov oveľa komplikovanejší ako dnes.
debata (138)

Plánovanie výletu tak môže onedlho zahŕňať aj návštevu katastra, kde človek musí najprv vypátrať vlastníka lesa, skontaktovať sa s ním a dohodnúť na podmienkach výletu. Majiteľ bude môcť dokonca od turistu žiadať aj peniaze za prenájom pozemku, kam sa chystá.

S takýmto návrhom novely zákona o lesoch prichádza ministerstvo pôdohospodárstva. Na aké konkrétne činnosti sa bude súhlas majiteľa lesa vzťahovať, v novele presne určené nie je a podľa ochranárov hrozí, že aj pri nevinnom hubárčení či fotografovaní lesných zátiší sa turista bez súhlasu nezaobíde.

Ak chce dnes niekto zorganizovať veľké športové a turistické podujatia, musí o tom informovať vlastníkov pozemkov či samosprávy. Táto povinnosť mu vyplýva z iného zákona, ktorý určuje podmienky na takéto podujatia. Ministerstvo pôdohospodárstva túto podmienku zapracovalo aj do novely zákona o lesoch a rozšírilo ju aj na turistov, ktorí budú v lesoch vykonávať komerčné aktivity na dosiahnutie zisku.

Takýto návštevník tak po novom bude musieť mať od vlastníka lesného pozemku, do ktorého chce vstúpiť, povolenie. To, pri akých aktivitách to však bude musieť urobiť, vyvoláva napätie medzi ochranármi a vlastníkmi pozemkov.

Juraj Vanko z Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska ubezpečuje, že bežný turista sa nijakých obmedzení obávať nemusí. Pripomína, že aj v západných krajinách pre návštevníka platí, ak sa po lese pohybuje za cieľom zisku, potrebuje na to súhlas vlastníka a tiež dohodu o prenájme. „Človek, ktorý chce na mojom pozemku vyberať vstupné na nejakú technoparty a zarobí na tom, ma musí osloviť. Ja mu musím na ten čas pozemok prenajať a za ten prenájom mi niečo zaplatí,“ spresňuje. Či bude majiteľ peniaze za prenájom vyžadovať, bude len na jeho rozhodnutí. Pri komerčných aktivitách by nemal byť podmienkou počet účastníkov.

Podľa neho by sa však zmena nemala týkať hubárov, hoci v Nemecku platí obmedzenie aj pre nich. Pri hromadných športových či turistických akciách považuje za bežné, že organizátori nezostanú v anonymite a v prípade požiaru či inej škody preberú na seba zodpovednosť. Predseda Únie diecéznych lesov Jozef Jendrucha hovorí, že tu ide skôr o poriadok v lese ako o finančné prilepšenie. „V lese platia isté pravidlá a rôzne akcie sa tam doteraz konali na divoko, dochádzalo k výrazným poškodeniam, nechávali tam odpadky. Po prijatí zákona tam bude spätná kontrola, že po každej akcii zostane les lesom,“ dodáva. Kontrolovať či turisti nezorganizovali nelegálne podujatie bez súhlasu, by mala lesná stráž.

Toho, že novú právomoc budú vlastníci zneužívať, sa obáva ekológ Robert Oružinský. Novela zákona podľa neho presne neurčuje pri akých aktivitách bude povolenie potrebné. „Keď človek odtrhne hríb, či si urobí fotku a niekde ju neskôr zverejní, robí to tiež za účelom zisku. Zisk predsa nemusí byť len materiálny. Ak mali tvorcovia na mysli len vstupné z technoparty, tak to tak mali do zákona aj uviesť,“ tvrdí Oružinský. Lesná stráž pri kontrolách môže podľa neho šikanovať turistov tým, že bude zisťovať, za akým účelom do lesa vstupujú a nakoniec im vstup nemusia ani povoliť.

Z rezortu pôdohospodárstva tvrdia: „Vzhľadom na možný rozsah činností, ministerstvo nebude uvádzať príkladný zoznam, je však potrebné si uvedomiť, že ich cieľom musí byť dosiahnutie zisku,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru Peter Hajnala. Vylúčil však školské výlety alebo podobné aktivity.

Novelu zákona už vláda posunula do parlamentu, kde o nej budú poslanci ešte diskutovať. Ak ju na najbližšom rokovaní schvália, platiť bude od nového roku.

Kto vlastní lesy na Slovensku

  • štát: 790 844 ha
  • súkromné osoby: 219 511 ha
  • cirkvi: 55 889 ha
  • obce: 182 268 ha
  • nezistené: 211 372 ha
  • poľnohospodárske družstvá: 5 663 ha
  • spoločenstvá: 474 561 ha

Zdroj: Správa o lesnom hospodárstve v SR za rok 2011

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #les #vstupné #turista #súkromník #hubár #hora